DAMIEN MEYER Afp
DRAMA U MÜNCHENU

VIDEO: Srbija u zadnjim sekundama izborila remi protiv Slovenije

Slovenci su poveli golom Karničnika u 69. minuti, a onda doživjeli hladan tuš u nadoknadi
Piše: Hina, SNObjavljeno: 20. lipanj 2024. 17:04

Slovenija - Srbija 1:1 (Karničnik 69./Jović 90.+5.)

München, Allianz Arena

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik ⚽, Drkušić, Bijol, Janža 🟨 - Stojanović (od 76. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (od 64. Gorenc Stanković) - Šporar, Šeško (od 76. Vipotnik 🟨)

SRBIJA: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković (od 82. Birmančević), Lukić 🟨 (od 64. Milinković-Savić), Ilić, Mladenović 🟨 (od 46. Gaćinović 🟨) - Tadić (od 82. Samardžić) - Vlahović (od 64. Jović 🟨⚽), Mitrović

MÜNCHEN - stadion Allianz Arena. Sudac: István Kovács (Rumunjska).

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

image

Detaljnija statistika: Sofascore

Sofascore

U još jednom dramatičnom raspletu, nogometaši Srbije su uspjeli izvući bod golom u posljednjoj minuti dvoboja protiv Slovenije u Muenchenu, odigravši 1:1 u utakmici 2. kola skupine C Europskog prvenstva.

Slovenija je povela golom Žana Karničnika u 69. minuti, a u petoj minuti sučevog dodatka strijelac za Srbiju bio je Luka Jović.

Na ljestvici skupine je vodeća Engleska s tri boda, Slovenija ima dva, a po jedan Danska i Srbija.

Matjaž Kek je za dvoboj sa Srbijom na teren poslao istu postavu koja je započela i iznijela najveći teret u osvajanju boda protiv Danske u prvom kolu, dok je Dragan Stojković napravio igračke, ali i taktičke promjene u odnosu na utakmicu protiv Engleza, u kojoj je zbog ozljede ostao bez Filipa Kostića do kraja Eura.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Njega je u početnoj postavi zamijenio 35-godišnji kapetan reprezentacije Dušan Tadić i zauzeo mjesto polušpice, iza napadačkog dvojca koji su činili Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, a time je postao i najstariji igrač u povijesti srbijanske reprezentacije koji je počeo utakmicu na završnom turniru Eura. U veznom redu su iz početne postave ispali Nemanja Gudelj i Sergej Milinković-Savić, a ušli su Filip Mladenović i Ivan Ilić.

Te promjene u početku utakmice nisu donijele pozitivan pomak u igri srbijanske reprezentacije. Slovenci su bolje ušli u utakmicu i već u prvih deset minuta dvaput ozbiljno zaprijetili srbijanskom vrataru Predragu Rajkoviću. U 4. minuti je Adam Gnezda Čerin neometan pucao sa 20-ak metara, ali je lopta išla ravno u Rajkovića. U još boljoj situaciji našao se u 8. minuti Jan Mlakar. Bivši napadač Hajduka je ušao u kazneni prostor s desne strane, gađao u bliži kut, ali je Rajković to uspio obraniti nogom.

Srbija je do 27. minute bila bez udarca prema vratima. Tad je Vlahović pokušao glavom, ali je njegov udarac bio lak plijen za dobro postavljenog slovenskog kapetana Jana Oblaka.

image
MIGUEL MEDINA Afp

No, to je bio znak da se Stojkovićeva momčad počela buditi i konkretnije prijetiti slovenskim vratima. U 31. minuti je Tadić odlično ubacio iz kuta na suprotnu vratnicu, ali je Mlakar uspio ispred Mitrovića izbiti loptu na metar-dva od gol-crte.

Nakon perioda bolje igre srpskih nogometaša, u 38. minuti je Slovenija došla do svoje najbolje prilike na utakmici. Timi Maks Elšnik je iskoristio grešku u srpskoj obrani, ušao u kazneni prostor i snažnim udarcem svladao Rajkovića, ali je lopta udarila u vratnicu. No, odbila se prema sredini kaznenog prostora, gdje je prvi na njoj bio Benjamin Šeško. No, slovenski napadač nije dobro zahvatio loptu, poslavši je preko grede.

U 42. minuti Srbija je imala najbolju priliku preko Mitrovića. Slovenci su dopustili suparnicima da kombiniraju unutar njihovog kaznenog prostora. Odličnom loptom uposlen je Mitrović, oslobodio se čuvara u petercu, ali mu je Oblak ušao u udarac i tako ga spriječio u postizanju prvog pogotka srbijanske reprezentacije na Euru u Njemačkoj.

