ADRIAN DENNIS Afp
PRVI PUT NA EURU

VIDEO: Drama u Leipzigu završila bez pobjednika, pogledajte kako je VAR spasio Francuze

Utakmica između Nizozemske i Francuske završila je rezultatom 0:0
Piše: Dražen Pinević, SNObjavljeno: 21. lipanj 2024. 22:45

Nizozemska - Francuska 0:0

Leipzig, Red Bull Arena

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Shouten 🟨(od 73. Wijnaldum), Reinders, Simons (od 73. Veerman) - Frimpong (od 73. Geertruida), Depay (od 79. Weghorst), Gakpo

FRANCUSKA: Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Kante, Rabiot - Dembele (od 75.Coman), Thuram (od 75. Giroud), Griezmann

Poništen pogodak pogledajte OVDJE.


Francuska i Nizozemska su osvojile po bod, imaju po 4, Austrija ima 3, a Poljska je na nuli i već može krenuti prema kući. Utakmica u Leipzigu prva je na Euru koja je završila bez pogodaka. Kako će krenuti tri konkurentne reprezentacije za prolaz odlučit će posljednje kolo u kojem se sastaju Francuska – Poljska i Nizozemska – Austrija.

Leipzig je vidio sudar dvije velike reprezentacije, pobjednike u 1. kolu skupine D. Francuska je svladala Austriju, Nizozemska Poljsku. Nisu briljirali, ali su uspjeli. Da nisu briljirali govore i promjene u sastavima. Nizozemci su u sredinu umjesto Reindersa vratili Simonsa, a napad pojačali Frimpongom. Junak prvog susreta Weghorst ostao je na klupi i ovaj puta. Francuska je morala bez Mbappea koji ima slomljen nos, Griezmann je priključen napadu, a sredinu je uz Kantea i Rabiota uzeo Tchuameni. Zanimljivo, ne Camavinga koji je ove sezone bio bolji, ali je i ovaj puta ostao na klupi kao i u prvom susretu.

image
FRANCK FIFE Afp

Žestoko su počeli i Francuzi i Nizozemci, ali su se nakon 20 minuta ugasili. Jaki ritam kako je utakmica išla dalje, nudila je sve manje pogrešaka, pa nije bilo brzih akcija iz njih koje su dominirale na obje strane u startu utakmice. Prva je bljesnula Nizozemska, sjajno su odigrali Gakpo i Frimpong, ovaj drugi izbio pred Maignana, ali su zajedničkim snaga francuski vratar i Saliba spasili svoj gol. Dvije minute kasnije Griezmann je uzvratio, ali najveći promašaj prvog dijela bio je onaj Rabiota i Griezmanna u 14. minuti kada su sami izbili pred Verbruggena.

Prvo je Rabiot zaboravio pucati iako je bio potpuno sam na pet metara, dodao je Griezmannu koji se spetljao u čistoj poziciji i propala je najveća šansa Francuske. Solo prodorom dvije minute kasnije Gakpo je namučio Maignana sa 16 metara i od tog trenutka sve je stalo što se prilika tiče. Gledali smo strogo kontrolirani nogomet u kojem se jako malo griješilo. Rijetko poluvrijeme na ovom Euro koje je završilo nulom.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Oprezno se igralo i u nastavku, najbitnije je bilo ponuditi protivniku što manje prilika za nešto. Strpljenje je bila ključna riječ za igru oba sastava. Bljesnuli su Francuzi nakon 20 minuta, opet je Griezmann bio sam ispred Verbruggena, ali opet nije pogodio loptu kako je trebalo. Pali su Nizozemci, nisu uspjeli zadržati loptu u posjedu i Francuska je bila sve bliže njihovog golu, no Koeman ne usprkos padu čekao s izmjenama.

A onda je Nizozemska iz jednog slučajnog bljeska, flipera pred golom Francuske zabila, ali gol Simonsa nije vrijedio, jer je Dumfries bio preblizu francuskom vrataru. Čekao se VAR prilično dugo, na očaj Nizozemaca i sreću Francuza.

