ANJA OŽANIĆ

VIDEO, FOTO: NAJLJEPŠA SPORTAŠICA HRVATSKE ZA JUTARNJI 'Svaki novi skok u vodu u meni izazove navalu adrenalina'

Mlada Zagrepčanka, iako redovita osvajačica medalja na državnim pa i nekim međunarodnim natjecanjima, u svoje najveće uspjehe ubraja - uspješno “skidanje” s junk fooda. “Recimo da sad malo i pripazim što jedem. Ali nema tu dijete, skokovi odnesu previše energije da bih brojala kilokalorije”, kaže simpatična 18-godišnjakinja
 Neja Markičević / CROPIX

Voditelj je proglasio najljepšu, a iz trećeg reda atrija u Mimari netko je vrisnuo:

- To! Skokovi u vodu, konačnoooo...

Bila je to Sandra Novak, trenerica skokova u vodu. Premda i sama izgleda kao da bi se mogla upustiti u borbu s ostalim kandidatkinjama, Sandra već petnaestak godina odgaja skakačice. I čeka ovakav trenutak.

- Naravno da me kod skokova prije svega zanimaju rezultati. Ali priznajem da dva desetljeća čekam da naš sport dobije missicu, sretna sam valjda jednako kao i Anja - otkriva poznata trenerica.

A razlog njezinu veselju bila je uvjerljiva pobjeda Anje Ožanić, 18-godišnje Zagrepčanke, na izboru za najljepšu hrvatsku sportašicu.

Egzotičan sport

Događaj redovito privuče velik broj gledatelja i pravih, bučnih navijača, bude tu puno predstavnika medija, kamera, objektiva fotoaparata... Nekadašnja kraljica Hrvatske i manekenka Tamara Roglić te sportski novinar Damir Mrvec paze da svaki detalj na tim izborima funkcionira. Za skautiranje je zadužen poznati fotograf Renato Branđolica, a potpisnik ovih redaka voli se pohvaliti da rijetko promaši konačan ishod. Naime, sve do prije tri dana aktualna missica bila je Ivana Jurković, veslačica iz Vele Luke, koju sam osobno putem Facebooka “dovukao” u Zagreb na izbor, vjerujući u njezin trijumf. Ove godine moj je adut bila upravo Anja.

- Znam da ste me uvjeravali da mogu, ali ja doista nisam mislila da sam po bilo čemu posebna. OK, jedina sam skakačica u vodu, shvaćam i da je to pomalo egzotičan sport, pa se eto nekako tješim da radim ono što malotko zna. Ali, ipak, bilo je tu krasnih cura. Ma, suze mi krenu kad shvatim da je gotovo ovo naše druženje, ni u snu nisam mogla pomisliti da ćemo se toliko zbližiti - progovara vlasnica možda i najljepših pjegica u Europskoj uniji.

Zagreb, 120719.
Anja Ozanic, nova Miss sporta Hrvatske.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Njezina crvena kosa i atipičan izgled, očekivao sam, proći će ispod radara članovima žirija i svoj će glas dati nekoj naoko atraktivnijoj kandidatkinji. Ali ne. “Gingerica” je pokorila Mimaru.

- Divan je osjećaj nositi ovu krunu. Ne očekujem da će mi se život promijeniti, ja to i ne želim, ali ipak sam ponosna na ovaj uspjeh, jer je to i prava stvar za skokove u vodu.

Višak energije

A tim, kako ga je nazvala, egzotičnim sportom, počela se baviti s pet godina! Da, tako rano je shvatila da je adrenalin ono što traži.

- Bila sam hiperaktivna. Majka je poslušala savjet svoje prijateljice i poslala me na bazen. Rekli su joj da ću nakon trosatnog treninga pet puta tjedno vrlo vjerojatno ostati bez tog viška energije, s kojim se ona sve teže nosila (smijeh). I evo me sad, 13 godina kasnije. Svaki novi skok nova je navala adrenalina, svako penjanje na skakaonicu donosi novu avanturu. Volim to, trebam to! - kaže Anja i gleda prema petmetarskoj skakaonici na Šalati, gdje najčešće trenira za svoj klub Nemo.

- Nekad skočim i sa 7 metara na glavu, ali kako smo tijekom zime ograničeni onime što pruža bazen u Daničićevoj, a tamo je najviša skakaonica ona petmetarska, tu visinu najčešće koristim. I jednu nižu, s tri metra, gdje sam ostvarila i neke od svojih najvećih uspjeha.

I onda dodaje, jedva se suzdržavajući da ne prasne u smijeh:

- U svoje najveće uspjehe ubrajam i uspješno ‘skidanje’ s junk fooda. Recimo da sad malo i pripazim što jedem. Ne, nema tu dijete, skokovi odnesu previše energije da bih brojala kalorije.

Anja je redovito srebrna na državnim prvenstvima, prva u Zagrebu, u vitrini je i ponešto medalja s međunarodnih natjecanja. Skupilo se u tih 13 godina svega. Ali svaki novi skok je nova priča.

- Valjda zato volim ovaj sport najviše! Svako uspinjanje, dolazak na skakaonicu, pogled dolje, koncentracija. Sve to je uvijek novo. Divno je skakati!

Zagreb, 120719.
Anja Ozanic, nova Miss sporta Hrvatske.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Skokovi u vodu su poprilično opasan sport. OK, nije to MMA, nema niti potrganih križnih ligamenata kao u nogometu ili skijanju. Ali ima - udaraca glavom. U skakaonicu. Nerado podsjećam Anju na jedan takav slučaj sa smrtnim posjedicama. Kaže da je i sama osjetila na svojoj glavi opasnost koja prijeti.

Savladala strah

- Udarila sam u skakaonicu, imala sam 8 godina. Ne samo glavom, bilo je udaraca nogom, kao na nedavnom natjecanju u Grazu. Kad se tako nešto dogodi na treningu, znate što nam treneri kažu da odmah napravimo? Popnemo se na skakonicu i ponovimo identičan skok. Naravno, bez udaranja (smijeh). To je odlično za svladavanje straha. Jer, kad bismo prekinuli trening, ostao bi neugodan osjećaj, pri prvoj sljedećoj prilici glava bi mi bila puna loših misli. Ovako se to odmah ispravi i sve je opet OK - govori veselo Anja u tim opakim udarcima kao da su daske obložene perjem.

- Pa rekla sam vam da je ovdje adrenalin glavni pokretač! Mora biti opasnosti (smijeh).

Da netko ne bi krivo shvatio, ovo je sport u kojem se trenira pet puta tjedno. Pred natjecanja bude i dvostrukog programa, dvaput dnevno. Vrlo ozbiljna priča. Sa zaradom od točno - nula kuna.

- Ma dajte... Tko od nas razmišlja o zaradi. OK, kad si seniorski prvak, nešto se i može dobiti tu i tamo. I, naravno, ako si svjetska faca - kaže vesela pjegava missica s osmijehom ljepšim i od onog Natalie Portman.

Zagreb, 120719.
Anja Ozanic, nova Miss sporta Hrvatske.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Anja Ožanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:23