Za kraj poluvremena je pokušao udarcem izvan kaznenog prostora zaprijetiti Saša Lukić, ali je lopta završila u bloku.

Prva je Srbija zaprijetila i u drugom poluvremenu. U 47. minuti su na desnoj strani kaznenog prostora odlično kombinirali Tadić i Mitrović. Tadić je odličnom loptom izbaci Mitrovića u situaciju "jedan na jedan" protiv Oblaka, ali je sjajni slovenski vratar još jednom skratio kut i obranio udarac srpskog napadača.

Nakon toga je Jaka Bijol nespretno intervenirao ispred Jana Oblaka i umalo poslao loptu u vlastitu mrežu, da bi u 50. minuti ponovno Mitrović došao u priliku, ali je njegov udarac glavom uspio malo skrenuti Žan Karničnik, dovoljno da lopta ode preko grede.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Slovenija je malo toga napravila u drugom poluvremenu do 58. minute, a onda je Predrag Rajković još jednom odličnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Benjamin Šeško je bio u kontranapadu. Nije imao veliku pomoć suigrača pa je odlučio sa 25 metara pokušati iznenaditi srpskog čuvara mreže. Desnom nogom je s lijevog boka gađao suprotan gornji kut, ali Rajković se ispružio i "izvadio" loptu ispod grede.

U 65. minuti je Mitrović ponovno bio u prilici, ali je sa desetak metara poslao loptu preko gola. I kad se činilo da će Srbija iz tolikih prilika ipak uspjeti doći do pogotka, lopta je završila u mreži na suprotnoj strani.

Žan Karničnik je na polovici terena oduzeo loptu i poslao na lijevi bok prema Timiju Elšniku. Polako je slovenski veznjak vukao kontranapad, a onda poslao sjajnu prizemnu loptu prema suprotnoj vratnici. Tamo se srpskim braničima iza leđa ušuljao Karničnik i poslao loptu u mrežu za vodstvo Slovenije u 69. minuti.

Bio je to drugi pogodak desnog braniča za slovensku reprezentaciju. No, Karničnik je na ovoj utakmici bio posvuda. U 72. minuti je on bio taj koji je spriječio Mitrovića u realizaciji, kad mu je ušao u udarac na visini peterca i toliko skrenuo loptu da je ona udarila u gredu, a nije završila u mreži.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Stigao je Karničnik još jednom zaprijetiti i Rajkoviću, ali je u 79. minuti njegov udarac s više od 20 metara prošao uz vratnicu.

Slovenija je od 80. minute prepustila posjed srpskim nogometašima i čuvala prilaze svojim vratima. Srbija je pokušavala nebrojenim ubačajima u kazneni prostor, ali je zgusnuta i koncentrirana slovenska obrana sve to uspijevala otkloniti. Ostalo im je to učiniti još samo jednom, kod posljednjeg udarca iz kuta.

Ubacio je Ivan Ilić, lopta je išla u šumu igrača koji su se nalazili na rubu peterca. Najsnalažljiviji među njima bio je Luka Jović koji je podmetnuo glavu i skrenuo loptu, a ona je pokraj Jana Oblaka završila u mreži. Među srpskim nogometašima i navijačima zavladao je delirij, a na suprotnoj strani tuga za izgubljenim bodovima. Samo 24 sata nakon što je Albanija na isti način otela pobjedu Hrvatskoj u Hamburgu, isti scenarij dogodio se u Muenchenu.

Luka Jović je Srbiju ostavio u igri za osminu finala, a Slovenija će morati protiv Engleske u zadnjem kolu tražiti put prema nokaut fazi.

📣 Vaši dojmovi?

"Slovenci kao mi, primaju gol u 95. minuti. Teški amaterizam." (Vladimir Glibušić)

"Kako su ono pisali jučer? Bratski remi i zajedno kući." (David Žabec)

"Ako ništa, Srbija je imala 10 šansi, čak igraju vrlo dobro. Ali u obrani se ne zna tko pije, a tko plaća. Kao i kod nas." (Bate Maturina)

"Ljepote oni se jučer rugali nama, a danas mi njima... I tako u krug." (Stjepan Raguž)

Evo kako sada izgleda situacija u skupini C.

image
UEFA

Nevjerojatna drama za kraj derbija na Allianz Areni. Srbija je bila pred ispadanjem s Eura, jer da je rezultat ostao 1:0 za Sloveniju, Danska ih je večeras mogla izbaciti s turnira.

