INA FASSBENDER Afp
HRVATSKA SKUPINA

VIDEO: Albanci s porazom idu na Vatrene. Italija u pet minuta ispravila šok s početka

Azzurri su preokretom došli do pobjede protiv Albanije, Španjolci drže vrh tablice u skupini B
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 15. lipanj 2024. 22:42

Italija - Albanija 2:1 (Bastoni 11., Barella 16./Bajrami 1.)

Dortmund, Westfalenstadion

ITALIJA (4-2-3-1): Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni⚽, Calafiori🟨, Dimarco (od 83. Darmian) - Jorginho, Barella⚽ (od 90.+2. Folorunsho) - Frattesi, Pellegrini🟨 (od 77. Cristante), Chiesa (od 77. Cambiaso) - Scamacca (od 83. Retegui)

ALBANIJA (4-3-3): Strakosha - Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Bajrami⚽ (od 87. Muci) - Asani (od 68. Hoxha🟨), Broja🟨 (od 76. Manaj), Seferi (od 68. Laci)

DORTMUND – Stadion BVB. Gledatelja: 62.000. Sudac: Felix Zwayer


GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

image

Detaljnija analiza: SofaScore

Sofascore

Nije bilo iznenađenja u Dortmundu, aktualni europski prvak Italija pobjedom je krenuo u obranu naslova. Talijani su svladali Albaniju 2:1 (2:1), svi su zgodici pali u prvih 16 minuta, a ova će utakmica biti zapamćena po najbrže postignutom zgoditku u povijesti europskih prvenstava. Naime, Albanac Bajrami zatresao je talijansku mrežu u 23. sekundi dvoboja, no "azzurri" su brzo preokrenuli rezultat i pogocima Bastonija i Barelle poveli 2:1, tu su prednost i zadržali do kraja dvoboja. Dodajmo da je u 68. minuti u igru ušao Dinamov Albanac, Arber Hoxha. Unio je malo živosti, nešto je pokušavao, a u 75. minuti zaradio je i žuti karton zbog preoštrog prekršaja.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Već u 23. sekundi zatresla se talijanska mreža! Dimarco je početnički izveo aut, pokušao je vratiti loptu u vlastiti 16-erac (!?) Bastoniju, tu je lošu ideju "pročitao" Bajrami, presjekao je loptu i snažnim udarcem sa sedam metara iskosa s desne strane pogodio je prvi, lijevi gornji kut vratara Donnarume! Nevjerojatna je bila ta Dimarcova pogreška, Bajrami je spretno reagirao i iskoristio poklon.

image
INA FASSBENDER Afp

No, taj šokantni zgoditak kao da je "naljutio" Talijane, silovito su krenuli prema albanskim vratima i već nakon 16 minuta preokrenuli su rezultat. Najprije je, u 11. minuti, izjednačio Bastoni – Pellegrini je s lijeve strane ubacio visoku loptu na drugu vratnicu, najbolje je postavljen bio Bastoni, skočio je između Mitaja i Seferija i udarcem glavom s pet metara svladao je vratara Strakoshu. A pet minuta kasnije, Barella je snažno opalio odbijenu loptu iz kaznenog prostora Albanije i s 18 metara pogodio je desni kut albanskih vrata.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Vatrometno je, eto, bilo u prvih 15-ak minuta, senzacionalno vodstvo Albanije nije dugo potrajalo i aktualni europski prvak brzo se vratio u utakmicu. I do kraja prvoga dijela Talijani su držali sve niti igre, kontrolirali su svaki djelić travnjaka, a stvorili su još i tri lijepe prigode.

Najbolju je u 33. minuti imao Frattesi, tukao je sa sedam metara iskosa s lijeve strane, no vratar Strakosha je, uz pomoć vratnice, sačuvao svoju mrežu. Sedam minuta kasnije, Scamacca je također bio u lijepoj prilici, ali albanski je vratar opet dobro reagirao, pa je Italija na odmor otišla s minimalnim, ali vrijednim vodstvom.

image
INA FASSBENDER Afp

U nastavku su Talijani i dalje kontrolirali igru, tražili su "rupe" u albanskoj obrani, željeli su postići treći pogodak kojim bi osigurali pobjedu, no teško su pronalazili stazu do suparničkih vrata. U 60. minuti zaprijetio je Chiesa snažnim udarcem s 18 metara, ali lopta je prohujala pokraj vrata. Bio je to najopasniji pokušaj Talijana u drugom poluvremenu.

