ANGELOS TZORTZINIS Afp
GRUZIJA BEZ ČUDA

VIDEO: Olmo zaključio golijadu, Španjolci osigurali superderbi u četvrtfinalu

Furija je s 4:1 pregazila srčane Gruzijce, svoj je prvijenac na Euru upisao i Dani Olmo
Piše: Slaven Kižlin, Petar Bekić, Marko CrnjakObjavljeno: 30. lipanj 2024. 22:54

Španjolska - Gruzija 4:1 (Rodri 39., Fabian Ruiz 51., Williams 75., Olmo 83./Le Normand 18. ag.)

Köln, RheinEnergieStadion

ŠPANJOLSKA: Unai Simon - Carvajal (od 81. J. Navas), Le Normand , Laporte, Cucurella (od 66. Grimaldo) - Pedri (od 52. Olmo⚽), Rodri ⚽, Fabian Ruiz⚽ (od 81. Merino) - Yamal, Morata 🟨 (od 66. Oyarzabal), Williams⚽

GRUZIJA: Mamardašvili - Gvelesiani (od 79. Kvekveškiri), Kašia, Dvali - Kakabadze, Čakvetadze (od 63. Davitašvili 🟨), Kiteišvili (od 41. Altunašvili), Kočorašvili, Ločošvili (od 63. Citaišvili) - Mikautadze (od 79. Živživadze), Kvarachelia

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Španjolska je izborila četvrtfinalni ogled protiv domaćina Njemačke, u dvoboj s autsajderom Gruzijom morali su se dosta namučiti ne bi li srušili debitanta, koji je skupo prodao kožu, ali kvaliteta je bila presudna, a ona je debelo na strani Furije.

U 5. minuti prvi udarac Španjolaca, Yamal je povukao kroz sredinu, dodao desno za Carvajala koji je uputio prizeman centaršut, Pedri je u padu pucao s deset metara, Mamardašvili je bez problema to obranio. Pet minuta kasnije ubačaj Williamsa iz kornera, Carvajal je bio najviši na prvoj vratnici, pucao je glavom, Mamardašvili je sjajno obranio, a Kašia je raščistio. U 12. novi pokušaj Furije, raspoloženi Williams oslobodio se čuvara namjestio na desnu nogu, pucao, ali lopta se od Kočorašvilija odbila u korner.

image

Lamine Yamal i Nico Williams

ANGELOS TZORTZINIS Afp

Nakon 15 minuta Španjolska je imala više od 150 dodavanja, Gruzijci tek 15, ali u 18. minuti dočekali su svoj trenutak. Sve je pokrenuo Kvarachelia, lopta je došla na desni bok, Kakabadze je imao dosta prostora za ubačaj, bio je to nezgodan centaršut, a Le Normand je ispred Kvarachelije zahvatio loptu i ubacio je u vlastitu mrežu.

Šokirao je taj pogodak Španjolce, počeli su griješiti u dodavanjima, ali ipak imali su dva pokušaja, u 22. minuti Fabian Ruiz pucao je s 15 metara, Mamardašvili opet je na mjestu, pet minuta kasnije Pedri s druge strane puca preko gola.

U 35. minuti još jedna velika obrana Mamardašvilija, pucao je Cucurella s 20 metara, ali vratar Valencije je to skrenuo u novi korner. U 38. Gruzija je bila u napadu, no Španjolci su oduzeli loptu i krenuli u kontru koju je Williams zaključio udarcem, Mamardašvili je to obranio. Lopta je ostala u blizini šesnaesterca Gruzije, Williams je odigrao povratno do Rodrija koji je napravio korak i onda precizno pucao sa 16 metara u kut nemoćnog vratara Gruzije.

image

Dani Olmo

ANGELOS TZORTZINIS Afp

U nastavak su obje reprezentacije ušle s istim postavama, Španjolci su odmah nastavili s napadima, ali je prvu prigodu imala Gruzija, bio je to lukav pokušaj Kvarachelije sa svoje polovice, Simon je već bio svladan, ali lopta je prošla pored gola.

