JAVIER SORIANO Afp
POZNATI SVI POLUFINALISTI

VIDEO: Nizozemci u šest minuta okrenuli utakmicu i izbacili Tursku s Eura

Nizozemska će za finale igrati protiv Engleske, dok drugi par čine Španjolska i Francuska
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 23:00

NIZOZEMSKA - TURSKA 2:1 (De Vrij 70., Müldür 76. ag./Akaydin 35.)

Berlin, Olimpijski stadion

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, De Vrij⚽, Van Dijk ?, Aké ? (od 73. Van de Ven) - Schouten, Simons ? (od 87. Zirkzee), Reijnders (od 73. Veerman) - Bergwijn (od 46. Weghorst ?), Gakpo, Depay (od 87. Frimpong)

TURSKA: Günok - Müldür (od 82. Celik), Ayhan (od 89. Kilicsoy), Akaydin ⚽ (od 82. Tosun ?), Bardakcı, Kadıoğlu - Yilmaz, Özcan (od 77. Yokuslu), Çalhanoğlu, Yildiz (od 77. Akturkoglu) - Güler

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.


image

Nizozemska vs Turska, detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

U posljednjoj utakmici četvrtfinala Nizozemska je nakon preokreta izborila polufinale protiv Engleske. Nizozemska je započela dvoboj s istom jedanaestoricom kao protiv Rumunjske, dok je turski izbornik Vincenzo Montella bio prisiljen mijenjati zbog suspenzije Demirala i dva žuta Kökcüa te Yükseka. Vratili su se Aykadin i Calhanoglu koji su propustili utakmicu osmine finala protiv Austrije. Početak utakmice pripao je Oranju, stisnuli su Turke na njihovu polovinu, ali bez prevelikih šansi.

U 2. minuti Memphis Depay ostao je sam u šesnaestercu, no spetljao se pa nije ni uputio udarac premda turskim vratima, pokušao je pet minuta kasnije, ali njegov udarac iz okreta nije donio opasnost za Günoka.

image
ODD ANDERSEN Afp

U 11. minuti prvi pokušaj Turaka, no udarac Saliha Özcana s 20-ak metara bio je neprecizan. Nizozemska je strpljivo kombinirala i tražila pukotine u turskoj obrani. Turci su stojali u gustom bloku prepuštajući suparniku posjed u nadi za brzom kontrom. Kao i u ‘kamilici‘ Engleza i Švicaraca, primjetan je velik oprez kod obje momčadi.

U 29. minuti Calhanoglu je izveo slobodni udarac s 35 metara, pronašao je Burdakcija koji se nije dobro snašao i njegov pokušaj otišao je preko gola. Minutu kasnije Simons je zaradio žuti karton, a u 35. minuti Turci su poveli. S lijeve strane korner je izveo Calhanoglu, Nizozemci su odbili loptu, no ona je došla do Gülera na desnoj strani, mladi realovac ubacio je na drugu vratnicu, a tamo je Aykadin bio najviši i glavom doveo svoju reprezentaciju u vodstvo.

image
ODD ANDERSEN Afp

Na poluvremenu Koeman je napravio jednu promjenu, Weghorst je ušao umjesto nevidljivog Bergwijna. U 51. minuti Oranje je imalo prigodu, Weghorst je spustio loptu na peterac, tamo je zakasnio Depay. No, čini se da bi pogodak bio poništen jer je Weghorst vjerojatno bio u zaleđu. U 54. Akaydin s glave skida čistu šansu Weghorsta. Dvije minute kasnije Güler je izveo slobodan udarac s 26 metara, pogodio je vratnicu. U 57. Depay je pokušao s 20 metara, ali ravno u Günoka. U 65. minuti odlično je pokušao Yildiz, njegov pokušaj obranio je Verbruggen, a De Vrij je u posljednji trenutak očistio ispred Ayhana.

U 70. minuti šansa za Nizozemce, Gakpov atraktivan pokušaj škaricama završava u turskom bloku, a u nastavku Weghorst pogađa vanjski dio mreže. No, iz kornera su stigli do izjednačenja. Depay je asistirao za Stefana de Vrija koji skače nebeski visoko i pogađa glavom za izjednačenje.

image
JAVIER SORIANO Afp

Šest minuta kasnije totalni preokret, Weghorst je zagradio loptu i odigrao je za Simonsa koji izbacuje na desno za Dumfriesa. Branič Intera ubacuje po travi na drugu vratnicu, a tamo se Gakpo s Müldürom na leđima nekako snašao i zabio za vodstvo Oranja, no pogodak je naposljetku upisan Müldüru.