Albanija je, pak, čekala priliku za protunapad, dočekala ju je u 90. minuti, Asllani je proigrao Manaja, koji je pokraj Calafiorija utrčao u 16-erac, ali vratar Donnaruma obranio je njegov udarac i sačuvao pobjedu Italiji...

image
FRANCK FIFE Afp

KRAJ UTAKMICE
Susret koji su i Hrvati pomno pratili završio je pobjedom Talijana 2:1. Hladan tuš priredili su Albanci ranim pogotkom, međutim okrenuli su vrlo brzo taj rezultat Azzurri i potom dvoboj mirno priveli kraju. Španjolska i Italija sada drže prva dva mjesta, a Hrvatska i Albanija treće i četvrto bez bodova.
Vatreni će protiv reprezentacije Albanije igrati u 2. kolu skupine B u srijedu u 15:00.

image
INA FASSBENDER Afp

90.+2.

Posljednja promjena na susretu. Izlazi strijelac Barella, mijenja ga Michael Folorunsho.

90. 🕖
Igrat će se četiri minute sučeva dodatka.

90.
Zicer brani Donnarumma! Manaj je pobjegao talijanskoj obrani po desnoj strani, ali sjajni vratar PSG-a maestralno zatvara svoj bliži kut.

image
INA FASSBENDER Afp

87.

Izlazi strijelac najbržeg pogotka u povijesti europskih prvenstava Nedim Bajrami, zamijenit će ga Ernest Muci.

83.

Nova dvostruka promjena kod Talijana. Ulaze Retegui i Darmian umjesto Scamacce i Dimarca.

80. Dimarco šutira izvana - ravno u Strakoshu.

77.

Kod Talijana će u igru Cristante i Cambiaso umjesto Pellegrinija i Chiese. U momčadi Albanije izlazi Broja, mijenja ga Rey Manaj.

74. 🟨

I baš je Hoxha dobio javnu opomenu zbog prekršaja na Frattesiju nakon samo šest minuta u igri.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

68.
Dvostruka promjena kod Albanije. Ulaze Qazim Laci i napadač zagrebačkog Dinama Arber Hoxha umjesto Seferija i Asanija.

66. Korner za kornerom Talijana. Steže se obruč.

64. Frattesijev udarac iz mrtvog kuta završio je samo na gornjem vanjskom dijelu mreže. Albanci sve teže 'dišu'.

60. Lijepo je opalio Chiesa s ruba kaznenog prostora lijevom nogom i 'ispružio' Strakoshu, ali udarac je otišao pored gola.

image
FRANCK FIFE Afp

55. Traje lagano zatišje u odnosu na prvo poluvrijeme. Azzurri i dalje strpljivo grade napade i nastoje probiti albanski 'bunker'.

52. Asllani iz tog slobodnjaka pogađa Bastonija u živom zidu. Pogodio ga je u glavu pa traje kraći prekid dok se Talijanu ukazuje pomoć.

51. 🟨
Calafiori nepotrebno ruši Broju u zoni udarca i dobiva žuti karton. Žuti je dobio i Broja. Ovo bi moglo biti opasno.

image
OZAN KOSE Afp

48. Šutira danas vrlo raspoloženi Scamacca, ali pogađa samo svog suigrača Frattesija.

46. 🕖

Vraćamo se u Dortmund. Nema promjena u sastavima.

