Joao Felix)

 FRANCK FIFE Afp
KRAJ ZA RONALDA I EKIPU

Francuska u polufinalu Eura! Portugalci eliminirani na jedanaesterce, João Félix tragičar

Francuzi će se za finale boriti protiv Španjolske u utorak u 21 sat u Münchenu
Piše: Dražen Antolić, SNObjavljeno: 05. srpanj 2024. 23:42

Portugal - Francuska 0:0 (3:5 11 m)

Hamburg, Volkspark Stadion

PORTUGAL: Costa - Cancelo (od 74. Semedo), Pepe, Dias, N.Mendes - Vitinha (od 119. Nunes), Palhinha?(od 90+2. R. Neves), B.Fernandes (od 74. Conceicao) - B.Silva, Cristiano Ronaldo, Leao (od 105. J. Felix)

FRANCUSKA: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba?, T.Hernandez - Kanté, Tchouaméni, Camavinga (od 91. Fofana) - Griezmann (od 67. Dembele), Mbappé (od 105. Barcola), Muani (od 86. Thuram)

JEDANAESTERCI: 0:1 Dembélé, 1:1 Ronaldo, 1:2 Fofana, 2:2 Bernardo Silva, 2:3 Koundé, 2:3 promašaj Félixa, 2:4 Barcola, 3:4 Nuno Mendes, 3:5 Hernández


Francuska je zabila svih pet udaraca s bijele točke i igrat će u polufinalu Eura sa Španjolskom (5:3), tragičar je Portugalac Joao Felix čiji je šut završio na vratnici. Portugal ipak nije Hrvatska na svjetskim prvenstvima da bi i osminu finala i četvrtfinale prošao na jedanaesterce. Nevjerica Cristiana Ronalda i suze Pepe, veterana Portugala kojima je to bila zadnja kontinentalna smotra te slavlje Tricolora obilježili su finiš ogleda koji je ponudio dramu, ali ne i uzbudljiv i atraktivan nogomet te do izvođenja jedanaesteraca nije bilo golova.

image
ODD ANDERSEN Afp

image
JAVIER SORIANO Afp

Od starta se igralo oprezno i pažljivo, bila je to iscrpljujuća borba i taktičko nadmudrivanje, ali s malo šansi. Prvi udarac prema golu uputio je Bruno Fernandes u 16. minuti i izborio samo korner. Kako su i navikli, Portugalci su držali posjed i pleli, ali sporo i jednostavno branjivo, a Tricolori bi bljesnuli s vremena na vrijeme. U 20. minuti Theo Hernandez je zagrijao dlanove Dioga Costa udarcem iz daljine. Kad Francuska krene to zna biti brzo i opasno, međutim ne otvara je previše, primarno joj je čuvati nulu i čekati svoj trenutak. Tek povremeno bi povezala nekoliko napadačkih akcija i ostala duže na polovici suparnika. Puno je toga išlo preko Mbappéa, ali nije našao prolaz. Tražili su ga loptom, no uvijek je nekoliko pari očiju motrilo na njega. Portugal se također držao opreznije da im ne ponudi previše prostora te je najčešće otvarao napade, logično, preko brzanca Leaa...

image
JAVIER SORIANO Afp

Najveće iznenađenje prvog dijela dogodilo se u 42. minuti kad slobodan udarac za Portugal nije izveo Ronaldo nego Bruno Fernandes, ali to nije pomoglo jer je šut otišao preko gola. Prvo poluvrijeme odigrano je bez ozbiljnije šanse za pogodak i ikakvog rizika.

Mbappé je šutom u vratara otvorio nešto konkretnija zbivanja u nastavku. Bilo je to u 50. minuti. Potom ga je Bernardo Silva pogodio loptom u glavu što je ponovno izazvalo probleme s nosom kapetana Francuske koji je igrao s maskom. No, nastavio je.