U 85. minuti velika šansa za Tursku, Akturkoglu se mogao proslaviti odmah po ulasku, ali njegov udarac na prazan gol praktički na gol-liniji blokira Schouten. Minutu prije kraja 90. miute Nizozemci su imali prigodu za rješenje, Frimpong je dodao za Gakpa čiji pokušaj brani Günok, a onda dvije minute kasnije Verbruggen je obranio šansu Kilicsoya.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

? Sad je sve jasno, evo polufinalnih parova:

Španjolska - Francuska (München, utorak, 21.00)

Nizozemska - Engleska (Dortmund, srijeda, 21.00)

image
MIGUEL MEDINA Afp

KRAJ UTAKMICE!


Dominirali su Nizozemci tijekom cijeloga susreta, premda ih je pokolebao vodeći pogodak Turske iz prvoga poluvremena. Međutim, njihova se upornost isplatila i u svega šest minuta slomili su dotad neprobojnu tursku obranu. Veliki preokret donio je slavlje momčadi Ronalda Koemana koja će u polufinalu igrati protiv Engleske.

90.+6. ?

Crveni karton dobio je netko s turske klupe... Apsolutni je kaos u posljednjim trenucima na Olimpijskom stadionu!

90.+2.

Kakve šanse na obje strane... Šutirali su Tosun i Kilicsoy, a Gakpo na suprotnoj, no mreže su ostale netaknute. Više nema opreza, Turci su jurnuli po sve ili ništa, dramatična je završnica u Berlinu.

90. ?

Pet je minuta sučeve nadoknade.

88. Tosunov pokušaj glavom pogodio je mrežu na sveopće oduševljenje turske publike. Ipak, bio je to samo njen vanjski dio.

85. Strašna šansa Turske! Akturkoglu se mogao proslaviti odmah po ulasku, ali njegov udarac na prazan gol praktički na gol-liniji blokira Schouten...

82.

Nova dvostruka promjena kod Turaka. Celik i Tosun umjesto Muldura i Akaydina.

77. Čudan je zapravo ovaj gol Nizozemaca. Dumfries je centrirao s desne strane, a Gakpo s Müldürom na leđima nekako ugurao loptu u mrežu. U prvi mah činilo se da će sudac svirati jedanaesterac, ali lopta se ipak otkotrljala u mrežu. Djelovalo je na prvu da je Müldür napravio faul i ujedno zabio autogol, ali pogodak je pripisan Gakpu.

To mu je četvrti gol na ovome prvenstvu i samostalno se izdvojio na prvom mjestu ljestvice strijelaca.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Ipak ništa od Gakpova četvrtog pogotka. UEFA je to naknadno upisala kao Müldürov autogol na veliko razočaranje svih natjecatelja Football Fantasyja kojima je Nizozemac kapetan momčadi.

Zna se tko je nizozemski čovjek za posebne zadatke na ovom Euru.

Ako neće biti upisano kao autogol, Gakpu je ovo četvrti gol na turniru.

77.

Ući će Okay Yokuslu i Kerem Akturkoglu umjesto Özcana i Yildiza.

76.GOOOL!

Gakpo zabija za preokret!

73.

Izlaze Ake i Reijnders, zamijenit će ih Van de Ven i Veerman.

70.GOOOL!

Zabija De Vrij za 1:1!

Pravu su minijaturu izveli Nizozemci iz kornera, a na kraju je Depay asistirao za Stefana de Vrija koji skače nebeski visoko i zaista maestralno pogađa glavom za izjednačenje.

image
JAVIER SORIANO Afp

70. Gakpov atraktivan pokušaj škaricama završava u turskom bloku, a u nastavku Weghorst pogađa vanjski dio mreže. Hvataju se Nizozemci za glavu...

65. DVOJBENA SITUACIJA!

Fantastičan Yildizov udarac uspijeva obraniti nizozemski vratar, ali u nastavku pada Ayhan u šesnaestercu - izgledalo je kao da bi to mogao biti prekršaj za najstrožu kaznu, međutim Turpin nije tako mislio.

64. ?

Van Dijk ruši Yilmaza uz aut-liniju i dobiva javnu opomenu. Muči se tijekom cijelog susreta nizozemski kapetan s tim brzonogim turskim ofenzivcem.

63. Dobru akciju Oranja zaključio je De Vrij ubacivanjem u peterac gdje je pravovremen vratar Günok.

57. Depayev silovit udarac ide ravno u vratara Günoka. Nizozemska nema pravo rješenje za zbijenu i discipliniranu tursku obranu.