📣 Evo i nekoliko vaših komentara s društvenih mreža:

"Hrvatska bude zadnja u grupi s nula bodova." (Marko Hrastec)

"Najbrže dali i najbrže i primili." (Saudin Fejzić)

"Kad pogledam komentare pojedinih stručnjaka, ispada da Hrvatska reprezentacija mora pobijediti sve, ali baš sve utakmice na svjetskim, europskim prvenstvima jer u suprotnom, ako izgubimo samo jednu utakmicu, nula smo,ne znamo igrati... Uglavnom, raspad sistema... Znači, moramo samo pobjeđivati." (Ferdinand)

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Šokirali su Albanci svoje protivnike već u prvoj minuti utakmice. Nakon samo 23 sekunde Bajrami je postigao najbrži gol u povijesti europskih prvenstava. Ipak, brzo su se Talijani sabrali, zagospodarili terenom i preokrenuli rezultat golovima Bastonija i Barelle. Hrvatska javnost s velikom pozornošću prati ovaj dvoboj jer će izravno utjecati na rasplet naše skupine B.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

45.+2. Pellegrini gađa glavom, zapravo ramenom, pored gola. Bio je za milimetar 'prekratak'.

45. 🕖
Igrat će se tri minute sučeva dodatka.

44. Asanijev odličan udarac prohujao je pored gola. Dosta visoko sada Albanci pritišću posljednju liniju Azzurra.

40. Nova šansa Italije! Pellegrini je dobio zračni duel i uposlio Scamaccu čiji udarac iz blizine uspješno brani Strakosha.

33. TRESE SE OKVIR GOLA!

Scamacca je krasno podvalio za Frattesija koji je pobjegao albanskoj obrani i majstorski potkopao, ali ispriječila se vratnica.

31. Pellegrini atraktivno pokušava škaricama, no ostalo je samo na pokušaju.

30. I dalje Albanci nemaju odgovora na talijansku kombinatoriku. Posjed lopte je 71 % - 29 % za Azzurre.

image
INA FASSBENDER Afp

25. Talijani su se brzo vratili nakon početnog šoka i sada su stali na loptu. Uspostavili su inicijativu i smireno kombiniraju.

21. 🟨

Pellegrini ruši Broju i dobiva žuti karton.

16.GOOOL!

Preokret Italije, Barella se upisuje u strijelce!

U gužvi u šesnaestercu Albanije najbolje se snašao Nicolo Barrela koji iz voleja pogađa za 2:1.

image
FRANCK FIFE Afp

15. Opet prijete Talijani, Dimarco je tražio Scamaccu u petercu, izbacuju to Albanci.

Ovako je izgledalo slavlje Bajramija nakon što je šokirao Talijane u 23. sekundi utakmice.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

11. GOOOL!

Italija dolazi do izjednačenja, Bastoni je strijelac!

Pellegrini je ubacio nakon 'skraćenog' kornera, a Bastoni nečuvan skače najviše i zabija glavom za 1:1.

image
FRANCK FIFE Afp

5. Odmah su Talijani jurnuli u visoki presing, očigledno je kako neće dopustiti da ih ovaj šok destabilizira.

2. Odmah uzvraćaju Talijani, Scamacca je gađao pored gola.

1. ⚽ GOOOL!

Albanija vodi, strijelac je Bajrami nakon samo 23 sekunde!

Teško je pogriješio Dimarco vraćajući rukama iz auta loptu prema svom šesnaestercu. Nedim Bajrami ju je presjekao i potom silovito pogodio bliži kut za vodstvo Albanije.

Ovo je uvjerljivo najbrži gol u povijesti europskih prvenstava. Dosad je rekord držao Dimitri Kiričenko 2004., u pobjedi Rusije nad Grčkom 2:1. Njemu je trebala samo minuta i sedam sekundi za najbrži gol.

1. 🕖

Počela je utakmica u Dortmundu! Glavni je sudac Felix Zwayer iz Njemačke.

Hrvatska će sada napeto pratiti ovu utakmicu jer će bitno utjecati na rasplet skupine B.

20.55: Stadion je gotovo pun, a atmosfera nevjerojatna. Sve je spremno za početak!

20.50: Legendarni talijanski trener Fabio Capello izjavio je:

"Italija ne smije podcijeniti Albaniju. Mislim da će Azzurri biti fokusirani i odlučni. Ova je utakmica izuzetno važna."

20.45: Asani, Bajrami i Asllani zabili su spektakularne golove u kvalifikacijama. Hoće li Albanija to moći ponoviti? Imaju pojedince koji mogu pucati iz daljine i malo je vjerojatno da će na njih utjecati pritisak igranja u finalu.

image
SOFASCORE

Linker
15. lipanj 2024 23:12