Konačno šansa u 61. minuti i daleko najbolje razdoblje do 70. minute. Bruno Fernandes našao se u prigodi, no Maignan mu je obranio šut. To je Portugalu bio prvi udarac unutar okvira. U nastavku je i Joao Cancelo pucao kraj gola. Dvije minute kasnije još veća prigoda. Leao je probio stranu, a Vitinha, koji je dobio pas u sredinu, nije zabio zicer s pet metara. Pucao je u golmana. U nastavku Ronaldo nije uspio pospremiti loptu u gol jer vratar je bio oprezan.

image
ODD ANDERSEN Afp

Odgovorio je Kolo Muani u 66. minuti, izbacio se pred golmana, ali Ruben Dias mu je blokirao šut. Francuski izbornik Didier Deschamps tada je povukao s terena čovjeka kojem uvijek vjeruje ali u Njemačkoj nije pravi Griezmanna i dao prigodu Dembeleu. Kako bi u promašenim prigodama bilo 2:2 pobrinuo se Camavinga koji je također zapucao šansu s pet metara. Došla mu je na desnu nogu, ljevicom bi vjerojatno bio točniji.

Kako je utakmica klizila prema 90. minuti oprez je ponovno dominirao, prevencijska obrana dobila je na značenju, a pravih šansi više nije bilo, tek pokoji udarac iz daljine. Najopasnije je prije produžetka zaprijetio Mbappé u zadnjoj akciji, kad je pucao s ruba kaznenog prostora, no golman je bio na mjestu. Šanse koji se čekali nisu realizirali i bilo je jasno da će večer biti duga.

image
FRANCK FIFE Afp
image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

Ronaldo nije došao do izražaja, da bi u 93. minuti dobio loptu nedaleko od gola, malo iza leđa, pucao je iz prve, ali daleko od vrata. Igralo se u laganom tempu, na obje strane su više željeli jedanaesterce nego baciti sve karte na stol. Rodilo je to pokušaje, primjerice Leaov je blokirao Upamecano...

Mbappé je izašao nakon 105 minuta s ledom na nosu, šansu je dobio Barcola, ali Martinez nije mijenjao Ronalda. Vjerovao mu je do kraja. Dembele je pokrenuo nekoliko prodora, nije imao preciznosti u šutu, a često ni u pasu. Zadnja šansa pripala je Portugalcu Mendesu čiji je pokušaj sa šesnaest metara zaustavio Maignan. Morali su odlučiti jedanaesterci.

? Da na kraju čujemo i vaše dojmove.

"Svejedno je tko je prošao, Španjolci će ih razmontirati." (Haris Cibonni)

"Evo sad ste vidjeli razliku u pucanju penala između Slovenaca i Francuza. "Veliki" Costa danas nije mogao ni stranu pogoditi, a kamoli da obrani nešto." (Dejan Pavić)

"Portugal je bio i dobar s obzirom na to da su igrali 120 minuta s igračem manje." (Danijel Botić)

"Karma za zaustavljanje prije pucanja penala." (Nikola Bogdan)

? Dobili smo i prvi službeni par polufinala. U utorak će u Münchenu od 21.00 sati snage odmjeriti reprezentacije Španjolske i Francuske.

Trenutak koji je odlučio polufinalista: Félixov udarac s bijele točke udario je u vratnicu, a Maignan ga ispratio pogledom.

image
FRANCK FIFE Afp

KRAJ UTAKMICE

Na kraju smo gledali veliku dramu u Hamburgu. Utakmica sama po sebi nije bila pretjerano atraktivna, ali sve su nadoknadili jedanaesterci, u kojim je jedini neprecizan bio Joao Felix. Njegov pokušaj završio je na stativi, a to je jedina pogreška koja je Francuzima bila potrebna za polufinale Eura!

3:5 Hernandez pogađa! Sve je gotovo, Francuska je u polufinalu!

3:4 Nuno Mendes drži Portugal na životu! Još jedan sjajan jedanaesterac.

2:4 Barcola zabija, Francuzi su na korak do polufinala!

2:3 Felix promašuje! Pogodio je okvir gola, Francuzi imaju prednost!

