KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ODLUKA U SKUPINI A

VIDEO: Nijemcima prvo mjesto u skupini, Mađarska u 100. minuti šokirala Škotsku

Susret Njemačke i Švicarske završio je 1:1, dok je Mađarska slavila nad Škotskom s 1:0
Piše: Slaven Kižlin, Tomislav Dragobratović, Vito TomasObjavljeno: 23. lipanj 2024. 22:56

Švicarska - Njemačka 1:1 (Ndoye 28./ Füllkrug 90+2.)

Frankfurt, Deutsche Bank Park

ŠVICARSKA: Sommer - Schar, Akanji, Rodriguez - Widmer🟨, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye🟨⚽ (od 65. Amdouni), Rieder (od 65. Vargas) - Embolo (od 65. Duah)

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Tah🟨 (od 61. Schlotterbeck), Rudiger, Mittelstadt (od 61. Raum) - Andrich (od 66. Beier), Kroos - Musiala (od 76. Sane), Gundogan, Wirtz (od 76. Füllkrug⚽) - Havertz

Pogotke pogledajte OVDJE


Škotska - Mađarska 0:1 (Csoboth 90+10.)

Stuttgart, MHP Arena

ŠKOTSKA: Gunn - Hendry, Hanley, McKenna - Ralston (od 83. McLean), McGegor, Gilmour (od 83. Christie), Robertson (od 89. Morgan) - McTominay🟨, McGinn (od 76. Armstrong) - Adams (od 75. Shankland)

MAĐARSKA: Gulacsi - Botka, Orban🟨, Dardai (od 74. Szalai) - Bolla (od 86. Csoboth⚽🟨), Styles🟨(od 61. A. Nagy), Schafer🟨, Kerkez (od 86. Z. Nagy) - Sallai, Szoboszlai - Varga (od 74. Adam)

Pogodak pogledajte OVDJE.

Tablica:

Standings provided by Sofascore

Zaključeno natjecanje u skupini A, a s prvog mjesta dalje će Njemačka koja je u sudačkoj nadoknadi stigla do izjednačenja protiv Švicarske, dok je Mađarska osvojila treće mjesto pogotkom u 10. minuti sudačke nadoknade. To znači da će Hrvatska u slučaju da pobjedi Italiju i završi druga u skupini B u osmini finala igrati protiv Švicaraca. Više o tome pričitajte OVDJE.

U Frankfurtu su igrali Švicarska i Njemačka, a prvo poluvrijeme je pokazalo da Nijemci ipak nisu toliko dobri koliko se predmnijevalo nakon prve dvije utakmice u skupini. Naime, momčad Murata Yakina zatvorila je putove prema svom vrataru, neutralizirali su Kroosa, dok su Musialu i Wirtza duplirali, pa ovaj napasni dvojac nije imao prostora za svoje prodore. Yakin je počeo utakmicu s nova dva igrača, Rieder i Embolo zamijenili su Shaqirija i Vargasa. Nagelsmann je s druge strane izveo i treći puta istu postavu, nije htio ništa mijenjati, pa čak ni trojicu kojima je prijetila suspenzija zbog drugog žutog kartona.

image
JAVIER SORIANO Afp

Nijemci su zabili pogodak u 17. minuti, bio je to udarac Andricha s 20 metara, u prvi kut, Sommer je pogriješio i lopta je ušla u vrata, ali veselje je kratko trajalo. Akcija je dosta dugo trajala, Mittelstädt je ubacio s lijevog boka, Musiala je uklizao te lupio Aebischera po gležnju, u nastavku je Andrich zabio, no nakon pregleda snimke Orsato je poništio pogodak. U 28. minuti prva akcija Švicaraca i odmah pogodak, Freuler je ubacio s lijeve strane, Ndoye se ubacio ispred Taha i s pet metara zakucao loptu u mrežu. Nakon pregleda zbog mogućeg zaleđa pogodak je priznat.