Ovako su svi scenariji u skupini C i dalje otvoreni.

image

Matjaž Kek

MIGUEL MEDINA Afp

KRAJ UTAKMICE


Kakva drama u Münchenu! Slovenci su imali inicijativu tijekom cijelog susreta, imali su kontrolu nad utakmicom i činilo se da im sve ide od ruke kada je mrežu zatresao Žan Karničnik. Ipak, Srbi se nisu predavali, nastavili su prijetiti iz svih pozicija i vidjelo se da svim snagama traže izjednačenje. Željeni gol došao je doslovno u zadnjem napadu kada je nakon kornera poentirao Luka Jović. Ništa još u skupini C, u kojoj su i Danska i Engleska, nije gotovo...

90.+5.GOOOL!

Jović pogađa glavom za izjednačenje!

Ilić je ubacio iz kornera, na skok je došao čak i vratar Rajković, a Piksijev džoker s klupe najbolje se snašao u gužvi i zatresao mrežu za kraj ovog trilera u Münchenu... Slovenija - Srbija 1:1!

90.+4. 🟨

Visoke su tenzije, 'požutjeli' su sada Vipotnik kod Slovenije i Gaćinović kod Srbije.

90.+3. Jovićev atraktivan pokušaj škaricama nije urodio plodom. Sve je manje vremena za srpsku reprezentaciju koja je sada pred ispadanjem... Ako Danska pobijedi Englesku, Srbi su definitvno ispali.

90.+2. 🟨

Luka Jović zbog ometanja igre ulazi u sučevu bilježnicu.

90.+1. Ušao je David Brekalo umjesto asistenta Elšnika.

90. 🕖

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

Karničnik je oduzeo loptu i zabio gol za vodstvo, ali neprobojni Jan Oblak snosi jednake zasluge za ovo vodstvo Slovenije.

image
THOMAS KIENZLE Afp

87. 🟨

Erik Janža zbog odugovlačenja dobiva žuti karton.

85. Traje intenzivan pritisak Srbije, trenutno se grčevito brane Slovenci.

83. Samardžić se u prvom dodiru s loptom odlučuje na šut, prošao je i njegov udarac pored gola.

82.

Posljednje promjene kod Srbije.
Veljko Birmančević i Lazar Vujadin Samardžić umjesto Živkovića i kapetana Tadića.

Ovako je izgledalo slavlje Žana Karničnika, braniča Celja čiji je trener Damir Krznar. 29-godišnjak iz Slovenj Gradeca danas igra utakmicu života.

image
THOMAS KIENZLE Afp

79. Okuražio se strijelac Karničnik i potegao s ruba šesnaesterca, prohujalo je to pored gola.

76.

Dvostruku promjenu radi Matjaž Kek.
Za danas su gotovi Benjamin Šeško i Petar Stojanović, zamijenit će ih Žan Vipotnik i Benjamin Verbič.

75. Srbija se ne predaje i konstantno stvara nove prijetnje. Na Tadićev ubačaj pokušao je Sergej Milinković-Savić, ali i on bezuspješno.

Raspjevali su se slovenski navijači nakon Karničnikovog gola.

image
MIGUEL MEDINA Afp

72.

Neće ga pa neće! Mitrović još jednom šutira iz blizine i pogađa gredu!

69.GOOOL!

Karničnik je strijelac, Slovenija vodi!

Sve je napravio Žan Karničnik. Oduzeo je loptu uslijed Gaćinovićeve pogreške, pretrčao pola terena i uposlio Elšnika na drugoj strani. Karničnik pritom nije stao, ušao je u peterac taman na Elšnikov centaršut i pogodio iz blizine na ludnicu na slovenskim tribinama!

67. Traže Slovenci najstrožu kaznu nakon što je Petar Stojanović pao u šesnaestercu u duelu s Karničnikom, međutim rumunjski sudac pokazao je samo da se igra nastavlja.

65. Koji je već ovo promašaj po redu Aleksandra Mitrovića... Njegov novi šut s desetak metara prolazi preko gola.

image
DAMIEN MEYER Afp

64.

Prve promjene u slovenskoj reprezentaciji. Ući će Jon Gorenc Stanković umjesto Jana Mlakara.
Piksi radi dvostruku zamjenu, Luka Jović i Sergej Milinković-Savić umjesto Vlahovića i Saše Lukića.

📣 Još pokoji vaš komentar dok na semaforu i dalje svijetli 0:0.