U 50. minuti Yamal je izborio slobodan udarac sa 17 metara, sam ga je izveo, Mamardašvili je obranio, ali Furija je nastavila s akcijom, lopta je opet došla do Barcelonine zvijezde koja ubacuje s desne strane, a na drugoj vratnici usamljen je bio Fabian Ruiz i glavom je poslao loptu u mrežu.

Imao je odmah Yamal prigodu sa 16 metara, no pucao je pored gola, baš kao i u 63. minuti nakon velike pogreške Kočorašvilija, pucao je Yamal s 13 metara, opet pokraj vrata.

Rješenje smo vidjeli u 75. minuti, Gruzija je bila u napadu, a Furija ih je iskontrirala, dugačku loptu Ruiza primio je Williams, prošao je Gvelesianija i zakucao loptu pod gredu. Do kraja su Španjolci napadali i prijetili, u 83. minuti Olmo je zabio i četvrti pogodak, iskoristio je niz pogrešaka umornih Gruzijaca i s 15 metara plasirao loptu u mrežu.

Španjolska je u četvrtini finala, čeka nas nogometni klasik između Furije i Nijemaca! Utakmica je na rasporedu u petak u 18 sati na MHP Areni u Stuttgartu.

image

Dani Olmo i Nico Williams

ANGELOS TZORTZINIS Afp

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖

Igrat će se još najmanje tri minute sučeva dodatka.

90. Još jednom se Nico Williams sjurio poput formule i zapucao iskosa, ali samo u blok. Nedugo zatim sijevnuo je i novi udarac Olma s 20-ak metara, s odredištem Mamardašvilijeve ruke.

83. Gruzijci su u dva navrata loše očistili "ničije lopte", potom je jedna stigla do Oyarzabala, koji prosljeđuje Olmu, a bivši dinamovac s 15 metara šutira u donji lijevi kut. Mamardašvili je ostao ukopan, a Olmo zabio svoj prvi gol na Europskom prvenstvu!

83. ⚽ GOOOL

Olmo zabija za 4:1!

Prsti vaših izvjestitelja nakon 80 minuta ispisivanja gruzijskih prezimena

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

79.

Izmjene kod Gruzije: Mikautadze i Gvelesiani izlaze, ulaze Kvekveskiri i Zivzivadze.

"Nico, Nico, Nico, Nico", skandiraju španjolski navijači. Svidjelo mu se to pa je izveo par plesnih koraka ispod njihove tribine.

image
JAVIER SORIANO Afp

75. Nico je dobio loptu u situaciju kakvu najviše voli - na širokom prostoru. "Boltovskim" sprintom osvojio je dobar dio protivničke polovice, zabio se u sredinu i silovito opucao visoku loptu. Mamardašvili nije imao šanse.

75. GOOOL!

Nico Williams za 3:1 Španjolske!

74.

Pogodak Španjolske, ali odmah je podignuta zastavica! Yamal je zapucao na asistenciju Danija Olma, a zatim je netko od gruzjiskih stopera slučajno ugurao loptu u vlastitu mrežu, ali odmah su suci primijetili da je Yamal bio u zaleđu prilikom Olmova dodavanja. Ostaje 2:1 za Furiju.

image

Lamine Yamal

ALBERTO PIZZOLI Afp

72. Grimaldo je oštrim centaršutom s lijeve strane tražio Oyarzabala, ali pronaći će samo Mamardašvilija.

68. Evo i Gruzije u akciji! U dva poteza prenijeli su težište igre s desne na lijevu stranu, gdje Tsitiašvili poteže iskosa, ali pogađa mrežu samo s vanjske strane.

67.

Mijenja i De la Fuente: Oyarzabal i Grimaldo unutra, Cucurella i Morata van.

image

Marc Cucurella

JAVIER SORIANO Afp

63.

Dvije izmjene kod Gruzije: Davitašvili i Tsitaišvili su unutra, a vani Ločošvili i Čakvetadze.

63. Opasan udarac Yamala! Ločošvili mu je nehotice dodao loptu na rubu kaznenog prostora, a Barcin napadač silovito je potegnuo pored lijeve vratnice.