Ubrzo je Ndoye imao još jednu prigodu, ali je pucao kraj vrata, a u 38. minuti Jonathan Tah je zaradio žuti karton zbog čega će propustiti osminu finala.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

U nastavku su Nijemci stisnuli Švicarsku, no nisu pucali u okvir vrata, istina u 49. minuti odlično je Wirtz proigrao Musialu, ovaj je pucao sa 16 metara, Sommer je odbio loptu u sredinu, tamo je Gündogan ostao sam, no pucao je nespretno pokraj vrata. Nakon toga je Nagelsmann mijenjao, uvodio je i defenzivce i ofenzivce, pritisak je rastao, stvarali su gužve pred Sommerom, no samo je Havertz opasnije zaprijetio, njegov udarac sa šest metara završio je na gredi. I onda u 2. minuti nadoknade 1:1, Raum je sjajno ubacio s lijeve strane, Füllkrug je skočio i zabio svoj 13. pogodak u 19. nastupu za Elf. Tim rezultatom Njemačka je osigurala prvo mjesto, dok će Švicarska s druge pozicije čekati suparnika iz naše skupine, drugoplasiranu reprezentaciju, nadamo se da će to biti Hrvatska.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Škoti i Mađari su odigrali jedno od najgorih poluvremena u Stuttgartu, Mađari su prepustili posjed Škotima koji nisu ništa kreirali, ostali su bez udarca, dok su Mađari tri puta zaprijetili. Ni nastavak nije ponudio bolji nogomet, a sve je zasjenila ozljeda Barnabasa Varge. Najbolji strijelac mađarskog prvenstva stradao je u sudaru s vratarom Gunnom i Ralstonom, dugo mu se ukazivala pomoć i na kraju je na nosilima odveden u bolnicu.

Ni nakon toga nismo gledali dobar nogomet, sve do sudačke nadoknade, tada su obje reprezentacije krenule potpuno otvoreno, Škoti su prvi puta i zaprijetili Gulacsiju, dok su Mađari promašili zicer Csoboth, no 24-godišnjak postao je junak u doslovno posljednjem napadu, zabio je pogodak koji je Mađarsku lansirao na treće mjesto i tamo će čekati rasplet preostalih skupina. Škoti su druga selekcija nakon Poljske koja je sigurno završila svoj nastup na Euru, ni ovog puta nisu prošli skupinu...

U utakmici kojoj do 68. minute nismo vidjeli apsolutno ništa, na kraju smo svjedočili nevjerojatnom raspletu. Sve je, nažalost počelo potresnim scenama kada je zbog ozljede glave na nosilima s terena iznesen napadač Mađarske Barnabas Varga. Otvorila se nakon toga utakmica, kalkulacija više nije bilo, a u moru prilika s obje strane Kevin Csoboth je u 100. minuti pogodio za ludo slavlje mađarskih navijača.

KRAJ UTAKMICE U STUTTGARTU

90+10.GOOOOOOL!

Mađarska je zabila za 1:0, Csoboth je šokirao Škotsku.

Nevjerojatan kraj susreta u Stuttgartu, joker s klupe Marca Rossija naletio je u posljednjoj minuti utakmice na centaršut Sallaija i pogodio za ekstazu mađarskih navijača.

90+8. Potpuno se otvorila utakmica u Stuttgartu, raspali su se sada redovi obje momčadi. Kalkulacija više nema, trenutni rezultat nijednu momčad ne vodi u nokaut fazu. Veliku priliku sada je propustio Hanley, našao se u izglednoj situaciji, ali je pucao ravno u Gulacsija.

Füllkrug je spasio Elf u sudačkoj nadoknadi. Nisu Nijemci izgledali uvjerljivo, mučili su se u drugom dijelu, Švicarci su imali nekoliko prilika iz kontranapada, ali u konačnici se ukazao napadač Borussije Dortmund i osigurao prvo mjesto za Njemačku u ovoj skupini. U slučaju da Hrvatska u ponedjeljak pobijedi Talijane, protivnik u osmini finala u slučaju osvajanja drugog mjesta bit će Švicarci.

90+6. Veliku priliku sada je porpustio McTominay, dočekao je ubačaj Adamsa i s tri metra promašio stopostotnu priliku. Prava je sreća za njega što je snaknadno dosuđeno zaleđe, tako da od pogotka svakako ne bi bilo ništa.

