Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
IZBORNIK PRED NOVINARIMA

VIDEO Dalić kroz suze: ‘Neki su imali figu u džepu. Jednom igraču ću se još danas ispričati‘

"Sudac nas je cijelu utakmicu zakidao, nisu ga slučajno poslali"
Piše: SNObjavljeno: 25. lipanj 2024. 12:19

Hrvatska je u posljednjoj utakmici grupne faze Eura remizirala 1:1 s Italijom koja je pogotkom Zaccagnija u zadnjim sekundama bacila Vatrene u očaj i vjerojatno ih eliminirala.

Ovim remijem ostaju nam tek matematičke šanse za prolazak skupine, a o svemu je dan nakon susreta progovorio izbornik Zlatko Dalić na konferenciji za medije.

- Navijači su bili naša velika snaga i podrška, ne znam je li Hrvatska ikad imala ovakvo navijanje. Doveli smo 100.000 Hrvata svugdje gdje smo igrali - rekao je u uvodu Dalić pa nastavio:

- To znači da je reprezentacija postala pokret, kult, simbol nacije. Hvala ovim dečkima, došli su, bili svi zajedno, navijali za Hrvatsku. Pokazali su opet zajedništvo i jedinstvo svih nas. Svatko od nas ima svoj klub, ali reprezentacija je prije svega. Hvala svim navijačkim skupinama iz Hrvatske. Koji su bili tu i pokazali kako treba ubuduće i molim ih da ostanu zajedno i dalje i da prate ovu reprezentaciju, da je vole i kad gubi i kad dobiva.

Daliću su u tom trenutku bile suze u očima.

- Hvala i vama (novinarima) na praćenju i korektnosti, većini vas. Neki od vas su imali figu u džepu, ali to je vaša odluka. Možete vi mene cijeniti i ne poštivati, to ide vama na dušu. Bilo je nepotrebnih afera, to nije trebalo. Vama na dušu, vi znate što i kako radite, i zašto to radite. Hvala svima, ponosan sam - rekao je Dalić kroz suze.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Ostajete li na mjestu izbornika?

- Ništa me neće pokolebati u životu, nikakvi porazi i pobjede. Znam svoj put, znam da radim pošteno i časno, da je moja odgovornost. Potpuno preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh, to je moj neuspjeh. Ja sam izbornik koji sa svojim suradnicima određujem taktiku i igrače, način što i kako. Ništa me neće pokolebati, još jednom. Neću nigdje tražiti alibi, da je netko kriv, sve sam ja napravio sa svojim stožerom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha došao je neuspjeh. Kako sam se znao nositi s uspjesima i svim tim stvarima 6-7 godina, tako ću se boriti i s neuspjehom. Bit ću nepokolebljiv, čvrst i ustrajan u svome putu. Nije vrijeme da razmišljam što ću i kako dalje. Neću tražiti alibi, mi smo sami krivi, primimo gol u sudačkoj nadoknadi protiv Albanije i Italije. Umjesto šest bodova imamo dva - rekao je Dalić pa dodao:

- Ali sudac nas je cijelu utakmicu zakidao, nije slučajno poslan na tu utakmicu. Osam minuta produžetka... Govorio sam o Uefi i Fifi, niste me u tome podržavali, ali nije to razlog, želim to reći koliko god mi neki zamjerili, to je činjenica. Ne mogu se oteti dojmu da je to tako, bilo je šest zamjena. Dakle tri minute maksimum. I bio je VAR minuta. Dakle četiri minute maksimum, on stavi osam. Ali opet nije on kriv da se mi ne bacamo na zadnju loptu. Da ne zabijemo kontru tri na dva, sve smo imali u našim rukama, ne zamjeram nikome. Puno stvari se poklopilo.

Dojam je da od početka turnira nismo bili pravi, da smo se mučili, zašto?

- Igraš prvu utakmicu protiv Španjolske koja je među favoritima, vrhunska momčad. Uzmeš joj posjed, ali mi smo primali golove prelako. I zato je cijela moja vizija jučer bila ne primiti gol prvo poluvrijeme po svaku cijenu. Nismo trebali ništa naprijed, ali mi smo ušli u utakmicu sa Španjolskom i Albanijom, primili golove na početku i onda se borili, vraćali. Primali smo golove koje nismo nikad primali, protiv Španjolske prvi gol imamo loptu u nogama. Dogovor je da ne srljamo, da čuvamo, mi idemo s dugom loptom bez potrebe, oni je prime, prođu kroz nađe srce. I onda onaj treći gol iz kornera, to nam se nikad nije dešavalo. To nas je kažnjavalo. Slažem se da ovi dečki ne zaslužuju nikakve kritike, oni samo zaslužuju pohvale. Svi oni koji misle drugačije nisu u pravu.

