Zeljko Puhovski / CROPIX CROPIX
TROFEJI POD BANOVOM SABLJOM

GRAD ZAGREB IZABRAO NAJBOLJE SPORTAŠE Sandra Perković apsolutna je rekorderka po broju naslova, a i ove godine nitko joj nije bio blizu

Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. prosinac 2019. 20:47

Desetljećima već ban Jelačić na središnjem trgu naše domovine pozdravlja svoje sugrađane, kao i svakog gosta dobronamjernika. Jučer navečer je međutim isukana banova sablja bio znamen ne juriša, već iskaz poštovanja odličnicima. Najboljima od najboljih, najuspješnijima, najkoncentriranijima, onima koji su dali najviše golova, osvojili najviše setova, hitnuli najdulje, vježbali najusklađenije.

Tradicija začeta 1976. godine doživjela je svoju 44. epizodu. Glavni hrvatski grad nagradio je najbolje svoje sportašice i sportaše, ekipe i momčadi, štafete ili posade, najbolje sportaše s invaliditetom... Adventska pozornica na Jelačićevom placu bila je poprištem božićnog darivanja onima koji su nas najviše zadivjeli u godini na izmaku. Diskašica Sandra Perković apsolutna je rekorderka među sportašicama po broju osvojenih naslova najbolje u gradu podno Medvednice. Prije koju je godinu uspjela prestići čak i snježnu kraljicu Janicu koja je ostala na 7 trofeja, dok je Sandrina riznica s jučerašnjom nagradom, uvećana na brojku 9. Ovo joj je 8. uzastopna nagrada, od 2012. u metropoli skoro da nema konkurenciju. Budući da je Sandra trenutačno na pripremama u Splitu, u njezino je ime nagradu preuzela majka Vesna.

Najbolji kod muškaraca je Tin Srbić, svjetski doprvak na preči, a kojem je ovo druga nagrada najboljeg u Zagrebu. Zasad je na trećini uspjeha rekordera Ivice Kostelića (6), ali je već ipak dostigao neke velikane poput Krešimira Ćosića, Zorana Primorca..

Zagreb, 161219.
Trg bana Josipa Jelacica.
Proglasenje najboljih sportasa Zagreba za 2019. godinu
Na fotografiji: laureati.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX CROPIX

Kategorija najboljih parova, štafeta ili posada je "najmlađa". Prvi je put ustanovljena tek 2015, ali od tada je osvajaju samo dvojica braće. Martin i Valent Sinković mogu čak mijenjati i disciplinu, ali naviku... nikako. Zlatna braća ostaju i dalje zlatna.

U konkurenciji ženskih sastava najbolje su odbojkašice Mladosti. Godine i desetljeća prolaze, mijenjaju se generacije igračica i njihovih trenera, ali djevojke sa Save su najčešće uzvanice ovakvih skupova. Za mladostašice je to 12. naslov ukupno ili tri više od prvih im pratiteljica, pa i susjeda uostalom, stolnotenisačica Mladosti.

Najbolja momčad Zagreba su pak drugu godinu zaredom nogometaši Dinama. Dečki koji su ove kalendarske godine nakon 49 zima u metropolu donijeli nogometno euro-proljeće. Usputno su osvojili naslov prvaka države, a sve začinili Ligom prvaka. Klub s daleko najvećom navijačkom potporom, ali zapravo i potvrda da koliko god Zagreb bio jedno od značajnijih i većih sportskih središta cijele Europe, ovo je grad ipak primarno - Dinamov grad. Dinamo je njegova prva i najveća sportska ljubav.

Nakon podjele priznanja, uz zabavno-glazbeni program Zaprešić boysa, te Kristijana Beluhana, sportski se tulum najuspješnijih s otvorenog prostora Trga samo preselio u kavanu Franck.

Linker
20. travanj 2024 05:06