Slavlje Engleske

 INA FASSBENDER Afp
DRAMA DO SAMOG KRAJA

VIDEO: Engleska nakon jedanaesteraca u polufinalu Eura! Zvijezda Cityja tragičar Švicarske

Reprezentacija Tri lava nepogrešivo je ciljala s bijele točke
Piše: Dražen Antolić, Marko Crnjak, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 06. srpanj 2024. 20:30

ENGLESKA - ŠVICARSKA 1:1 (5:3-11m) (Saka 80./Embolo 75.)

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Konsa (od 78. Palmer) - Trippier (od 78. Trippier), Mainoo (od 78. Mainoo), Rice, Saka ⚽ - Bellingham, Foden - Kane ? (od 109. Toney)

ŠVICARSKA: Sommer - Schär ?, Akanji, Rodriguez - Rieder (od 64. Zuber), Freuler (od 118. Amdouni), Xhaka, Aebischer (od 118. Sierro)- Ndoye (od 98. Zakaria), Embolo ⚽ (od 109. Shaqiri), Vargas (od 64. Widmer ?)

JEDANAESTERCI: 1:0 – Palmer, Akanji – brani Pickford, 2:0 – Bellingham, 2:1 – Schär, 3:1 – Saka, 3:2 – Shaqiri, 4:2 – Toney, 4:3 – Amdouni, 5:3 – Alexander- Arnold.

Pogotke pogledajte OVDJE

image
SOFASCORE

SofaScore statistika


Englezi su dočekali da prođu na jedanaesterce i imaju polufinale Eura, a Švicarskoj se nije isplatilo što je ih je pretjerano respektirala te kao što je i navikla - pala je nakon udaraca s bijele točke. Jordanu Pickfordu bila je dovoljna jedna obrana šuta nesretnog Akanjija, no junak Tri lava je Bukayo Saka jer njegov projektil vratio ih je među žive kad su urednici tamošnjih tabloida već prelamali nekrologe izborniku Garethu Southgateu.

Do 80. minute činilo se da su Englezi vrhunac večeri imaju kod pjevanja himne, a onda su ipak ponudili još dvije arije, Sakinu i Pickfordovu, što je ovaj put bilo dovoljno za plasman među četiri u Europi. I dobre šanse za još jedno finale. Na kraju bi se oprezan i teško gledljiv nogomet mogao pokazati učinkovitim, iako su Slovačku i Švicarsku eliminirali uz dobar dodir sreće.

Curila je 45. minuta kad je Saka probio desnu stranu, prošao kraj Aebischera koji ga je vuka rukama, nekako gurnuo do Mainooa čiji je šut iz blizine gola Xhaka uspio blokirati. To je bila najbolja akcija i jedina koliko-toliko izgledna prigoda za pogodaka u cijelom prvom poluvremenu.

image

Shaw i Saka

OZAN KOSE Afp

Gareth Southgate djelomično je revidirao strategiju igre i želio biti opasniji tako što je i Saku i Fodena gurnuo na njima jaču desnu stranu u formaciji 3-4-2-1, no Švicarska se dobro branila. Kraljevi sira, pak, nisu uspjeli učiniti što su napravili Talijanima, umjesto presinga odabrali su srednji blok.

U 51. minuti Švicarska je ušla s akcijom u kazneni prostor, Embolo se zagradio u dvoboju s Konsom, okrenuo na šest metara ali šut je bio mek, lagan za Pickforda. Minute su brzo prolazile iako je nogometnog sadržaja bilo jako malo. Englezi su imali sjajnu podršku s tribina, no čule su se i Švicarske pjesme. Švicarci su nešto češće stizali pred gol Engleza, bilo je duela, borbe, guranja, ne i čiste prigode. I jedini i drugi bojali su se kazne ako pogriješe, no obrane su dobro funkcionirale. Saka, premda desni bočni, visoko se dizao i bio ključni čovjek preko kojeg su Englezi gradili napade. Međutim, Akanji je dominirao u kaznenom prostoru Švicaraca.

