Zlatko Dalić

 PROFIMEDIA, SN
PAD FORME

Dalić ih vodi na Euro, ali ta dvojica Vatrenih odavno ne igraju na reprezentativnoj razini

Izbornik sigurno nije napustio Rujevicu s osjećajem maksimalnog spokoja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 21:20

Zlatko Dalić s tribine Rujevice vidio je samo Brunu Petkovića i Martina Baturinu. Od trojice Rijekinih igrača koje vodi na Euro slike nije bilo ili je ostala mutna.

Kako izbornik od HNL-ovaca očekuje više nego što mnogi misle, ne bi čudilo ako je stadion napustio s pitanjima i brigama. Gore po njega i Vatrene jest što se loše izvedbe Bijelih s Kvarnera nisu dogodile prvi put. Odavno već Marko Pjaca i Marco Pašalić ne igraju na reprezentativnoj razini, kao što niti Nediljko Labrović ne brani kao nekad. On je u finalu i tako ostao na klupi.

Petković ima 36 nastupa i 11 pogodaka za nacionalnu vrstu, njegova se pozicija zna, on i Budimir dijelit će “devetku”, a dio posla u toj ulozi opet bi, kao i često, mogao odraditi Andrej Kramarić, čije su prirodne role u zavjetrini napadača. Bruno je dobar, u formi, izborniku ja bjelodano što od njega može dobiti. Kao jedan od lidera Modrih zabio je u ključnoj prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke, pa razigravao za Rabuzinovo Sunce.

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

Gdje je tu Baturina?

Martin Baturina posebno je intrigantno ime, jedan od najvećih hrvatskih talenata, kakvi u pravilu imaju velike uloge u reprezentaciji bilo koje države. Za A vrstu je debitirao lani u studenome s dva kratka nastupa ulascima protiv Latvije i Armenije u 83. i 86. minuti. Danas se pitamo vidi li ga Dalić u hrvatskom sastavu? Izbornik je dosad forsirao formaciju 4-3-3 i lako je moguće da će pri tome ostati, iako za nju nema odgovarajuće krilne igrače. To je sustav u kojem vezni red čine Modrić, Brozović i Kovačić te igrači profila Baturine, poput Majera, Ivanušeca, Marija Pašalića, Luke Sučića... ulaze s klupe ili krpaju rupe na krilima. U takvoj igri i Baturina može djelovati jedino kao lažno krilo na jednoj od strana, sa slobodom kretanja po širini terena, premda mu to nije najjača pozicija. Nakon što je donio trofej u Superkupu, sezonu privodi kraju i golom za Kup, ukupno s osam pogodaka u svim natjecanjima. Igrač je koji može razigrati, napraviti višak, a i zabiti. Postao je nositelj igre Modrih i jedino pravo novo oružje koje u ovom kadru Dalić može ponuditi na kontinentalnoj smotri u odnosu na Katar. No, gdje li je Baturina točno u izbornikovoj hijerarhiji?

Stručni stožer je na popis uvrstio svega trojicu pravih krilnih igrača, a svi igraju u HNL-u. Dok je Ivan Perišić u procesu oporavka od ozljede, Pjaca i Pašalić imali su skromno proljeće.

Zbog Perišićeva stanja Dalić je zacijelo vidio Pjacu kao prvi izbor za lijevo krilo, ali sad mu je taj rejting ugrožen. Može li bolje funkcionirati u okruženju Vatrenih, kao što je bilo u Kairu, pokazat će već dvije prijateljske utakmice sa Sjevernom Makedonijom i Portugalom. Za Rijeku je u ovoj sezoni imao sedam golova i pet asistencija. Od toga samo četiri pogotka iz igre, dva iz kaznenog udarca, a jedan iz popravnog nakon neiskorištenog jedanaesterca.

Skromno proljeće

Željko Sopić je od njega očekivao da bude prevaga koja će mu donijeti trofeje, a to nije bio. Malo smo vidjeli njegovih nekad karakterističnih prolaza, driblinga u trku, iz njegovih izvedbi nije izašlo puno toga. Koliko je to do Marka, a koliko do igre Rijeke odgovorit će svojim nastupima u državnom dresu.

image

Marco Pašalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Pašalić ima devet pogodaka i pet asistencija u svim natjecanjima, izvrsno se predstavio sjajnim startom u sezonu, fenomenalnim golovima, gotovo snajperskom preciznošću s kojim je ljevicom skidao paučinu s vrata, no nakon što su suparnici malo bolje proučili što radi, cijelo proljeće imao je samo dva pogotka i tri asistencije. Primjerice, Josip Brekalo, koji se nije proslavio u Hajduku te nije ni na pretpozivu, u istom je razdoblju stavio na konto u HNL-u jedan gol i sedam asistencija.

Prednost mu je što igra lijevom nogom, što je profil dobar na desnu stranu, ali to nije dovoljno. Boljim prezentacijama na terenu morat će pridobiti naklonost struke.

Petković i Baturina vjerojatno su izborniku popravili raspoloženje. Dođe li do otpadanja nekoga zbog ozljede na pretpozivu ima Tonija Fruka i Luku Sučića, od aktera finala. Obojica su bili strijelci, Fruk i Niko Galešić su i vukli Rijeku dok je još nizala pobjede, dakako i Goda, Hodža, u jednoj utakmici Bogojević, no dojam je da je baš Sučić baždaren na prilično visoke kote.

Linker
24. svibanj 2024 21:34