Zlatko, dosta ste emotivni i tužni, imate li vi još energije za ovaj posao?

- Nisam emotivan, samo govorim što mi je na srcu i duši, to mi smeta. Razočaran sam, tužan što nismo uspjeli. Ali neću biti razočaran, mogu biti samo ponosan. Ovo je samo jedan rezultat koji u životu dođe. Poraz nije smak svijeta. Što se trebamo, ubiti? Ali emocije postoje. Bit će bolje... Ne treba upasti u depresiju, iz ovoga ćemo izaći jači i čvršći, pokazati karakter. Pokazali smo ga i jučer - rekao je Dalić pa dodao:

- Nakon Portugala su svi govorili da smo europski prvaci. Treba vidjeti čime raspolažemo, kako smo u ovih šest godina izgradili fantastičnu priču, niti imaš igrača, niti imaš ono što imaju velike reprezentacije, ali mi nekako sve dobijemo. Ali dođe i tome kraj. Jesam tužan i žalostan, razočaran, zbog svih ovih ljudi, cijelog pokreta koji se stvorio u Hrvatskoj, to je većina hrvatskog naroda pokazala, zajedništvo i ljubav, ali mi nismo uspjeli i zato mi je žao. Nikad nisam bio bez energije u životu, sve što sam napravio, sam sam napravio. Nitko mi nikad nije ništa poklonio. Sve sam prošao, gazili su me, gaze me, ali ne dam se. Neću se pokolebati, sve sam napravio sam. Mogu biti samo ponosan na ono što sam napravio. Zajedno s mojim igračima i reprezentacijom, sa stožerom. Meni je srce puno, a energija je prisutna i dalje. Nećemo odustati.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Neki igrači nisu dobili minute na Euru, Pjaca, Marco Pašalić...?

- Tu je 24 igrača, ne mogu igrati svi. Imat ću danas sastanak s igračima, zahvalit ću svima na korektnosti i strpljivosti. Oni su tu, bili su vrlo korektni, hvala im na ovih mjesec dana discipline, reda i korektnosti. Moja najveća zahvala i isprika ide Domagoju Vidi. On je s nama, nije igrao ni minute, a to je čovjek koji je velikan hrvatskog nogometa. Legenda. Njemu ću se ispričati zaista, iako se inače nikome ne ispričavam, ali on to zavređuje. Nije pokazao nikakvo nezadovoljstvo, a znam da mu je teško i krivo. Zavređuje moje isprike, pohvale i zahvale. Iako se nemam potrebu nikome ispričavati, ali njemu hoću.

Postoji još teoretska šansa, vjerujete li da nakon svih ovih promašenih jedanaesteraca i golova se mogu stvari okrenuti? Ako se to dogodi večeras, kako pripremati momčad za Portugal?

- Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu. Ali primiš dva gola u 95. i 98., Mađarska da gol u 98., ali ako nismo nikoga pobijedili, nismo zavrijedili proći dalje. Daj Bože da se dogodi, čekat ćemo, ali sve je bilo u našim rukama.

Biste li nešto mijenjali da možete vratiti vrijeme, u taktici i pripremi?

- Najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije, to me iznenadilo, loša reakcija. Španjolska? Igramo protiv ekipe koja je dosad na turniru pokazala najveću kvalitetu. Ne znam je li trebalo nešto drugačije. Ali nakon dobre utakmice protiv Portugala, sjajne predstave, bilo je glupo da bilo što mijenjamo. Onda bih napravio grešku da tražim nešto drugo. A praksa je pokazala fantastične stvari. Što sam ja trebao napraviti u Portugalu, postavlja se pitanje. Ali čovjek nikad ne zna. Tražimo putokaz u pripremnim utakmicama, isto je bilo i protiv Senegala u Osijeku.

Liga nacija je već najesen, imate li viziju kako će Hrvatska izgledati?

- Liga nacija, šest utakmica koje slijede moraju biti priprema i podloga za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Tu se mora složiti reprezentacija koja će nastaviti ili dalje Ligu nacija u ožujku ili početi kvalifikacije. Taj plan treba jasno komunicirati javnosti, što je cilj i plan. A plan je plasman Hrvatske na SP 2026. Kroz Ligu nacija i te utakmice trebamo složiti reprezentaciju, vidjeti što i kako, tko će igrati, tko neće. Sigurno da reprezentaciji treba remont, više brzine i okomitosti, udarniji nogomet. Liga nacija nam, dakle, mora biti priprema.