U 66. minuti nešto su kuhali Švicarci, završilo je to volejom Aebischera koji je preletio preko gola. Jude Bellingham je prva engleska violina, svjetska superzvijezda, no na Euru ne igra niti približno kao u Realu. Zabio je bitne golove, ali kao i ranije i protiv Švicarske bilo ga je malo za vidjeti. Ostao je u okovima švicarske defenzivne strategije.

image

Jude Bellingham

OZAN KOSE Afp

Utakmicu koja je već lagano klizila prema produžetku razbudili su Švicarci golom u 75. minuti. Embolo je odlično reagirao pred vratima, ušao ispred stopera, zagradio se i zabio na pas Ndoyea. Engleski izbornik nakon toga napravio je tri zamjene i bacio sve karte u napad, a već u 80. minuti izjednačio je Bukayo Saka. U svojem stilu, ljevicom s dvadesetak metara od golmanove desne vratnice. Do kraja osnovnog dijela igre Eze je još okušao šut. Jedan od igrača s engleske klupe, a Embolo je skinuo loptu s glave svojem Ndoyeu kod zadnjeg centaršuta...

U petoj minuti produžetka Rice je natjerao Sommera na obranu udarcem iz daljine, ali Švicarci su bili opasniji. Shaqiri je u 117. minuti iz kornera pogodio spoj vratnice i grede, kreirali su nekoliko napada, no nisu imali pravu završnicu. Skupo su to platili, četvrtfinale je ostalo njihov najveći domet.

Englezi nikad dosad nisu realizirali svih pet jedanaesteraca prilikom raspucavanja na europskim prvenstvima.

image

Southgate i Kane

OZAN KOSE Afp

Akanji, igrač Manchester Cityja, ispostavlja se tragičarom Švicarske, koja opet ispada nakon jedanaesteraca, kao i na prošlom Euru! Engleska ide dalje, Lavovi su nepogrešivo ciljali s bijele točke i čekaju boljeg iz ogleda Nizozemska - Turska. Utakmica polufinala na rasporedu je u srijedu od 21 sat, igra se u Dortmundu, a dan ranije u akciju će Španjolska i Francuska, također od 21 sat, na Alianz Areni u Münchenu.

image

Cole Palmer

INA FASSBENDER Afp

KRAJ UTAKMICE

5:3 Trippier zabija i vodi Englesku u polufinale Europskog prvenstva!

4:3 Amdouni po sredini, Pickford u desno! Švicarska je još uvijek živa.

4:2 Toney nikada u karijeri nije promašio penal, pa neće ni sada! Pospremio je loptu u malu mrežicu s lijeve strane, uzaludna je utjeha Sommeru da je opet pogodio gdje će protivnik pucati.

3:2 Shaqiri je rasporio mrežu udarcem u desnu stranu, pogodio je Pickford stranu, ali ovo je neobranjivo!

3:1 Saka je bio precizan iz igre, a sad je i s bijele točke! Pogodio je u malu mrežicu na desnoj strani, nemoguće je to obraniti.

2:1 Schär je šutirao u desnu stranu i pogodio! Engleska ima vodstvo nakon što su kompletirane dvije serije.

2:0 Bellingham zabija! Šutirao je prema desno, Sommer je samo legao na drugu stranu.

1:0 Akanji promašuje, Pickford je obranio! Šutirao je blago udesno, laka zadaća za engleskog vratara...

1:0 Palmer u lijevo, Sommer u desno! Engleska ima vodstvo.

Englezi prvi šutiraju, Palmer ide prema bijeloj točki.

Šutirat će se na strani gdje se nalaze engleski navijači!

Podsjećamo da su Švicarci sa zadnjeg Eura ispali upravo nakon jedanaesteraca. Gavranović je zabio, a Schär, Akanji i Vargas promašivali kontra Španjolaca. I tada je bilo 1:1 nakon 120 minuta.

KRAJ PRODUŽETAKA, SLIJEDE JEDANAESTERCI

120. ?

Igrat će se još najmanje minuta sučeva dodatka.