2:3 Kounde pogađa! Siloviti udarac, Costa nije mogao ništa.

2:2 Bernardo Silva je također siguran. Bio je blizu Maignan, ali ipak je to bilo preprecizno.

1:2 Fofana gađa po sredini, i pogađa.

1:1 Jednako precizan je i Ronaldo s druge strane. Rezultat je izjednačen.

0:1 Dembele puca prvi i dovodi Francuze u vodstvo!

Može li Costa ponoviti predstavu protiv Slovenije? S francuske strane je Maignan, još jedan izrazito kvalitetan vratar...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Završeni su i produžeci, vrijeme je za jedanaesterce... Potpuna drama u Hamburgu.

KRAJ PRODUŽETAKA

120. Ponovno velika prilika za Portugal Bernardo je poigrao Nuna Mendesa koji puca s ruba kaznenog prostora, no i ovaj pokušaj s lakoćom brani Costa.

119.

Mijenja Portugal. Izlazi Vitinha, u igri je Nunes.

115. Sve smo bliži jedanaestercima...

112. Sve je dobro napravio Demebele, osim završnice. Primio je loptu na lijevoj strani, prošao dvojicu, i onda puknuo visoko iznad gola iz dobre pozicije.

? Da čujemo malo i vaše komentare utakmice koja je dosad prilično razočarala.

"Goru utakmicu nisam gledao, što je ovo? A Ronaldo je živa katastrofa, šeta se po terenu dok Félix sjedi na klupi." (Dubravko Krišković)

"Ronaldo igrač manje." (Zdenko Štefančić Crni)

"Imaj to malo nogometnog dostojanstva i reci sebi više i prepusti napad nekim mlađim opcijama. Uporno guši igru i napad Portugala cijelo prvenstvo." (Mario Jozinović)

Čini nam se da vas se Ronaldo večeras nije naročito dojmio.

108. Felix je zaprijetio odmah po ulasku u igru. Conceicao je centrirao, a na drugoj stativi Felix zapucao vanjski dio mreže.

image
RONNY HARTMANN Afp

106. Počeo je drugi produžetak!

Kod Francuza iz igre izlazi Mbappe, a umjesto njega je na terenu Barcola.

Kod Portugalaca izlazi Leao, a na terenu je Joao Felix.

image
FRANCK FIFE Afp

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105. Conceicao se oslobodio na desnoj strani i zapucao lijevom nogom, njegov pokušaj ide pokraj gola.

Ronaldova reakcija nakon promašaja.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

102. Ni dalje nema pogotka! Leao se našao u pogodnoj situaciji, no ponovno nisu Portugalci uspjeli iskoristiti tu šansu.

102. Ni dalje nema pogotka! Leao se našao u pogodnoj situaciji, no ponovno nisu Portugalci uspjeli iskoristiti tu šansu.

97. Mbappe je vagao i vagao te na kraju zapucao, ali ponovno je na mjestu bio Pepe! Strašna partija braniča Portugala.

93. Velika prilika za Ronalda!

Po liniji je povukao Conceicao i uposlio napadača Al-Nassra, no dodavanje je bilo malo previše unazad, te je Ronaldo zapucao loptu visoko iznad gola.

91. Počeo je prvi produžetak.

⇔ Promjena u redovima Francuske prije produžetaka.

Iz igre izlazi Camavinga, a na terenu je Fofana.

KRAJ REGULARNOG DIJELA

image
JAVIER SORIANO Afp

90+3. Na samom kraju puca Mbappe, Costa je ponovno bio siguran.

90. ?

Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89. Herojska defenzivna akcija Pepea. Ostao je sam s Thuramom na širokom prostoru, Francuz ga je prvobitno pretrčao, ali Pepe ga je sustigao i otklonio opasnost.

88. Francuzi su povukli kontru, na povratnoj lopti na rubu kaznenog prostora našao se Kante i opalio, Costa brani taj pokušaj.