Lukine suze su obišle Europu, jeste li razgovarali, hoće li vaša odluka o nastavku u reprezentaciji ovisiti o njegovoj?

- Svatko od nas odlučuje sam za sebe. Mi već dvije godine Luku spremamo u penziju, kad će otići, kad će otići... On to sam treba odlučiti. Nismo razgovarali o tome. Činjenica je da mi zajedničku priču imamo, ali prepustit ćemo njemu da sam odluči za sebe. Naš je put bio jako povezan, ali on će vidjeti što i kako.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Jeste li razgovarali s njime o nastavku?

- Nismo, ali činjenica je da ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze zbog njega gledati utakmice Hrvatske, kakav je to brend. Četiri milijuna nas ima, a bez ičije podrške sve to radimo. Sad kad nismo uspjeli, trebam biti na zemlji, smiren, ne pasti ni na kakve tragedije, nego ići dalje. To je život. Luka će sam odlučiti što i kako dalje. Što god da odluči, moramo ga podržati. Ne samo on, nego svi senatori za koje sam posebno emotivno vezan. Oni svi zaslužuju, njihovo je pravo da odluče što i kako dalje. U ovih šest sedam godina što su napravili, možemo govoriti što hoćemo, ali u budućnosti ćemo razgovarati o tome što su napravili.

Kako vam je izgledala situacija kod našeg pogotka, kad je Modrić promašio penal, pa se vratio i zabio? I kako ste doživjeli gol Talijana, što je trebalo napraviti da ga spriječimo?

- Mi smo se na poluvremenu dogovorili da idemo s Budimirom u potpuni rizik, da dignemo bekove visoko, idemo ofenzivnije i s većim rizikom. Sve je bilo kako smo i planirali, imati nulu na poluvremenu, da ne primimo gol. Ne možeš ti Talijane zaustaviti da ne stvore šansu. Oni su aktualni prvaci Europe. Ali smo uspjeli i zaista smo krenuli odlučnije, napravili sjajnu šansu s Budimirom i Sučićem, onda zabili gol. Luka kad je promašio, vrti mi se film u glavi, opet smo promašili, i za minutu daje gol iz igre i postaje najstariji strijelac na Eurima u povijesti. Sve ti se slaže onako kako treba, njemu se vraća samopouzdanje, Italija onda kreće va banque. Ide preskakati igru, dati gol, mi se nismo htjeli povući, grčevito se braniti, ali bili smo prisiljeni. Potrošili smo se tih sat vremena, radili promjene, vadili Sučića i Kovačića iz igre jer su pali u sredini terena. Uveli smo Perišića da otvori lijevu stranu, odigrao je fazu obrane jako dobro. Ivanušec da pokrije trkački dio i da nam da stabilnost. I to smo držali, Talijani su imali inicijativu, ali nisu imali izgledniju situaciju. Taman smo se posložili, ušao je i Majer umjesto Luke i idemo u tu kontru u 95. minuti, morali smo zabiti gol - rekao je Dalić pa nastavio:

- I onda dvije odluke suca, faul Brozovića, kontrafaul Budimira, morali smo drugačije reagirati, uzeti loptu, baciti je, stati. Nismo se uspjeli vratiti, nego visoki presing. U tim trenucima, pitam na klupi, zadnja minuta je. Nama ispadaju jedan stoper, drugi stoper, bek ispada, puno stvari koje smo mogli zaustaviti, jer kad dođeš do osme minute, moraš uzeti loptu, leći na nju, zaustaviti je. Sve napraviti. Isto kao i 2008. protiv Turske. Morao je netko naš prekinuti utakmicu ako treba. I onda oni slave gol, i ovaj svira kraj čim krene lopta s centra. Pa pusti nas barem u tu jednu akciju još. Svima šok, ne znaš što bi napravio. Tako je to, nekad nam da, nekad nam uzme...

Glasnogovornik Tomislav Pacak najavio je da sutra nema medijskih aktivnosti kako god se večeras rasplela situacija u skupini C, i zahvalio novinarima na praćenju reprezentacije.

- Danas nisam galamio na fotoreportere, nema afera, navijajte i dalje za Hrvatsku - zaključio je Dalić.

Linker
25. lipanj 2024 16:10