Dvije spomenute situacije probudile su tribine koje su dočekale dva svoja junaka Girouda i Weghorsta, pa je nada u gol trajala do kraja. No, teško se dolazilo do prilika.

image
FRANCK FIFE Afp

Francuska u dva susreta na startu Eura nije zabila gol i to je svakako stvar koja Dechampsa s takvim napadačima mora zabrinuti. I bez Mbappea to je moralo bolje, a jedini ih je dosad razveselio Austrijanac Wöber. Nizozemska je napravila puno, makar nije pokazala previše, ali će se morati pokazati protiv Austrije koja se pokazuje kao jako opasan protivni svakome. Posljednje kolo u ovoj skupini na programu je u utorak, oba susreta igraju se u 18.00 sati.

Nastavak utakmice nije potkrijepio igru iz prvog poluvremena, te smo tako u konačnici dočekali prvu utakmicu bez pogodaka na Euru u Njemačkoj. Imale su obje strane svoje prilike, u konačnici je podjela bodova vjerojatno najpošteniji rezultat - ali ponovno će se pregledavati sutuacija iz 69. minute, u kojoj je nakon VAR intervencije pogodak poništen Xaviju Simonsu.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87. Sada je Fancuska ostvarila period kratke dominacije. Prijetio je Giroud i odložio za Griezmanna, no akcija nije urodila plodom.

85. Situacija na terenu se nije drastično promijenila, ulazimo u miran završetak utakmice prema trenutnim indikacijama.

Trenutak kada je Anthony Taylor po naputku VAR sobe poništio pogodak Simonsa.

image
ADRIAN DENNIS Afp

77. Napravljene izmjene s obje strane su malo razbile ritam utakmice.

72. ⛔ Ipak zaleđe!

Nakon nekoliko minuta čekanja utvrđeno je da nema pogotka.

69. ⚠ Lopta je u mreži, Simons je strijelac! Ali označeno je zaleđe, VAR je odmah krenuo u provjeru...

image
GABRIEL BOUYS Afp

68. Dembele je "izvozao" Akea, i u konačnici gađao iznad gola iz dobre prilike na desnoj strani.

65. Sada je Griezmann promašio veliku priliku. Sjajnu akciju odigrali su Francuzi, Kante je u konačnici uposlio kapetana Tricolora, a on iz blizine nije uspio zabiti.

63. Francuzi su sve bolji i bolji. Sada je glavom gađao Tchouameni, ponovno blizu gola.

60. Thuram gađa pokraj gola. Bio je to dobar pokušaj s ruba kaznenog prostora, silovito je potegnuo, no nedostajalo je preciznosti.

57. Lijepa akcija Francuza završila je ubačajem za Rabiota koji se dobro ubacio, ali nije uspio pravilno zahvatiti loptu.

55. Depay je iz slobodnog udarca, baš kao i Griezmann ranije, pogodio živi zid.

50. Nastavak je krenuo nešto mirnijim tempom. Francuzi za sada drže posjed i vrebaju svoju priliku.

image
GABRIEL BOUYS Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Fantastičnu utakmicu gledamo u Leipzigu. Nizozemci su sjajno krenuli preko Frimponga, Francuzi odgovorili preko Rabiota i Thurama, ali za sada nišanske sprave nisu bile namještene. Sve je otvoreno za drugi dio, nadajmo se da nas očekuje sličan nastavak utakmice.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43. Rabiot je nacilljao Griezmanna koji tuče glavom, taj pokušaj je lak plijen za Verbruggena.

41. Griezmann je iz slobodnog udarca pogodio De Vrija.

38. Pooštrila se igra na obje strane, sada uz visoki tempo utakmice gledamo i mnoštvo prekršaja...

image
FRANCK FIFE Afp

35. Kvalitetnu kontru istrčao je Frimpong, Nizozemci su imali situaciju četiri na četiri, ali ukazao se Saliba i spriječio igrača Bayera.

32. 🟨

Žuti karton zbog rušenja Griezmanna zaradio je Shouten.

29. Prijeti Thuram s druge strane! Pobjegao je nizozemskoj obrani i u dobroj poziciji pokušao s desne strane, ali je gađao iznad gola.

28. U brzinu više ponovno su ubacili Nizozemci, sada se Reinders okušao dalekometnim pokušajem.

23. Utakmica se malo primirila nakon početnih uzbuđenja.

Kylian Mbappe utakmicu je zbog slomljenog nosa krenuo s klupe. Vidjet ćemo hoće li u nastavku utakmice biti potrebno riskirati zvijezdu Tricolora...

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

14. Ponovno su prijetili Francuzi, Rabiot je petom proigrao Griezmanna, te se ovaj iz velike blizine spetljao i propustio veliku priliku.