"Odlična Slovenija, ali predviđam da će Mitrović zabiti poslije prekida, i to za 3 boda." (Mario Prkić)

"Kek je profesor nogometa i za Dalića i naročito za Piksija." (Stjepan Trupeljak)

Matjaž Kek je na "iglama". Čekamo prvi potez slovenskog izbornika...

image
FABRICE COFFRINI Afp

58. Lijepo je Benjamin Šeško gađao pod gredu, a Rajković se opet istaknuo sjajnom intervencijom.

54. 🟨

Poslije tolikih promašaja razumljivo je da raste nervoza. Lukić je bivšeg dinamovca Petra Stojanovića 'složio' na tlo pa je i on dobio javnu opomenu.

50. Tri prilike Srbije u samo pet minuta. Mitrović nakon kornera pokušava glavom iz teške situacije, odlazi i to preko gola.

49. Nova šansa Srbije. Gaćinović je centrirao, a Bijol zamalo skrenuo taj ubačaj u vlastitu mrežu.

47.

Čisti zicer brani Oblak! Ovo je već treća Mitrovićeva šansa, sada je zaprijetio nakon duplog pasa s kapetanom Tadićem, no čudesni slovenski vratar još jednom spašava Slovence.

image
DAMIEN MEYER Afp

46. 🕖

Vraćamo se na Allianz Arenu.

Jedna je promjena kod Srbije - umjesto 'požutjelog' Mladenovića u igru će Mijat Gaćinović.

Brzinski pogled na reakcije iz susjedstva. RTV Slovenija piše o napetom prvom poluvremenu, "živahnoj" igri Kekove momčadi i tome kako su slovenski navijači nadglasali srpske. Delo u naslovu ističe da je Elšnikova vratnica bila vrhunac prvih 45 minuta.

Na Blicu je, s druge strane, naslov "Vratnica čuva Orlove! Sreća je bila naš saveznik". Vratara Rajkovića prozvali su "hobotnicom" i pišu da je spasio Srbiju u prvom poluvremenu. Portal B92 piše o velikoj borbi i o tome da "nogomet pati".

image
THOMAS KIENZLE Afp

📣 Malo vaših dojmova nakon prvih 45 minuta...

"Srbija igra kao i Hrvatska, jadno. Slovenci izgaraju, ali primit će gol 'bez veze' i pokvariti sjajan dojam." (Viktor Mladinović)

"Tadić totalno izvan forme i precijenjen, Slovenija je duplo bolja." (Vlado Lukić)

"Kad gledaš ostale momčadi na Euru, misliš da hrvatska reprezentacija misli da je na prijateljskom turniru. Ovakvu brzinu i prebacivanje obrane i napada, tako nešto nisam vidio od naše jedanaestorice." (Delain April Rain)

"Srbija malo jača od kisele vode. Da nema opasnog Mitrovića i poluopasnog Vlahovića, ne bi ušli u šesnaesterac." (Darko Katavić)

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Slovenija je i prema dojmu i prema statistici mnogo bolja momčad u prvoj dionici. Nogometaši Matjaža Keka prijetili su iz svih pozicija i gospodarili terenom, međutim imali su i Srbi nekolicinu ozbiljnih šansi. Mitrović je dvaput mogao donijeti prednost Srbiji, ali na suprotnoj je strani ipak jedan od ponajboljih svjetskih vratara - Jan Oblak.

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sučeva dodatka.

Gužva u šesnaestercu.

image
THOMAS KIENZLE Afp

43. Srbija je ubacila u višu brzinu. Sada šutira Lukić izvana, a Elšnik blokira. Redaju se šanse i na jednoj i na drugoj strani...

42.

Novi zicer za srpsku reprezentaciju! Mitrović se othrvao svom čuvaru i potom u padu gađao s dva-tri metra, ali Oblak se nije dao savladati.

"I na terenu i na tribinama smo za klasu bolji od Srba", naslov je u prijenosu uživo na slovenskom portalu 24ur.

image
DAMIEN MEYER Afp

39. Evo već prilike na drugoj strani. Vlahović cilja iz slobodnjaka i pogađa živi zid. Uslijedio je 'popravni' nakon odbijanca - i još jednom u postavljenu obranu.

38.

TRESE SE OKVIR!

Elšnik je nakon duplog pasa, kojim su Slovenci izigrali srpsku obranu, silovitim udarcem pogodio bližu vratnicu! Odbilo se to do Šeška koji gađa malo iznad grede...

35. Traje igra živaca. Režiser je sugestivno u kadru uhvatio Matjaža Keka, izbornika Slovenije, a potom i Dragana Piksija Stojkovića, srpskog izbornika. Međusobno nadmudrivanje zasad nije urodilo plodom, mreže još uvijek miruju.