87. Portugalci su preuzeli posjed, pletu oko francuskog gola, za sada su još uvijek neuspješni.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

84. ?

Sada je zbog starta nad Conceicaom "požutio" i Saliba.

79. ?Palhinha je sada "počistio" Mbappea i zaradio žuti karton.

U slučaju da Portugal prođe dalje, Palhinha neće moći nastupiti u polufinalu.

74. Sada se udarcem okušao Dembele, otišao je taj pokušaj pokraj gola.

image
JAVIER SORIANO Afp

70. Još jedan nevjerojatan promašaj, ovoga puta iz same blizine griješi Camavinga!

Veznjak Reala je bio sam pred Costom, trebao je samo malo podignuti loptu kako bi ga matirao, no gađa pokraj gola, te su tako mreže i dalje ostale netaknute.

66. Nevjerojatan promašaj Kolo Muanija i herojska obrana Diasa!

Portugalac je u zadnju tren uletio Francuzu koji je bio "sam ko duh", i spriječio siguran pogodak pred svojim vratima!

image
JAVIER SORIANO Afp

63. Ponovno prijeti Portugal! Leao je proigirao Vitinhu koji puca, a na odbijenoj lopti uspjeva reagirati francuska obrana, te je u konačnici lopta otišla u korner.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

61. Velika prilika za Portugal! Cancelo je proigrao Fernandesa čiji pokušaj iz odlične situacije brani Maignan, a u nastavku akcije je pucao i Cancelo i pogodio pokraj gola.

57. Sada je u jednoj akciji lopta pogodila Mbappea u glavu, od tada Francuz redovito provjerava svoj nos, pitanje je koliko ga je ta situacija "oštetila"...

image
FRANCK FIFE Afp

54. Drugo poluvrijeme je nastavljeno u istom tonu, i dalje nema većih opasnosti.

50. Mbappe tuče, Costa brani njegov pokušaj bez problema.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Metrika očekivanih golova dobro prikazuje koliko smo nesadržajno poluvrijeme gledali u Hamburgu:

Gledali smo poprilično nesadržajno prvo poluvrijeme. Niti jedna momčad ne želi preuzeti rizik i ostaviti prostor iza svojih leđa za ubojite brzance poput Raphaela Leaa i Mbappéa. Obje ekipe se oslanjaju na kontra napade i dalekometne udarce, no za sada bez većih uspjeha.

KRAJ PRVOG DIJELA

42. Iznenađujuće, slobodnjak je ipak uzeo Bruno Fernandes, ali lopta je i ovim slučajem otišla preko gola.

41. Pritisak Portugalaca urodio je plodom, dosuđen je slobodan udarac na 20-ak metaka od gola Maignana. Bit će to vjerojatno novi pokušaj Ronalda.

Iako je Mbappe i dalje izrazito opasan, očito je kako mu maska smeta pri donošenju ključnih odluka...

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

33. Utakmica se malo probudila u posljednjih desetak minuta, no još uvijek nismo vidjeli pravu izraženu gol šansu.

28. Sada su Francuzi povukli kontru, Mbappe je probio stranu i vratio za Griezmanna. Lopta se od bloka odbila na nogu Camavinge, čiji udarac ide visoko iznad gola.

27. Leao je ponovno probio lijevu stranu, no u sredini nije bilo nikoga...

Veliki pozdrav trenera Deschampsa i Martineza. Za sada i susret njihovih reprezentacija djeluje prijateljski...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

22. Nastavlja se pritisak Francuza, sada je Mbappe zaprijetio po lijevoj strani, no ponovno je opasnost otkonjena.

20. Sada je s druge strane dalekometnim udarcem odgovorio Hernandez. Povukao je loptu i oslobodio se za šut, no Diogo Costa je bio na mjestu.