KRAJ UTAKMICE U FRANKFURTU

Nijemcima su pogodak donijele dvije zamjene. Raum je ubacio s lijeve strane, a Füllkrug u šesnaestercu glavom zahvatio loptu i matirao Sommera.

90+2.GOOOL!

Füllkrug zabija za poravnanje!

90+2.

Dvije velike prilike za Mađarsku! Prvo se Szoboszlai našao ispred Gunna i pucao ravno u škotskog vratara, da bi minutu kasnije Csoboth iz slične pozicije pogodio vratnicu.

image
MIGUEL MEDINA Afp

90. 🕖

Igrat će se deset minuta sudačke nadoknade u Stuttgartu.

90. 🕖

Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade u Frankfurtu.

90. Sada je Schafer u dva navrata pokušao udarcima s ruba kaznenog prostora, oba je puta spreman bio Gunn.

89. Utakmica se oko 70. minute napokon počela otvarati, igrači su očito shvatili da trenutni rezultat nijednoj momčadi ne ide u prilog, a onda se dogodio nesretni slučaj s Vargom. Ostavila je evidentno ta situacija traga na igračima, jer je igra ponovno upala u jedan mirniji stadij.

88. Sjajan udarac Xhake! Ne predaju se Švicarci, bio je ovo sjajan pokušaj uz sam rub vratnice, Neuer je upisao odličnu obranu.

86.

Dvostruku zamjenu povukao je mađarski izbornik, umjesto Bolle i Kerkeza ušli su Nagy i Csoboth.

85. S druge strane Havertz tuče glavom, ali i dalje nema pogotka za Nijemce.

84. ⚠ Vargas je zabio, a Orsato poništio gol zbog zaleđa!

Izgledala je to kao mat situacija za Švicarce, ali Nijemci su se izvukli...

79. Armstrong je pao u šesnaestercu, svi škotski igrači skočili su tražeći jedanaesterac, ali glavni sudac Facundo Tello samo je odmahnuo rukom.

76. ⇔ Nove izmjene kod Njemačke.

Izlaze Wirtz i Musiala, a na terenu su Füllkrug i Sane.

image
JAVIER SORIANO Afp

75. Nastavljena je utakmica Škotske i Mađarske, punih pet minuta trajao je prekid zbog ozljede Varge, koji je u konačnici iznesen na nosilima.

72. Nastavljaju se mučne scene u Stuttgartu, situacija je ozbiljnija nego što je prvotno izgledala. Stadion je preplavila grobna tišina, igrači i navijači obje momčadi na rubu su suza. Barnabas Varga na nosilima je iznesen s terena.

70. Nova prilika za Nijemce. Wirtz je uspio proći po desnoj strani, udarac je bio blokiran, na odbijancu je bio Beier koji pada u kaznenom prostoru. Sudac Orsato kaže da nema jedanaesterca.

70.

Vrlo neugodna situacija u Stuttgartu, služba s nosilima je na terenu, igrači su okružili nastradalog mađarskog igrača. U međuvremenu se situacija provjerava i u VAR sobi, u pitanju je potencijalni kazneni udarac.

68. Višestruka kolizija u šesnaestercu Škotske, nakon sudara su na travnjaku ostali ležati Gunn i dvojica mađarskih igrača. Na terenu su liječničke službe, više je stradao, čini se, jedan od mađarskih igrača.

67. 🟨

Žuti karton zaradio je Xhaka.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

64. Nova prilika za Mađarsku, Bolla je sada uputio opasni centaršut, a Dardai glavom pucao malo iznad gola.

63. Odmah po ulasku u igru Raum se okušao dalekometnim udarcem, lopta je otišla iznad gola.

61. ⇔ Izmjene u sastavu Njemačke.

Iz igre izlaze Mittelstädt i Tah, a u igri su Raum i Schlotterbeck

61.

Na prvu promjenu odlučio se Marco Rossi, umjesto Stylesa u igru je ušao Adam Nagy.

58. Prohujao je sada, uz dozu sreću, McGinn po desnoj strani, ali u ključnom je trenutku loše reagirao i poslao nepreciznu loptu u sredinu.