119. Još jedan dalekometni udarac Švicarske, brani to Pickford! Zatim je uslijedio ubačaj s lijeve strane, Widmer je uspio dočekati loptu i zapucati desnicom s ruba peterca, ali samo pored gola.

117.

Kakva nenadana opasnost za Engleze! Shaqiri je ubacio iz kuta i gađao direktno u gol, greda je spasila reprezentacij Tri lava!

109.

Kane izlazi iz igre, a ulazi Toney. Ostaje nejasno je li se Kane ozlijedio prilikom pada, sumnjamo da bi Southgate izvadio takvog majstora za penale. S druge strane Shaqiri je zamijenio strijelca Embola.

109. Ovo je bilo neugodno! Kane i Akanji našli su se u duelu uz aut-liniju, pritom je Švicarac odgurnuo Engleza, koji je nezgodno pao u prostor klupe za rezerve.

106. Počinje drugi produžetak!

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

101. Ubacio je sada Saka, a Švicarci izbili izvan 16-erca, da bi Bellingham potegnuo ljevicom s ruba kaznenog prostora, no lovi to Sommer u ruke.

Još malo dosjetki švicarskih navijača.

image
INA FASSBENDER Afp

98.

Izmjena kod Švicarske: Zakaria će na teren, izlazi Ndoye.

95. Sjajan dalekometni udarac Ricea! Potegnuo je s 20 i nešto sitno metara i opasno izazvao Sommera, koji se mogao dobrano ispružiti da pošalje loptu u korner. Zapljeskao je i Gareth Southgate.

image

Declan Rice

OZAN KOSE Afp

92. Što je ovo bilo? Schär je dobio loptu na desnoj strani u odličnoj poziciji za ubačaj, ali odlučio je (valjda) izravno šutirati i prebacio vrata.

91. Počinje prvi produžetak! Švicarska prva ima napad.

Čeka nas još jedan maraton četvrtfinala Eura, treći put u tri dosadašnje utakmice gledamo produžetke. Dobra je vijest da je ogled u Düsseldorf bio znatno življi nego u prvih 45 minuta. Švicarcima se isplatilo visoko podići bekove, upravo Schär radi ogromne probleme svojim ubačajima, dok su se Englezi još jednom izvukli na individualnu klasu i kvalitetu, jer drukčije očito ne znaju. Imaju još 30 minuta dokazati svima suprotno...

image

Walker i Zuber

KENZO TRIBOUILLARD Afp

KRAJ REGULARNOG DIJELA

90+3.

Kakva šansa na samom kraju! Schär je ubacio s desne strane, Embolo i Ndoye su bili najviši u skoku, a Embolo je loše zahvatio loptu i skinuo ju s glave Ndoyea, koji bi zapucao praktički stopostotnu šansu! Švicarci imaju razloga žaliti zbog ovog nesporazuma.

90. ?

Igrat će se još najmanje tri minute.

90. Foden je ubacio iz slobodnog udarca, a Sommer "boksao" loptu i otklonio opasnost. Krenula je kontra Švicarske, koja će završiti katastrofalnim udarcem s ruba 16-erca.

87. Bellingham je predugo "kemijao" s loptom, u dva navrata varao Švicarce lažnjacima pa izgubio posjed.

85. ?

Widmer je požutio zbog prekršaja na Palmeru tijekom engleske kontre.

80. Fantastičan gol jednog od rijetkih igrača Engleske koji je danas na razini! Saka se nalazio na rubu kaznenog prostora, potom se izvukao na ljevicu i odlično potegnuo u suprotni, lijevi kut. Sommer je to mogao samo ispratiti pogledom!

image

Bukayo Saka

ADRIAN DENNIS Afp

80. GOOOL!

Saka zabija za izjednačenje Engleske, trenutno je 1:1!

78.

Odmah reagira Southgate: Mainoo, Konsa i Trippier su izašli, a ušli Palmer, Shaw i Eze.

Stones i Walker će ovo teško opravdati Southgateu! Sjajno je Schär podvalio loptu u kazneni prostor za Ndoyea, koji s desne strane šalje nisku loptu u peterac. Stones ju nije uspio blokirati, a Walker je zaboravio na Embola, koji zabija svoji drugi gol na turniru!

image

Brel Embolo

KENZO TRIBOUILLARD Afp

75. GOOOL!

Embolo zabija za 1:0 vodstvo Švicarske!

