OLIVERU ZA ROĐENDAN

Nikad viđena snimka s koncerta u Splitu: Gibonni, Spalato i Grašo pjevaju Oliveru u čast

Slijedeći u potpunosti želje i ideje Olivera Dragojevića 7. prosinca 2019. u Spaladium Areni održao se koncert "Vridilo je"
Oliver Dragojević
 Vojko Basic/Cropix

Da ga podmukla bolest nije odnijela, Oliver Dragojević, stari morski vuk, danas bi proslavio 73. rođendan. Danas je ujedno i točno godinu dana od velikog koncerta "Vridilo je" u Spaladium Areni, kojeg su Oliveru u čast iznijeli neki od njegovih najbližih suradnika - Zlatan Stipišić Gibonni, Petar Grašo, Tedi Spalato, Stjepan Hauser, Elvis Stanić, Antonio Serrano, Alan Bjelinski, zbor Izvor s Tomažom Kozlevčarom i naravno bend Dupini kojim su za svog prijatelja održali koncert kojeg je on planirao, silno želio no zbog zdravstvenih problema nikada ga nije uspio i realizirati.

Jer upravo na svoj rođendan Oliver je naumio sa Splićanima proslaviti 70 godina svog života, istim koncertom "OLIVERovih 70" kakav je 11. ožujka 2017. izveo sa Zagrebačkom filharmonijom u Areni Zagreb. Međutim to isto ljeto doznao je za zlokobnu dijagnozu, no unatoč njoj nije želio odustati. Njegovi prijatelji pričaju kako je toliko silno želio zapjevati uz pratnju Filharmonije u svome gradu da mu je ta želja dala dodatnu snagu pa je cijelu jesen koristio za probe. Ipak, bolest je bila jača. U prosincu mu se pogoršalo stanje, a 29. srpnja 2018. Oliver je preminuo.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Točno dvije godine poslije od tog zakazanog, a nikad održanog nastupa, nakon dugih priprema, slijedeći u potpunosti Oliverove želje, ideje, popis pjesama, goste, pratnju Zagrebačke filharmonije, 7. prosinca 2019. dogodio se koncert "Vridilo je".

image
Ante Cizmic/Cropix

Bila je to veličanstvena večer u Spaladium Areni, istodobno i duboko emotivna i glazbeno perfektna. Pored već navedenih glazbenih imena nastupio je i sjajan prateći band u sastavu Miroslav Lesić, Bruno Kovačić, Alen Svetopetrić, Branimir Gazdik, Maasej Kovačić, Tomislav Modrić, Mladen Ilić i Dražen Bogdanović. Pod ravnanjem dirigenta Alana Bjelinskog na pozornici je bilo više od 100 glazbenika, a u publici preko 12 tisuća ljudi. No pored amaterskih snimki na društvenim mrežama koje ni zvukovno ni slikovno ne mogu ni približno dočarati kako je uistinu izgledao koncert "Vridilo je", znali su tek oni koji su mu prisustvovali.

image
Oliver Dragojević
Vojko Basic/Cropix

Organizatori i Aquarius Records sada su pri kraju s postprodukcijom nastupa, a Jutarnji.hr prvi ekskluzivno donosi svojim čitateljima snimku izvedbe "Nocturna" koju su tada, u Spaladium Areni izveli Zlatan Stipišić Gibonni, Tedi Spalato i Petar Grašo.

"Nocturno", pjesma za koju je glazbu napisao Zdenko Runjić, a stihove Jakša Fiamengo nije slučajno odabrana kao ona koja se prva pušta u javnost. Oliver ju nije izvodio često, čuvao ju je za svoje posebne glazbene trenutke, pažljivo ju je uvrštavao na set liste da je ne bi "potrošio". Bila je preintimna, za posebne postave orkestra i koncertne prostore.

image
Tom Dubravec/Cropix

Upravo zato, kao svojevrsnu posvetu Oliveru, "Nocturno" su zajedno izvela trojica prijatelja Gibo, Tedi i Grašo, što je ujedno bio i ostao njihov jedini zajednički nastup u toj postavi. Ostale pjesme otpjevali su samostalno, a za kraj koncerta kao finale ostavljene su pjesme "Vjeruj u ljubav" i "Ispod sunca zlatnoga" koje su svi glazbenici izveli zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:02