60. Španjolska je umirila tempo i preuzela potpunu kontrolu. Lagano kombiniraju na sredini protivničke polovice čekajući rupu u gustoj gruzijskoj obrani, koja se svaki čas može transformirati u opasan kontra-napad.

55. Dalekometni udarac Morate završava pored lijeve stative.

52.

Dani Olmo ulazi na mjesto Pedrija.

51. Pogodak je stigao u nastavku akcije nakon slobodnog udarca. Yamal je zapucao, Mamardašvili obranio, a zatim je Barcino "čudo od djeteta" poslalo ubačaj u pet metara, gdje se Fabian Ruiz najbolje snašao i glavom matirao gruzijskog vratara.

image

Slavlje Fabiana Ruiza

TOBIAS SCHWARZ Afp

51. GOOOL!

Fabian Ruiz zabija za preokret Španjolske!

51. Bomba Yamala! Zapucao je direktno iz slobodnog udarca s 20-ak metara, ali brani Mamardašvili.

48. Upravo su centimetri spriječili najluđi gol Eura! Kvarachelia je primijetio da je Simon daleko od gol-linije i zapucao s polovice terena! Lopta je otišla malo pored lijeve vratnice. Moramo reći - kakva šteta da nije ušlo!

image

Hviča Kvarachelia

TOBIAS SCHWARZ Afp

47. Drugo poluvrijeme počelo je polukontrom Gruzijaca, ali Le Normand je ovaj put fokusiran i odnosi loptu Makuatadzeu.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Gruzija ima prvi napad.

📣 Evo i vaših komentara s društvenih mreža:


"Golčina uz čisto zaleđe... položaj Morate nedozvoljen." Mario Dalmoš


"Lopovi kradete, igrač u zaleđu ispred golmana, a tamo penal za Gruziju i nema provjere VAR-a." Antun Anita Jakobović


"Vratite sad situaciju identičnu gdje sviraju offside, mislim Andersenu, koji čak nije pravio nikakve pokrete. I gol Danskoj ponište protiv Srbije mislim, a ovdje je Morata ostao u zaleđu i još je napravio velik pokret s čime je utjecao na igru i nema zaleđa. Ovaj Slovenac na čelu Uefe je fenomenalan, mislim da nikad više kriminala i spornih situacija u svom životu nisam vidio na jednom velikom natjecanju. Ovo treba prestat gledat, nema smisla." Slaven Jarak

Gruzija igra najbolji mogući nogomet s obzirom na to kakva je razlika u kvaliteti. Odlična, ali nimalo dosadna obrana, s munjevitim istrčavanjima prema naprijed. Pokušaji Španjolske uglavnom su svedeni na dalekometne udarce, a to dovoljno govori o vrhunskoj obrani autsajdera ovog turnira, koja je dosad uspješno sterilizirala neugodnog Yamala. No, Rodrijeva klasa još jednom izlazi na vidjelo u krucijalnom trenutku. Kao i onomad protiv Intera u finalu Lige prvaka, kada je donio Manchester Cityju prvi takav trofej u povijesti.

image

Rodri

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Kad im nitko ne može zabiti, onda će Španjolci zatresti mrežu sami sebi. Osim Batmana, "zlikovac" Robin muči i Unaija Simona.

image

Robin Le Normand

ALBERTO PIZZOLI Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45. 🕖

Igrat će se još najmanje dvije minute prvog dijela.

45. Ruiz je oštro ubacio prema petercu, a Kašia još ljepše reagirao glavom.

Rodri je baš jučer izjavio za EURO2024.com: "Golovi zapravo nisu moja odgovornost, ali to je nešto na čemu radim. Ako imate 'nos' za postizanje pogotka, morate to pokušati činiti što je češće moguće."

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

44. 🟨

Prva opomena ide Alvaru Morati, koji je nagazio Lokošvilija pa još pao na travnjak gestikulirajući da je on u bolovima. Ništa novo od Španjolaca...

41.

Kiteišvili ne može nastaviti zbog ozljede, u igru će Altunašvili.