73. Sramotno "valjanje" Xhake po terenu nakon duela s Bellinghamom. Odglumio je da ga je Englez pogodio nogom u glavu, ustvari ga je pogodila lopta.

71. Foden ubacuje napamet, zato i ne pronalazi Kanea, nego švicarske braniče.

69. Ndoye se probio s lijeve strane prema sredini i "plesao" po liniji engleskog 16-erca, a zatim samo pao i izgubio loptu. Nema kaznenog udarca za Švicarce, koji su u posljednjim minutama preuzeli inicijativu i stigli nešto bliže golu Pickforda.

Nastavljamo sa serijalom "transparenti švicarskih navijača".

image
Joeran Steinsiek/imago Sportfotodienst/profimedia

Pozdrav svim fanovima Rogera Federera ?

67. ?

Kane ulazi u Orsatov notes zbog prekršaja na Akanjiju na sredini terena.

66. Rodriguez je solidno ubacio s lijeve strane, a Konsa nakratko odgodio akciju Švicaraca pravovremenim skokom, da bi Aebischer zapucao iz voleja i poslao loptu "nebu pod oblake".

65. Foden je ubacio s lijeve strane, a Bellingham prekasno natrčao na loptu i jedva ju uspio usmjeriti pored desne vratnice.

64.

Dvije izmjene kod Švicarske: izlaze Rieder i Vargas, a ulaze Zuber i Widmer.

61. Vargas je poslao oštru nisku loptu prema Embolu, ali zaustavili su to stoperi u bijelom.

I engleskim je novinarima sve teže držati koncentraciju nad ovom uspavankom.

"Budimo iskreni, ovo nije poslastica za gledanje, ali je li to bila ijedna utakmica Engleske na ovom Euru?", piše BBC u prijenosu uživo.

57. Embolo je šutirao glavom nakon ubačaja Rodrigueza s lijeve strane, obranio je to Pickford, ali i da nije imao te sreće, pogodak bi bio poništen zbog prekršaja švicarskog centarfora u napadu.

Švicarski lov na Bellinghama.

image
OZAN KOSE Afp

51. Evo prvog udarca u okvir gola! Pripao je Švicarcima, Embolo je uspio šutirati s čuvarom na leđima. Zapucao je s ruba peterca, ali loše je zahvatio loptu i pogodio ravno u Pickforda.

48. Švicarci čekaju kontru, ali Embolo se preteško nosi sa svojim braničima i u kojem god trenutku primio loptu, okružit će ga najmanje tri engleska igrača, kao u ovom slučaju. Zato ne očekujte udarac u okvir gola tako brzo.

47. Bellingham je ubacio prema Kaneu i Saki, ali Aebischer je na pravom mjestu, kao i na odbijenoj lopti koju je blokirao prilikom novog udarca Sake.

46. Počinje drugo poluvrijeme!

U nedostatku ikakvih zbivanja na travnjaku, vraćamo se našoj najdražoj današnjoj zanimaciji, a to su transparenti Švicaraca.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

? Nula-nula ili, bolje rečeno, ništa-ništa. I vaši su komentari na tom tragu...

"Ne znam kad sam gledao slabijih 45 minuta, sramota za jedne i druge." (Stjepan Raguž)

"Ni minute produžetka jer zašto gledati ovo još minutu dulje. ?" (Valentina Jurenac)

"Ne mogu se odlučiti koja je utakmica bila gora jer su bile 3-4 dobre, a sve druge karastrofa, kao i ova. Ne znaš što je gore, igra ili suđenje. Najgore EP u povijesti." (Dražen Dražen)

"Nitko nema m... da se otvori i igra pravi nogomet. Sve sama defenziva, trčanje, guranje i duel igra." (Ari Tornjak)