56. Vratnicu je pogodio Arda Güler iz tog slobodnog udarca! Dobro je ispružio Verbruggena na vratima...

Bakljada turskih navijača na Olimpijskom stadionu.

image
RONNY HARTMANN Afp

55. ?

Ake ruši Ardu Gülera koji je bio u prodoru prema golu i dobiva žuti karton. Bit će ovo opasan slobodanjak za Tursku.

54. Akaydin s glave skida čistu šansu Weghorsta. Pritom je Nizozemac tražio najstrožu kaznu, ali nije naišao na razumijevanje francuskoga suca Turpina.

51. Novi nevjerojatan promašaj Memphisa Depaya... Weghorst je glavom dao u peterac gdje je samo za koji milimetar zakasnio njegov kolega iz napada!

46. ?

Vraćamo se u Berlin.

Jednu je promjenu napravio Ronald Koeman. U svlačionici je ostao Bergwijn, zamijenit će ga Wout Weghorst.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA


Bolje su djelovali Nizozemci tijekom cijele prve dionice, međutim šokirao ih je pogodak Turske iz 35. minute. Nisu se predali Koemanovi nogometaši, jurnuli su po brzi izjednačujući pogodak, ali gusti turski blok nisu uspjeli probiti. Većina nizozemske klupe već je na zagrijavanju.

image
JAVIER SORIANO Afp

45. ?

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42. Jedan Bergwijnov dalekometan pokušaj, više iz očaja, završio je visoko iznad gola.

40. Nizozemci i dalje pokušavaju strpljivim napadima probiti turski blok. S tribina odjekuju salve zvižduka brojčano nadmoćnih turskih navijača svaki put kad Depay i društvo imaju posjed.

35.GOOOL!

Turska vodi, strijelac je Samet Akaydin!

Nisu dobro Nizozemci očistili korner, a glavom je turski branič doveo svoju momčad u vodstvo nakon sjajne asistencije Arde Gülera.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

31. Još jednom Calhanoglu iz slobodnjaka, ovog puta Verbruggen to uspijeva 'izboksati'.

30. ?

Simons je dobio prvi žuti karton na utakmici nakon što je nagazio Müldüra.

29. Očekivali su Turci više od ovog slobodnjaka Hakana Calhanoglua, došlo je do nesporazuma u suparničkom šesnaestercu.

20. Osim onog uzbuđenja iz druge minute, ništa vrijedno spomena nismo vidjeli u Berlinu. Razumljivo, jer ulog je velik...

Nizozemska zasad strpljivo kombinira i traži pukotine u turskoj obrani. Turci stoje u gustom bloku prepuštajući Oranjama posjed u nadi za brzom kontrom. Kao i u 'kamilici' Engleza i Švicaraca, primjetan je velik oprez kod obje momčadi.

11. Uzvraća sada i Turska. Ipak, pokušaj Saliha Özcana s dvadesetak metara bio je preambiciozan.

7. I još jednom, ovog puta iz okreta, ne uspijeva poentirati Depay. Bolji su Nizozemci na otvaranju.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

2. Velika šansa na samom startu! Depay je ostao potpuno sam u šesnaestercu, ali se spetljao i prošao je njegov udarac preko gola...

1. ? Počela je utakmica u Berlinu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Na Euru 2008. Nizozemska i Turska bile su u četvrtfinalu. Turska je pobijedila Hrvatsku na jedanaesterce prije nego što je izgubila od Njemačke u polufinalu. Nizozemska je izgubila od Rusije u produžetku. Ovo je prvi put da su se obje reprezentacije plasirale u osminu finala europskog prvenstva nakon čekanja od - 16 godina.

Çalhanoğlu danas postaje rekorder po broju nastupa na europskim prvenstvima za Tursku. Izjednačio se s legendarnim vratarom Rüştüom Reçberom na vrhu popisa s devet utakmica.

image

Hakan Calhanoglu

GABRIEL BOUYS Afp

Nizozemski vratar Verbruggen ima 13 obrane u četiri utakmice, primio je četiri gola, a preciznost dodavanja mu je 86,25 posto. Njegov kolega Mert Günok upisao je 12 obrana u tri utakmice, primivši tri gola. Preciznost dodavanja mu je 71 posto.

image

Bart Verbruggen

ODD ANDERSEN Afp

Statistička najava posljednjeg četvrtfinala:

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Jedan od večerašnjih susreta četvrtfinala Eura je i onaj između Nizozemske i Turske. Nizozemci u ovu utakmicu ulaze nakon dominantne 3:0 pobjede nad Rumunjskom, dok je s druge strane Turska u velikoj drami na kraju uspjela izvući 2:1 pobjedu protiv Turske te osigurati prolaz dalje i okršaj protiv Oranja...