39. Pogodak je priznat, Španjolska je izjednačila!

39. Odličan gol Rodrija, ali i s dozom neizvjesnosti! Naime, veznjak je zabio nakon dodavanja Nice Williamsa, zapucao je s ruba kaznenog prostora u desni kut, ali Morata - koji je bio u zaleđu - možda je ometao vidokrug Mamardašvilija. VAR provjerava situaciju!

39. GOOOL!

Rodri zabija za izjednačenje Španjolske!

Postigao je pogodak protiv Gruzije u Valladolidu tijekom kvalifikacija, a večeras je Robin Le Normand zabio 'za' njih. Kao da je lopta iznenadila Španjolca, reagirao je neuobičajeno rastreseno.

image

Dani Carvajal, Kvicha Kvarachelia i Robin Le Normand

TOBIAS SCHWARZ Afp

35. Yamal se kroz dvojicu probio u 16-erac, ali morao je vratiti loptu prema veznom redu, da bi u konačnici Cucurella potegnuo ljevicom s 20-ak metara prema suprotnom kutu, a Mamardašvili sjajno obranio!

31. VAR će imati posla! Mikautadze je pao u kaznenom prostoru nakon duela s Le Normandom i tražio najstrožu kaznu, no sudac je odmahnuo rukom.

31. Španjolci se moraju zadovoljiti samo dalekometnim udarcima. Sada je pokušao i Yamal, samo u blok. Gruzijci se brane u formaciji 5-3-2 i čuvaju Mamardašvilija daleko od opasnosti.

image

Lamine Yamal i Luka Ločošvili

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

27. Još jednom prijeti Pedri! Zapucao je s ruba kaznenog prostora nakon kratke kombinacije, ali leti lopta preko gola. Inače, Furija je dosad kompletirala 238 dodavanja, a Gruzija 42. No, semafor nudi ljepšu sliku za postavku Willyja Sagnola.

24. Krenuli su Gruzijci u novu kontru, no Morata prekršajem zaustavlja Ločošvilija na sredini terena.

22. Pokušala je Španjolska odgovoriti dalekometnim udarcem, ali završava u rukama Mamardašvilija.

18. Pa je li ovo moguće!? Kakva akcija Gruzijaca, u samo tri-četiri poteza stigli su pred vrata Unaija Simona! Kvarachelia je osvojio dosta prostora na sredini terena i poslao na desnu stranu prema Čakvetadzeu, koji šalje oštru polu-visoku loptu u sredinu, a Le Normand je prevario vlastitog vratara i poslao loptu u mrežu u pokušaju da otkloni opasnost!

image
JAVIER SORIANO Afp

18. GOOOL!

Gruzija vodi autogolom Španjolske!

14. Posjed je na strani Španjolske u omjeru 85 posto naprema 15 gruzijskih, a dominiraju i po broju kornera s 5:0.

Gruzijci su toliko brzi da su kamermani imali probleme tijekom zagrijavanja. Ovo nas podsjeća na priču o Bruceu Leeju, koji je navodno morao izvoditi udarce sporije nego što može da bi kamera uspjela nešto zabilježiti. Tko će biti gruzijski Bruce Lee?

image

Giorgi Kvilitaia

JAVIER SORIANO Afp

11. Nastavak prethodne akcije okončao je Williams udarcem s ruba 16-erca, bit će samo novi korner za Španjolce.

11. Velika šansa za Španjolsku! Nakon kornera Furije, Morata je zapucao glavom u gusti blok, a lopta mu se krenula kotrljati na novi udarac. No, Kašia čisti situaciju u blizini gol linije!

7. Prva kontra Gruzije, ovakve situacije autsajderi čekaju! Međutim, Španjolci su se pravovremeno uspjeli vratiti i Cucurella, koji igra turnir života, zaustavlja protivnike i prije nego što su došli do opasne zone.