16. Bruno Fernandes tuče iz daljine, lopta je od bloka otišla u korner.

13. I dalje nema većih uzbuđenja u Hamburgu, gledamo tvrdu utakmicu bez previše rizika.

Susret vodećih zvijezda portugalske i francuske reprezentacije.

image
ODD ANDERSEN Afp

8. Kvalitetnu akciju po lijevoj strani složili su Leao i Mendes, lijevi bek je u konačnici centrirao, no Francuzi su otklonili opasnost.

3. Francuzi su na samom startu utakmice uzeli loptu, čekamo prve prilike.

1. Počela je utakmica u Hamburgu.

Navijači u Hamburgu su spremni za veliki okršaj.

image
JAVIER SORIANO Afp

image
FRANCK FIFE Afp

20.55 Vrijeme je za reprezentativne himne.

Cristiano Ronaldo je još uvijek bez pogotka na ovom Euru. Može li današnjom predstavom isprati gorak okus promašenog kaznenog udarca iz osmine finala protiv Slovenije?

image
JAVIER SORIANO Afp

image

Portugal - Francuska

SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše Dražen Antolić

Tko ima bolje vino, a čija je jača nogometna reprezentacija? Portugalci i Francuzi dijele mnoge osobine i natječu se u kvalitetama, a u svojoj hedonističkoj crti karaktera vole uživati i u dobrom nogometu. Na Euru su im njihovi idoli i ljubimci priuštili više stresa nego gušta, no sve će to zaboraviti pobjednik. Ako će igrati kako su se dosad pokazali jedan gol mogao bi odlučiti polufinalista, međutim takve ocjene lako padnu u vodu.

Bez gola iz igre

Selecao je više tresao mreže, čak triput Turcima, ali Tricolori u pravilu determiniraju izgled utakmice pa će se teško i momčadi Roberta Martineza iščupati iz toga, čak i ukoliko bude imala veći posjed lopte. Francuska i Portugal akteri su finala 2016. godine u kojem je portugalska momčad stigla do jedine velike titule. Osam godina kasnije Galski pijetlovi mogu kazati kako su se namirili u Rusiji gdje su postali svjetski prvaci da bi u Kataru 2022. godine uzeli srebro. Portugal u međuvremenu nije išao tako visoko na najvećim turnirima, gutao je gorke pilule, ali ponovno je to otvoren susret. Štoviše, dok se na Stade de Franceu na pretprošlom Euru očekivalo kako bi domaćini trebali do krune te je trijumf ekipe koja je rano ostala bez ozlijeđenog Cristiana Ronalda bio poprilično iznenađenje, sada je 50:50.

Samo je nebo granica

I Portugal i Francuska računaju na polufinale, pa i više od toga. Na teren će izvesti velika imena, ali sa sjenom skromnog minulog rada u Njemačkoj. Tricolore prati nevjerojatan podatak da nemaju strijelca iz igre u četiri nastupa. Od tri njihova pogotka jedan je bio iz kaznenog udarca, a dva autogolovi. Na turniru na kojem su pojedine momčadi “letjele”, Portugalci i Francuzi udarali su umjeren tempo, njihove izvedbe nikoga nisu impresionirale, pobrali su više kritika nego pohvala, ali to su momčadi golemog iskustva i natjecateljskog znanja koje vjeruju da im je, unatoč svemu, samo nebo granica.

Francuska je pod Didierom Deschampsom poslovično oprezna, defenzivno tvrda i čvrsta u dva jaka bloka, ima kontrolu i ne dopušta suparnicima da se razmašu. Primila je samo jedan gol od Lewandowskog s bijele točke. Međutim, istodobno je i napadački sterilna, dosad nisu pomogla ni imena kao što su Mbappe, Griezmann, Thuram, Kolo Muani... Pritom je potonji ipak autor odluke s Belgijom u osmini finala. Ali to je Francuska kakvu je odavno “nacrtao” njihov izbornik. Na teren ne izlazi da bi oduševila, nego kako bi pobijedila. Pritom je na ranijim prvenstvima ipak nudila više... Čim je izbornik vratio u momčad Kantea jasno je bilo da mu je rezultat jedina svetinja.