56. Ponovno je za Mađare prijetio Sallai, našao se u izglednoj situaciji na otvorenom prostoru, međutim njegov je udarac u posljednji trenutak blokirala škotska obrana.

55. Okušao se i Toni Kroos udarcem iz daljine, bio je to dobar ali ipak neprecizan pokušaj.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

53. I to se dogodilo, Škotska je uputila udarac prema vratima Mađarske. S distance je pokušao Adams, ali završilo je visoko, visoko iznad gola.

image
LLUIS GENE Afp

50. 🟨

Prvi žuti karton u škotskim redovima, opomenu je zaradio McTominay.

50. Velika prilika Nijemaca! Wirtz je sjajno prigrao Musialu, ovaj puca, Sommer brani, a na odbijenoj lopti našao se Gündogan i loše zahvatio loptu iz dobre pozicije.

49. Mađarska je bolje otvorila nastavak i napokon preuzela loptu u svoje noge, pokušao je sada Sallai udarcem iz okreta, ali bilo je to preslabo te je lopta bez većih problema završila u naručju Gunna.

48. Pozitivan start Švicaraca u nastavku. U dvije odvojene situacije prijetio je Embolo, no bez konkretne završnice.

46. Počela su druga poluvremena na obje utakmice.

Vrlo vjerojatno najdosadnijem i najmanje atraktivnom poluvremenu ovog Europskog prvenstva svjedočili su navijači na stadionu u Stuttgartu. Da nije bilo pokušaja Sallaija u 42. minuti prvi bi dio završio bez ijedne prave šanse. Škotska je pak od samog početka preuzela posjed i počela diktirati svoj tempo igre. Mađarska je u takvom sistemu bila potpuno nemoćna, tek su u nekoliko navrata pucali s distance, ali ti se pokušaji teško uopće mogu okarakterizirati kao prilike.

Da se nadamo uzbudljivijem drugom dijelu nema smisla napisati, s obzirom da gore od ovoga teško može...

image
LLUIS GENE Afp

Kako sada stvari stoje, Švicarska bi u osminu finala išla kao prvoplasirana iz skupine A, dok bi Nijemci s drugog mjesta čekali drugoplasiranog iz skupine B. To će biti Hrvatska ako sutra svlada Italiju.

Ipak, pred nama je još 45 minuta i za očekivati je da će se domaćini probuditi i svim snagama napasti prvo mjesto...

image
JOERG CARSTENSEN Afp

Njemačka je na poluvremenu u rezultatskom zaostatku, Ndoye je u 28. minuti šokirao Elf iz prve prave prilike. Oporavili su se Nijemci nakon primljenog pogotka, ali nisu imali konkretnijih prilika. Prvi je ovo put da izbornik Julian Nagelsmann odlazi nezadovoljan u svlačionicu, vidjet ćemo kako će njegova momčad reagirati u nastavku utakmice.

KRAJ PRVOG DIJELA U FRANKFURTU I STUTTGARTU

45. 🕖

U Stuttgartu će se igrati jedna minuta sudačkog dodatka.

45. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade u Frankfurtu.

44. 🟨

Bit će treći žuti karton za Mađarsku, opomenu je zaradio Schafer zbog opasnog starta na na Hendryu.

42.

Prvo uzbuđenje u Stuttgartu, Mađarska je imala slobodan udarac u opasnoj zoni, a Szoboszlai se umjesto udarca ovoga puta odlučio na ubačaj. Bila je to dobra odluka jer se iz nje iznjedrila praktički prva prilika na utakmici. Na loptu je natrčao Sallai, a njegov udarac glavom odsjeo je na vanjskoj strani grede.

42. Odmah u sljedećoj akciji Nijemci prijete preko Havertza. Musiala je povukao kontru i uposlio igrača Arsenala, koji šalje loptu iznad gola.

41. Prilika za Nijemce. Kroos je ubacio s lijeve strame, u sredini je bio Rüdiger, no nije dobro zahvatio loptu glavom.

38. Škoti neumorno pletu mrežu oko mađarskog šesnaesterca, sada su se u dva navrata približili Gulacsijevom golu, ali bez ozbiljnijeg učinka.