Ronald Koeman i njegova Nizozemska jedna su od reprezentacija čije su igre kroz Euro postale sve bolje i bolje. Nakon relativno neuvjerljive grupne faze u kojoj su s četiri boda završili na trećem mjestu u svojoj skupini, u osmini finala ih je dočekala reprezentacija Rumunjske. Bila je to utakmica u kojoj su Nizozemci izuzev početnih 15-ak minuta u potpunosti dominirali, a ponovno je odgovornost na sebe preuzeo Cody Gakpo. Napadač Liverpoola doveo je Oranje u vodstvo u 20. minuti, a presudan je bio i za potvrdu pobjede u 83., kada je asistirao Donyellu Malenu i zaključio priču na Allianz Areni.

Nizozemci su u toj utakmici pokazali uigranost i smisleni plan igre, nešto što ih je krasilo dugi niz godina dok su bili na svom vrhuncu. Imali su pregršt šansi, u nekoliko različitih akcija Xavi Simons je imao mogućnost dodatno napuniti rumunjsku mrežu, no u konačnici su se morali zadovoljiti rezultatom 3:0. Kao što smo već i spomenuli, glavni čovjek ove reprezentacije je Gakpo, koji se u njihovoj taktičkoj postavki nalazi na lijevom krilu. Koeman mu je u svom sustavu dodijelio značajno drugačiju ulogu od one koju je imao u Kloppovom Liverpoolu, gdje je Gakpo pretežito operirao na poziciji centralnog napadača.

Na ovaj način, Koeman je Gakpu dao potpunu slobodu kretanja, te mu omogućio da koristi jednu od svojih najvećih vrlina, takozvano “nošenje” lopte po terenu. Izrazito je progresivan u svojim prodorima, ima kvalitetan dribling i mogućnost prolaska jedan na jedan, te mu je s lijeve strane također otvoren prostor za kreaciju. Prema prikazanim igrama turske reprezentacije, Gakpo bi u ovoj utakmici mogao imati dosta prostora na toj lijevoj strani, s obzirom na činjenicu da su utakmice Turske na ovom Euru u pravilu “kaotične”.

Isto je bilo i u susretu protiv Austrije u Leipzigu, gdje smo gledali jednu od najboljih utakmica ovog Eura za neutralnog promatrača. Navijačima obiju momčadi sigurno nije bilo svejedno, bila je to brza, dinamična utakmica s puno trke, prilika, obrana i promašenih šansi koje su mogle odnijeti pobjedu i na jednu i na drugi stranu. U konačnici su se kao turski heroji isprofilirali Merih Demiral, on se u dvije situacije nakon kornera sjajno snašao i poentirao glavom, te vratar Mert Günok, koji je na samom kraju utakmice fantastičnom obranom “zaključao” vrata i osigurao ludnicu među turskim pukom.

Vincenzo Montella, trener turske reprezentacije, odlučio se u ovoj utakmici na igru bez klasičnog napadača, pa je tako na najisturenijoj poziciji bio 19-godišnji Arda Güler. Montellin asistent Danielle Russo na konferenciji za medije prije utakmice nije zatvorio mogućnost da takav pristup vidimo i protiv Nizozemske.

- Vrijeme dostupno za treninge s reprezentacijom je ograničenije i vrijeme za implementaciju određenih principa i sustava igre je ograničeno. Na terenu se više oslanjamo na sposobnosti igrača i prema tome radimo specifične prilagodbe. Unutar postava koje smo razvili, nakon prilagodbe, igrači su pokazali kvalitete slične onima koje smo viđali u nekim momčadima. To što nemate takav tip napadača ne znači da nećete napadati prostore koje ostavljaju protivnici - rekao je.

Kod Turaka se očekuje da će se u sastav vratiti kapetan Hakan Calhanoglu i branič Samet Akaydin, oni su bili nedostupni za utakmicu protiv Austrije zbog akumulacije žutih kartona. Orkun Kokcü i Ismail Yüksek su s druge strane “požutjeli” protiv Austrijanaca, dok je branič Demiral suspendiran za nadolazeće dvije utakmice zbog pokazivanja simbola krajnje desničarske turske stranke, tako da oni neće biti dostupni.

Koeman će s druge strane na raspolaganju imati cijelu momčad. Njegovi igrači zasigurno će svježiji ući u ovaj susret, te bi u pravilu trebali biti favoriti, no svi dobro znamo kako to u konačnici ne znači puno na terenu...

Linker
05. rujan 2024 21:38