"U rangu s Portugal - Francuska." (Lola Bećar)

image
OZAN KOSE Afp

Svaka utakmica Engleza na Euru je ista i mogla bi se dobro uklopiti s onom izrekom o asimetriji između zujanja i meda. Svaka ostavlja dojam da se pogocima ne moramo nadati... Englezi ili ne uče iz vlastitih pogrešaka ili je bezidejna igra njihova realnost, što je teško povjerovati gledajući u roster. Saka i Trippier potrudili su se da tempo Tri lava ne ostane baš skroz otužan, a na Fodena bismo zaboravili da maločas nije izveo korner. Nisu nas lagali, zaista je na terenu. Švicarci igraju mudro i čekaju svoju šansu iz kontre, ali i oni će trebati ubaciti u brzinu više. Pickford i Sommer su na godišnjem, nismo vidjeli nijedan udarac u okvir gola.

image

Kyle Walker i Embolo

OZAN KOSE Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. Evo napokon nekakvog uzbuđenja! Tko će drugi zamutiti vodu Švicarcima ako ne Saka, koji je pobjegao Aebischeru i poslao povratnu loptu na Mainooa, da bi veznjak silovito potegnuo, a iskusni Xhaka pravovremeno blokirao udarac i poslao loptu u korner.

41. Prošlo je nešto više od 40 minuta. Broj udaraca u okvir gola ravan je nuli.

Navijači Engleske lijepo se zabavljaju. Barem netko...

image

Navijači Engleske

INA FASSBENDER Afp

36. Saka centrira s desne strane u nadi da će pronaći Kanea, ali na mjestu slijetanja lopte je samo vratar Sommer.

Što li to tako pedantno bilježi Southgate?

image
INA FASSBENDER Afp

33. Mainoo je istrčao zavidan sprint i osvojio dosta prostora na srewdini terena, no akcija ponovo završava ubačajem, ovaj put Trippiera, koji ne pronalazi nikog od svojih suigrača. U nastavku akcije Foden je pokušao "škaricama". Bolje da to nismo vidjeli, ali svaka čast na ambicioznom pokušaju.

32. ?

Evo prvog kartona na utakmici. Zaradio ga je Schär prekrpajem na Bellinghamu na sredini terena. Mogao je ovo Orsato i progledati kroz prste, ali nije ni velika pogreška posegnuti za kartonom.

30. Englezi su upravo izveli udarac iz kuta kratkim dodavanjem i u samo nekoliko sekundi vratili loptu sve do vratara Pickforda. Toliko o engleskoj ideji i kombinatorici, odnosno o organiziranom bloku Švicarske, kako već hoćete...

image

Harry Kane

KENZO TRIBOUILLARD Afp

28. Saka još jednom spretno okreće svog čuvara i šalje opasnu loptu u srce kaznenog prostora Švicarske, noponovo ona ne stiže ni do jednog igrača u bijelo, ponajviše zaslugom Akanjija, koji je izbio loptu daleko od zone opasnosti.

25. Sada je Engleska imala problema s izlaskom na protivničku polovicu, upalio je visoki presing Švicarske i Embolo se dokopao lopte, ali i zapucao s 15-ak metara samo u engleski blok.

22. Trippier ubacuje iz udarca iz kuta prema drugoj vratnici, gdje Kane loše zahvaća loptu i glavom prebacuje okvir gola.

21. Opet Saka pravi pomutnju u švicarskih 16! Ubacio je nisku loptu s desne strane, a netko od stopera Švicarske, čini se Schär, čisti loptu na liniji peterca.

Bellingham je isposlovao dvije pobjede Engleza na Euru - zabio je Srbima u prvoj utakmici, a onda i Slovencima utrpao one sjajne "škarice" za produžetke osmine finala.

image

Jude Bellingham

OZAN KOSE Afp

16. Mainoo je okušao nišanske sprave nakon povratne lopte Kanea i šutirao s 20-ak metara, a i to će samo u blok. U nastavku akcije Kane je tražio kazneni udarac nakon duela sa Schärom, ali sudac Orsato ne pomišlja na kazneni udarac. I čini nam se da je u pravu...