5. Još jednom prijete Španjolci, sada je Carvajal poslao nisku loptu, a Pedri pravovremeno uklizao. Međutim, nije uputio pretjerano silovit udarac, Mamardašvili lako hvata loptu u ruke.

image

Pedri

JAVIER SORIANO Afp

4. Evo prve opasnosti za Gruzijce! Brzi Nico Williams ubacio je s lijeve strane, ali nije naciljao nijednog suigrača u protivničkih pet metara.

1. 🕖

Počela je utakmica u Kölnu!

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

20.57 Poslušali smo himne, sve je spremno za ogled Španjolske i Gruzije! Podsjećamo, pobjednika u četvrtfinalu čeka Njemačka.

► Najbolji strijelac grupne faze (3)

► Strijelac i asistent u 2:0 pobjedi nad Portugalom

►Prvi ulazak u nokaut fazu ikada

►Na pragu prelaska u premierligaša West Ham United

Georges Mikautadze ovakav Euro nije mogao ni zamisliti...

image

Georges Mikautadze

INA FASSBENDER Afp

Posebno vrijedi obratiti pozornost na desnu stranu španjolske polovice, gdje Danija Carvajala čekaju dueli s Hvičom Kvarachelijom. Iskusni Španjolac i 'Kvaradona' već su u četiri navrata igrali jedan protiv drugog, posljednji put u utakmicama Real Madrida i Napolija u Ligi prvaka minule sezone.

- On je tvrd orah, ali uspio sam ga obuzdati - kazao je Carvajal u najavi dvoboja.

image

Dani Carvajal

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Gruzija je stigla do nokaut faze u svom prvom nastupu na Euru. Iz grupne faze prošla je kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi. Debitanti na Euru izgubili su svoju uvodnu utakmicu 1:3 od Turske, da bi nakon poraza remizirali s Češkom 1:1. No, zatim su pobjedom od 2:0 nad Portugalom, prvakom Eura 2016., upisali četiri boda u skupini F što je bilo dovoljno za povijesni uspjeh.

Prethodni reci bili su posvećeni najatraktivnijem dvojcu na terenu, a evo i jednog s tribina.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Kao što se i očekivalo, Španjolska će protiv Gruzije istrčati s trenutno najjačom postavom. Udarni sastav gotovo je isti kao i onaj s kojim je izbornik Luis de la Fuente upisao 3:0 pobjedu protiv Hrvatske, jedina je razlika što će Laporte u obrani zamijeniti Nacha Fernandeza.

Slika borbenog gruzijskog duha. Može li autsadjer do nove senzacije?

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Dvojac koji obećava novu seriju atrakcija: Nico Williams i Lamine Yamal, najneugodniji krilni napadači u dosadašnjem dijelu Eura.

image
JAVIER SORIANO Afp

19.30 Stigao je sastav Španjolske, objavljuje ga Marca! Nema iznenađenja kod Luisa de la Fuentea, baš sve je onako kako smo očekivali. Jedina dvojba bila je Nacho ili Laporte na poziciji stopera, a prednost je dobio potonji, što je također usklađeno s očekivanjima.

image

Aymeric Laporte

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Najavu piše: Marko Crnjak

Jedina reprezentacija sa svim pobjedama u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva stigla je u Köln po nove “skalpove”. Ogled na stadionu Rhein Energie za Gruzijce je utakmica života, a Španjolcima samo jedna postaja prema četvrtom europskom zlatu kao jasnom i itekako ostvarivom cilju. Gruzijskom društvu bolje je ne otvarati povijesne knjige, jer mogle bi im utjerati strah u kosti.

Prije nepunih godinu dana, Španjolska je upravo nasuprot Gruzijaca demonstrirala silu u Ligi nacija. Prvo su slavili 7:1 u utakmici u Tbilisiju, koju po debiju i prvijencu u reprezentativnim bojama pamti Lamine Yamal, no najžešćim “krvnikom” pokazao se režiser hat-tricka Alvaro Morata. Bila je to prva utakmica Španjolske nakon što su porazili Hrvatsku u finalu Lige nacija, a tamošnjoj javnosti poslužila je za potpuni zaokret - prestali su kritizirati Luisa de la Fuentea, sedmicom u gruzijskoj mreži uvjerio ih je da se Furija neće odreći ubojitog napadačkog stila. Dva mjeseca kasnije Španjolska je zaradila 3:1 u Valladolidu, čime se međusobni omjer ovih momčadi popeo na 7:1 za La Roju. Istina, Gruzija je senzacija koja je prirasla srcu dobrom dijelu nogometne javnosti, ali sve upućuje na to da će im zaigrani, brzi i nemilosrdni Španjolci prirediti infarktno stanje.