Budući da veznjak Rabiot ima dva žuta kartona jako će biti zanimljivo hoće li dodati napadača više, primjerice Dembelea, ili će ostati na taktici armiranoga betona iz kojeg lansiraju napadačke rakete. Dobre šanse za start ima stoga veznjak Camavinga, do njega Fofana. Antoine Griezmann specijalan je dužnik. Velik dio struke i medija u Francuskoj rado bi mu presudio po hitnom postupku i posjeo ga na klupu, ali Griezmann je čovjek od posebnog Deschampsovog povjerenja i zato ga očekujem ponovno na travnjaku od prve minute.

Portugal je sve do osmine finala bio talac Cristiana Ronalda koji je daleko od nekadašnje moći, a izbornik Roberto Martinez vjeruje mu kao Zlatko Dalić svojim senatorima. Benjamin Šeško oprostio im je sve grijehe, no pragmatični Francuzi vjerojatno neće i zato će morati ponuditi daleko više nego dosad. Vole napadati, ali čine to sporije i s manje ideje nego nekad, a kad se brane nisu ekipa koji bi fascinirala presingom. Ronaldo igrao kao devetka i radi što god poželi. Puca slobodne udarce, jedanaesterce, pravi je šerif na terenu, ali malo mu uspijeva, gotovo ništa. I kad se mukom nađe u šansi dosad nije dao gol na Euru. Prije osam godina navijači su bili u šoku kad je u 25. minuti morao van zbog ozljede, sad bi mu mnogi rado platili kartu u jednom smjeru - na klupu. No, Martinez je odlučio otići u zvijezde ili umrijeti s njim. Hoće li napokon opravdati veličinu svojeg imena? Može li to još uvijek ili je kasno?

Mbappe i Ronaldo zvijezde su u posebnom fokusu. Kylian je u Realu predestiniran za nasljednika Portugalca. S maskom mu nešto lošije ide nego inače, ali sad više nema prostora za štednju. Kao i Ronaldo, i on ima sve ovlasti. Najave iz portugalskog tabora govore kako bi mogli reprizirati početnu postavu koja je igrala sa Slovenijom. Na pravi se način istaknuo jedino golman Diogo Costa koji je obranio sva tri udarce s bijele točke u raspucavanju i doveo ih do Francuza. Bude li tako Portugal će težiti kombinatorici, a Tricolori jednostavnosti i okomitosti.

Tradicija duga 98 godina

Povijest govori o čak 28 međusobnih utakmica, a prije spomenutog finala u St. Denisu imali su još tri gradiozna dvoboja na velikim natjecanjima koji su svi pripali Francuzima. Posebno je bitno bilo polufinale Eura 1984. godine kad su Tricolori izgradili put do svoje prve velike krune. Taj su ogled u Marseilleu, golem, dramatičan i u tim godinama opjevavan dobili u produžetku 3:2. Michel Platini je s dva gola u 114. i 119. minuti okrenuo rezultat jer dotad je gost vodio čiji je dvostruki strijelac bio Jordao. Te su generacije započele modernu eru sjajnog rivalstva i vinule te dvije reprezentacije, koje dotad to nisu bile, u elitu. Potom su igrali polufinale Eura i 2000. godine, tada je Deschamps bio kapetan, a Henry i Zidane strijelci za pobjedu 2:1. U Njemačkoj su se već sučeilili, i to još jednom u polufinalu, tada u Münchenu, sada će u Hamburgu. Francuska je slavila 1:0 golom Zidanea iz jedanaesterca na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, da bi kasnije pala od Talijana. Ukupan je skor za Francuze 19:6 uz tri remija. Tradicija je dugi 98 godina jer započela je 1926. pobjedom Francuza 4:2. Desetljećima su bili nogomenta romatnika i estetika. Koliko će toga večeras staviti pred nas? Mogu li nas natjerati da zaboravimo što je dosad bilo na Euru? Ili će na kraju dana jedina tema biti tko je prošao dalje?

Linker
15. rujan 2024 13:57