image

Harry Kane

KENZO TRIBOUILLARD Afp

14. Opalio je Rice s nekih 20 metara, samo u švicarski blok. Bit će aut za Engleze.

13. Kane se spustio na svoju polovicu da bi stigao do lopte i pronašao Saku na desnoj strani dugim dodavanjem. No, opet je krenulo bezidejno kruženje Engleza s desne na lijevu stranu, da bi Bellingham upropastio napad neuspjelom dubinskom loptom prema Trippieru.

image

Bukayo Saka

ALBERTO PIZZOLI Afp

11. Embolo stiže do lopte na rubu kaznenog prostora nakon ubačaja s desne strane, ali nije uspio ništa konrkretno učiniti s Riceom na leđima. Nema opasnosti za Engleze.

9. Opet prijete Švicarci! Prvo je Vargas ubacio s lijeve, a zatim i Rieder s desne strane, ali engleski braniči najviši su u skoku. Barem zasad.

8. Ndoye izvrsno prolazi po desnoj strani i šalje nisku loptu u srce kaznenog prostora, no Mainoo pravovremeno raegira i izbacuje loptu u aut.

7. Bellingham je lijepo pronašao Saku dugim dodavanjem, ali igrač Arsenala našao se u zaleđu. Nema opasnosti za Švicarsku, koja se u ovim trneucima pokušava otrgnuti presingu Engleza, kojeg predvodi visoko postavljeni Trippier.

Obećali smo vam izbor najkreativnijih transparenata švicarskih navijača, pa nastavljamo u tom tonu...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

5. Otvorilo se nešto prostora za Švicarce, pa je Aebischer dugom niskom loptu pronašao Freulera u 16-ercu, da bi veznjak Švicarske pokušao petom gurnuti loptu "u vatru", no Rice i Konsa zajedničkim snagama oduzimaju loptu.

4. Englezi su dugo kružili oko niskog bloka Švicarske, u konačnici je Saka oštro ubacio s desne strane, ali prebrza je to bila lopta za Trippiera.

3. Izgleda da smo pogrešno pretpostavili, Saka je trenutno na desnoj strani, a Trippier na lijevoj, kao i u dosadašnjem dijelu turnira.

1. Počinje ogled u Düsseldorfu!

Bukayo Saka nedavno je kazao da ne može igrati na poziciji lijevog beka. Southgate ga je ipak postavio na tu stranu, doduše u ulozi "povišenog beka". Bit će zanimljivo vidjeti kako se zvijezda Arsenala snalazi na drugom dijelu travnjaka.

image

Bukayo Saka

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Kamere su uhvatile i majku Judea Bellinghama.

image

Denise Bellingham

INA FASSBENDER Afp

17.55 Igrači polako izlaze na teren, uskoro počinje novi dvoboj četvrtfinala Europskog prvenstva.

Luis Figo i princ William pozdravili su se prije utakmice

image
INA FASSBENDER Afp

Sudeći po fotografijama koje nam šalju agencije, švicarski navijači danas su vrlo maštoviti s transparentima.

Sa zadovoljstvom ćemo vam ih prenositi, a za početak evo jednog o lavovima i mačićima.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

16.51 Čini se da je Southgate promijenio formaciju i da su se obistinile prognoze mnogih medija s Otoka. Englezi kreću u četvrtfinale s tri stopera, trebali bi zaigrati u formaciji 3-4-2-1.

image

Gareth Southgate

ADRIAN DENNIS Afp

16.48 Stigli su sastavi! Engleski izbornik Southgate podarit će startno mjesto mladom veznjaku Mainoou, a na stoperskoj poziciji postavljen je Konsa, koji je dosad nastupio samo protiv Slovačke u produžecima. S druge strane, Vargas je u prvih 11 na mjestu Widmera.

16.41 Čekamo objavu sastava, odnosno potvrdu hoće li engleski izbornik Gareth Southgate promijeniti formaciju i zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji.

Statistička najava današnje utakmice u Düsseldorfu:

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Kazimir Guberina

Nakon malo je reći sretne pobjede nad Slovačkom, Engleska danas u Düsseldorfu čeka Švicarsku u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Družina koja je od svih potencijalnih favorita na Euru do sada igrala najlošiji i najdosadniji nogomet bez ikakvog okusa i mirisa i dalje je u turniru, a da niti sama ne zna kako.