- Ponašat ćemo se kao i do sad. Ostanemo li čvrsto nogama na zemlji, život će biti malo jednostavniji. Nema tu nikakve tajne, moramo ostati dosljedni prezentacijama iz grupne faze i nastavimo li takvim tempom, prvi smo kandidati za osvajanje Eura. Činjenica je da imamo jednu od najboljih momčadi na ovom turniru. Moćni smo, prisutni na svakoj lopti, imamo nevjerojatne pojedince poput Rodrija, a cijela momčad vrlo je koordinirana i opasna. Zasigurno smo jedni od najboljih - poručio je Nico Williams uoči utakmice.

Ljevokrilni napadač zvijezda je broj jedan u aktualnoj postavci Luisa de la Fuentea. Možda to nismo očekivali, uoči njemačke smotre španjolski mediji dičili su Laminea Yamala, ali nakon grupne faze upravo je Nico Williams vladar tamošnjih naslovnica i svijet jedva čeka vidjeti na dijelu novu seriju njegovih vratolomija, koje bi Gruzijcima mogle obećati samo teror i neugodu. Španjolci su imali šest dana pauze, dva više od Gruzijaca, a prvotimci i više budući da je De la Fuente protiv Albanije poslao drugi sastav. Premda dio javnosti drži da bi ukupno 10 dana bez utakmice prvotimcima moglo značiti i određeno “ispuhivanje” i gubitak adrenalina, mnogo je vjerojatnije da će napunjene baterije zagarantirati novi raspucani provod Furije. No, izbornik prvo želi skočiti pa uzviknuti “hop”.

- Pokazat ćemo maksimalno poštovanje prema Gruziji, koja ima fantastičan turnir i pobijedila je Portugal. Dovoljno sam iskusan da mogu primijetiti kako napreduju iz utakmice u utakmicu, morat ćemo ponuditi najbolju verziju sebe ako planiramo proći u četvrtfinale. Gruzija je donekle promijenila svoj sustav, ali ne i ideju, koja podrazumijeva brzu tranziciju. To znači da moramo biti oprezni, tim više što su motivirani pobjedom nad Portugalom. No, i mi smo samouvjereni na račun naših izdanja u grupnoj fazi, moramo potvrditi takvu putanju u nastaviti rasti - kaže De la Fuente.

Očekuje se da će Španjolska izaći u identičnom sastavu kao protiv Hrvatske, s tim da bi Aymeric Laporte na stoperskoj poziciji trebao igrati umjesto Nacha Fernandeza. Dvojba se javlja između Grimalda i Cucurelle na lijevom beku, no vjerojatnije je da će De la Fuente krenuti s igračem Chelseaja, jer odradio je predobar posao u grupnoj fazi da bi ga se prekrižilo. Dodajmo i da su španjolski mediji proteklih dana zazivali Danija Olma u prvoj postavi jer oduševio ih je nasuprot Albanaca, ali u tom bi slučaju izbornik trebao staviti Pedrija na klupu, a to ne djeluje kao izgledan, premda je moguć scenarij.

Inače, Španjolci su na račun maksimalnog ulova zaradili i najviše novca u dosadašnjem dijelu prvenstva, odnosno 13,75 milijuna eura. Osim toga, zaradili su i najviše pohvala nogometne javnosti, a premda to kladionice još neće priznati, i status najvećeg favorita za ovogodišnje kontinentalno zlato. Zato bi Gruzija, koliko god visoko letjela, trebala biti samo rutinski španjolski posao. Sve drugo ples je po granici neočekivanog debakla.

Linker
30. lipanj 2024 23:02