38. 🟨

Žuti karton zaradio je Tah.

32. Sve češće i češće Švicarci pronalaze prostor iza njemačke obrane, no za sada bez konkretnijih prilika nakon pogotka.

32. Pokušao je Szobozlai iz slobodnog udarca, završilo je tek u živom zidu.

30. Mađari agresivnim pristupom, popraćenim brojnim prekršajima, pokušavaju zaustaviti škotsku dominaciju, ali za sada bez konkretnog uspjeha.

image
DAMIEN MEYER Afp

Nakon VAR provjere pogodak je potvrđen. Freuler je ubacio s lijeve strane, Ndoye je lijepo utrčao, izbjegao zaleđe i lijepom završnicom zabio za vodstvo.

28.GOOOL!

Švicarci su šokirali Nijemce, Ndoye zabija za 1:0!

26. 🟨

Već druga opomena u redovima Mađarske, sada je požutio Willi Orban nakon opasnog starta na McGinnom.

25. 🟨

Žuti karton kod Švicaraca zaradio je Ndoye.

23. Škotski izbornik Steve Clarke utakmici s Mađarskom pristupio je drugačije nego susretima s Njemačkom i Švicarskom. Njegova je momčad ta koja diktira tempo igre, drži posjed i Mađarima ne ostavlja praktički nikakvu šansu za potencijalnu opasnost.

18. 🟨

Prvi žuti karton kod Mađarske je zaradio Callum Styles zbog neopreznog starta.

18. ⛔VAR poništava gol Nijemaca!

Prije udarca Andricha Musiala je napravio prekršaj u kaznenom prostoru.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

18. Na utakmici Škotske i Mađarske za sada se igra prava uspavanka, bez većih uzbuđenja borba se vodi na sredini terena.

17.GOOOL!

Andrich zabija za 1:0 Njemačke!

Dok se na terenu ne događa puno toga, navijači se na stadionu u Stuttgartu propisno zabavljaju. Pristalice Škota na tribine su donijele i sebi svojstvene rekvizite.

image
FABRICE COFFRINI Afp

13. Miran početak utakmice u Frankfurtu, Nijemci su i dalje dominantni s loptom u nogama, ali Švicarci se brane.

Stadion u Frankfurtu ispunjen je do kraja.

image
JAVIER SORIANO Afp

8. Mađarska je prvi puta 'primirisala' loptu i odmah zaprijetila. Pokušao je udarcem s distance Bolla, Gunn je uz manje poteškoće to obranio.

6. Nijemci su uzeli posjed na samom početku, čekamo daljnje prilike.

5. Za razliku od utakmice u Frankfurtu, susret u Stuttgartu započeo je u puno mirnijem tonu. Škotska je preuzela posjed i postavila svoj tempo, a lopta se pretežito nalazi na sredini terena.

2. Sjajna akcija Njemačke na samom početku. Musiala se oslobodio pritiska u svojoj polovici i uposlio Gündogana pred švicarskim golom, no obrana je bila pravovremena.

1. Počele su obje utakmice.

20.58 Odslušane su himne i u Frankfurtu i u Stuttgartu, sve je spremno za početak prve dvije utakmice trećeg kola.

20.45 Švicarski izbornik Murat Yakin u odnosu na utakmicu sa Škotskom odlučio se na jednu promjenu, umjesto Rubena Vargasa u sastav je upao Fabian Rieder. Julian Naglesmann izveo je identičan sastav kao u susretu drugog kola s Mađarskom.

Što se pak dvoboja Škotske i Mađarske tiče, škotski izbornik Steve Clarke prisiljen je zbog ozljede iz sastava 'izbaciti' Kierana Tierneyja, umjesto njega upao je Scott McKenna. Talijanski stručnjak na klupi Mađarske, Marco Rossi, momčad je u odnosu na prethodnu utakmicu osvježio s Callumom Stylesom i Endreom Botkom.