Jude Bellingham čudesnim je pogotkom u posljednjoj minuti sudačke nadoknade dvoboja protiv Slovačke osigurao Englezima umjesto oproštaja od Europskog prvenstva ulazak u produžetke, dok je ostatak posla potom obavio Harry Kane, te su Tri lava čekirala kartu za četvrtfinale umjesto karte za London u jednom smjeru. No, to nikako ne znači da je engleska momčad pošteđena kritika. I dalje gotovo svi vodeći engleski mediji ističu da je momčad Garetha Southgatea odigrala još jednu očajnu utakmicu, ali da je spas pronašla zahvaljujući nevjerojatnoj sreći i isto tako nevjerojatnom potezu Bellinghama. Poslije svake utakmice reprezentacije Engleske na Europskom prvenstvu zazivale su se velike promjene u prvoj jedanaestorici, no Southgate nije previše mario za ono što kažu stručnjaci i analitičari, ali još više i njegovi mnogobrojni kritičari, no ovog puta bi promjena trebalo biti i to dosta velikih pogotovo u taktičkom smislu.

Engleski mediji su uvjereni da će protiv Švicarske Southgate na travnjak poslati momčad s tri igrača u zadnjoj liniji, a s obzirom na izostanak Guehija, mjesta u zadnoj liniji trebala bi biti rezervirana za Walkera, Konsu i Stonesa, Foden bi napokon dočekao utakmicu u kojoj bi imao ulogu u samoj sredini terena, a ne na boku, dok bi svojevrsnu ulogu krila imao Trent Alexander Arnold. Iako su Bellingham i Kane spasili Englesku i ostavili je u turniru pomalo je nestvarno da i dalje ima onih koji bi spomenuti dvojac otpremili na klupu za pričuvne igrače, no to Gareth Southgate u svojoj 100. utakmici na klupi engleske reprezentacije sigurno neće učiniti.

Događaji na travnjaku dat će odgovor na pitanje hoće li Kane i suigrači uslišiti histerične vapaje engleske javnosti i napokon odigrati utakmicu u skladu s igračkim kadrom koji posjeduje reprezentacija Engleske ili slijedi nova epizoda “arhaičnog nogometa iz prošlog stoljeća”. S jedne strane Englezi se pribojavaju Švicarske što nije nikakvo čudo s obzirom na dosadašnje izvedbe, ali koliko kod Švicarska bila dobra ta ista Švicarska nije bila u stanju pobjediti najgoru momčad na Euru - Škotsku.

- Očekuje nas nova teška utakmica protiv vrlo zahtjevnog suparnika. Ne treba se opterećivati kritikama na naš račun iako su one dijelom opravdane. Jasno je što nas čeka ako ispadnemo, ali na tio smo se već navikli. Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu i proći u polufinale, ali to neće biti niti malo lagan zadatak - istaknuo je kapetan Engleske Harry Kane.

Inače, Uefa je kaznila Judea Bellinghama zbog neprimjerene geste na utakmici protiv Slovačke. Engleska zvijezda je kažnjena s 30 tisuća eura te uvjetnom suspenzijom od jedne utakmice neigranja.

Bellingham će tako moći igrati na četvrtfinalnoj utakmici Europskog prvenstva protiv Švicarske, a suspenzija će se aktivirati ako u sljedećih godinu dana Bellingham napravi neki incident.

Podsjetimo, igrač Reala je nakon postignutog gola Slovacima je napravio gestu u kojoj dlanom pokazuje u smjeru međunožja. Nakon što je zbog toga naletio na brojne osude, objasnio je svoj potez:

- Radi se o internoj šali, gesta je posvećena bliskim prijateljima koji su bili na utakmici. Poštujem slovačku momčad i način na koji su igrali protiv nas - napisao je Bellingham na društvenim mrežama. Očigledno su iz Uefe prihvatili to objašnjenje...

Linker
03. rujan 2024 15:13