Bespoštedna borba za svaku loptu: Karničnik i Mladenović.

image
THOMAS KIENZLE Afp

31.

Velika šansa za Srbiju. Lopta je nakon kornera sletjela u peterac gdje se usred gužve nije najbolje snašao Mitrović, s dva metra nije ju uspio skrenuti u mrežu!

27. Probio se Ivan Ilić po lijevoj strani, nakon njega i Vlahović pokušava glavom, ali bilo je to podosta sramežljivo. Ipak, piše se prvi srpski udarac u okvir gola.

25. 🟨

Mladenović je 'pokosio' Karničnika uz aut-liniju i dobio prvi žuti karton na utakmici.

Aleksander Čeferin utakmicu gleda u društvu slovenske predsjednice Nataše Pirc Musar.

image
MIGUEL MEDINA Afp

23. I dalje traje pritisak Slovenaca. "Hoćemo gol!", skandiraju navijači Dežele.

20. Dva dobra centaršuta Slovenaca završila su izbijanjem srpske obrane iz šesnaesterca. Nakon kraćeg zatišja i publika je živnula.

Ovako je izgledala mobilizacija slovenskih igrača prije prvog zvižduka.

image
THOMAS KIENZLE Afp

15. Prvo uzbuđenje pred slovenskim vratima. Vlahović je bio u naletu, no brži je od njega Jan Oblak.

13. Mlakar ponovno izaziva pomutnju u šesnaestercu Srbije, vratar Rajković ima pune ruke posla.

Dragan Stojković svjestan je da mora ići na pobjedu, ali zasad više pokazuju Slovenci.

image
DAMIEN MEYER Afp

10. Obje su momčadi krenule u nadigravanje od prve minute. Vidjeli smo nekoliko pokušaja na obje strane, ali konkretnija je Slovenija koja je već dvaput opasno zaprijetila.

8. I opet prijete Slovenci! Bivši hajdukovac Jan Mlakar pobjegao je srpskoj obrani i lijepo šutirao isprve, Rajković još jednom brani.

4. Brzom tranzicijom Slovenija je došla u prvu šansu na susretu. Dinamova velika želja Adam Gnezda Čerin opalio je s vrha šesnaesterca, ali dobro je bio postavljen vratar Rajković.

Dobro raspoloženi srpski navijači na tribinama.

image
FABRICE COFFRINI Afp

1. 🕖

Počela je utakmica u Münchenu. Glavni je sudac 39-godišnji István Kovács iz Rumunjske.

📣 Pitali smo vas za prognoze, evo nekoliko komentara.

"Ajmo Kek, ajmo Slovenija!" (Denis Nikolić)

"Pobjeda Srbije, Mitrović i Tadić su strijelci." (Goran Dujmović)

"Po tome kako igraju obje momčadi, bit će napeto, ali navijam za Sloveniju." (Boris Erdeg)

"3:0 za Srbiju." (Josipa Bilevski)

14.52 Igrači se spremaju za izlazak na teren, a Uefinu TV prezentericu su očito nažuljale cipele...

image
ODD ANDERSEN Afp

Tik uoči početka utakmice, Srpski nogometni savez je preko svojeg glavnog tajnika Jovana Šurbatovića uputio pismo Uefi u kojem traži da sankcioniraju Hrvatsku i Albaniju zbog povika "Ubij Srbina" tijekom utakmice u Hamburgu.

Srbi su prije toga otišli i korak dalje te zaprijetili odlaskom s Eura.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

14.30 Evo kakvo je stanje na kladionicama:

Pobjeda Slovenije - 5,50

Neriješen ishod - 3,60

Pobjeda Srbije - 1,85

Maskota Albaert animira publiku, a do početka utakmice ostalo je još nešto više od pola sata.

image
FABRICE COFFRINI Afp

14.19 Prije utakmice se oglasio i Luka Dončić, koji je Sloveniji putem kratke video poruke zaželio "puno sreće i velik uspjeh na turniru".

Slovenski navijači polako se skupljaju na tribinama Allianz Arene.

image
THOMAS KIENZLE Afp

14.07 U odnosu na prvu utakmicu protiv Engleske, srpski je izbornik Dragan Stojković Piksi napravio dvije izmjene. Umjesto Nemanje Gudelja u prvih 11 je Ivan Ilić, dok je Dušan Tadić upao umjesto Sergeja Milinkovića-Savića.

Kod Slovenaca nema promjena, Matjaž Kek vjeruje jedanaestorici koja je izborila remi protiv Danske.

14.03 Pogled na današnje sastave.

Linker
20. lipanj 2024 17:21