20.30 Navijači su spremni za veliki okršaj.

image
THOMAS KIENZLE Afp

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

19.56 Stigli su sastavi za obje utakmice. Njemačka unatoč osiguranom prolasku dalje ide po prvo mjesto s najjačim snagama.

19.40 Okršaj Njemačke i Švicarske je ujedno i direktan dvoboj za prvo mjesto u skupini A. Naravno, Nijemcima uz pobjedu igra i neodlučeni rezultat, dok Švicarci moraju ići po sva tri boda.

19.07 Škotski navijači su u tradionalnom raspoloženju prije večerašnje utakmice.

18.19 Vatreni će pozorno pratiti dvoboj Škotske i Mađarske i navijati za neriješen ishod. U tom bi slučaju Škoti imali dva boda te bi u nekim kombinacijama i neriješen ishod s Italijom mogao Hrvatskoj osigurati prolaz dalje. Više o tome pročitajte OVDJE.

image
STU FORSTER Afp

Najavu piše: Slaven Kižlin

Danas počinje završno, 3. kolo, po skupinama. U Frankfurtu i Stuttgartu pat će konačna odluka o izgledu skupine A u kojoj je Njemačka vodeća, a s bodom protiv Švicarske ostala bi prva. Švicarskoj pobjeda donosi tron, a bod sigurno drugo mjesto, dok bi porazom mogli pasti na treće ako Škoti budu uvjerljivi protiv Mađarske. Međutim, i Mađari imaju svoju računicu, pobjeda ih svrstava na treće mjesto i čekanje raspleta u ostalim skupinama.

U Frankfurtu će Njemačka ići po treću pobjedu s kojim bi dodatno podignuli samopouzdanje, čini se kako Nagelsmann neće mijenjati početnu postavu, po najavama trebali bi istrčati istih 11 koji su započeli dvoboje protiv Škota i Mađara, koje su riješili u svoju korist. S druge strane bit će zanimljivo vidjeti početni sastav kojeg će izvesti Murat Yakin. Iznenadio je u obje utakmice, prvo je protiv Mađarske dao prigodu od prve minute Kwadwu Duahu, ovaj mu je to vratio pogotkom, no protiv Škota Duah je ostao na klupi, a zaigrao je Xherdan Shaqiri, koji je pak zabio pogodak kojim se upisao u povijest, postao je prvi igrač u povijesti koji je zabijao na šest uzastopnih velikih natjecanja.

Inače, veliki problem na ovom dvoboju mogao bi predstavljati travnjak. Naime, već u dvoboj Engleske i Danske vidjelo se da zelena površina Eintrachtova stadiona je daleko od idealne, bilo je dosta oštećenja, a igrači su ponekad se sklizali premda nije bilo razloga za to, jer je dvoboj igran pod zatvorenim krovom.

- Čak i ako ste igrali sa željeznim kramponima, teren je bio vrlo sklizak. To očito nije najbolji teren - kritizirao je danski reprezentativac Joakim Maehle, inače član Wolfsburga.

- Imali smo poteškoća s tim.

Problem ne iznenađuje, jer se kao razlog za situaciju navode dvije NFL utakmice odigrane prošlog studenoga (Chiefsi protiv Dolphinsa i Patriotsi protiv Coltsa). Hibridni travnjak koji je bio posebno postavljen za ovu namjenu bio je toliko oštećen nakon dvije utakmice da je morao biti zamijenjen. Zbog troškova, upravitelj stadiona odlučio je postaviti prirodni travnjak koji je tjednima bio pod vodom zbog početka zime i obilnih oborina.

U Stuttgartu je puno bolji travnjak, a na njega će istrčati Škoti i Mađari sa samo jednom misijom, ostvariti pobjedu. Škoti bi s tri boda stigli nadomak povijesnog uspjeha, prvog prolaska skupine na velikom natjecanju, a sve to nakon groznog poraza od Njemačke na otvaranju Eura. Mađarima ni pobjeda ne jamči prolazak skupine, oni bi morali pričekati rasplet, a nama je konačni izgled ove skupine zanimljiv jer bismo u slučaju pobjede nad Italijom vjerojatno igrali protiv drugoplasirane momčadi skupine A.

Linker
23. lipanj 2024 23:24