4. Tuče i Griezmann s druge strane! Rabiot je pobjegao obrani i uposlio Griezmanna, čiji udarac efektno brani Verbruggen.

2. Odmah na samom početku velika prilika za Nizozemce. Iza zadnje linije ubacio se Frimpong i pucao, ali Maignan je dobrom reakcijom obranio taj pokušaj.

1. Počela je utakmica u Leipzigu!

20.58 Igrači polako izlaze na teren, vrijeme je za himne.

Najavu piše: Dražen Pinević

Sudar Francuske i Nizozemske jedan je od šlagera europskog nogometa. Dva sjajna sastava, visokog rejtinga, dva pobjednička sastava sa starta Eura. Nisu briljirali, ali su pokazali moć. Nizozemska se vratila iz izgubljene situacije protiv Poljske, a Francuska sigurnom defanzivnom igrom dobila opasnu Austriju. I sada kreću u svoj 31. dvoboj. Francuska je dosad uspješnija sa 15 pobjeda, naspram nizozemskih 11, dok su odigrali četiri egala. Posljednja dva susreta odigrali su u kvalifikacijama za ovaj Euro, dvaput je slavila Francuska, 4:1 u Parizu i 2:1 u Amsterdamu. Posljednji uspjeh Nizozemaca bio je 2018. u Ligi nacija kada su slavili 2:0 u Rotterdamu.

Glavno pitanje vezano uz ovu utakmicu je slomljeni nos Kyliana Mbappea protiv Austrije. Zabio se u protivnika, pa je bilo krvi. Sve je prošlo bez operacije, nos je naštiman, ali teško da će biti spreman za utakmicu u petak.

Realnost je ona sljedeća, a još veća realnost je da ako Francuska ne izgubi od Nizozemske, da se Mbappe vrati tek na početku eliminacijske faze na Euru. Dechamps nema razloga za neku veliku nervozu, ima sjajan izbor napadača koji mu možda u ovom trenutku kvari lakša ozljeda Girouda, jer on bi u situaciji bez Mbappea mogao biti jako važan. No, snaći će se Dechamps, u to uopće ne treba sumnjati. Mbappe trenira, nema masku zasad, samo flaster, jer je otok još popriličan.

William Saliba stoper Arsenala ugodno je iznenadio francusku javnost na startu Eura. Makar se zna kakav je igrač, nije se znalo da će dobiti povjerenje Dechampsa od starta.

- Iznenadilo je i mene, ali tu sam da bih pomogao momčadi. Odigrao sam drugu prijateljsku utakmicu protiv Kanade (0:0), nastavio sam s prvom utakmicom na Euru i imali smo dvaput susret bez primljenog gola, a to je razlog za samopouzdanje. Sigurno je da u klubu najčešće igram na desnoj strani. Već sam razgovarao o tome s trenerom Deschampsom koji me tijekom priprema pitao mogu li igrati lijevo. Odgovorio sam da, jer sam tamo igrao na početku karijere. No, kad dobijem loptu na lijevu nogu, teže se izvučem, ali mi i suigrači pomažu. Da biste se branili, morate se orijentirati i na drugi način.

Teško je bilo protiv Austrije?

- Dobro smo se branili, bili smo dobri na lopti u zraku. Lakše je kad nas vratar usmjerava i priča od početka do kraja. Znamo što moramo učiniti i to je dobar osjećaj. Bile su dvije ili tri situacije u kojima smo trebali biti bolji i Maignan nas je spasio.

Kako vidite utakmicu u petak protiv Nizozemske, koja je imala 30 sata duži opravak od prvog susreta od vas?

- Nećemo tražiti nikakav alibi u tome. Bit će to teška utakmica protiv sjajne momčadi. Znamo da je druga utakmica odlučujuća i dat ćemo sve da je dobijemo. Njihova snaga je u tome što imaju puno sjajnih igrača na visokoj razini, bilo je puno intenziteta u utakmici protiv Poljske. Pobijedili smo ih u Ligi nacija, sada oni imaju veliki motiv dobiti nas - zaključio je Saliba.

Kod Nizozemaca problem u prvom susretu je bila realizacija. Koeman je promijenio sve svoje napadače u susretu s Poljacima. Startao je s trojkom Simons - Depay - Gakpo, završio s trojkom Malen - Weghorst - Frimpong. I to sugerira da nije na čisto kako najbolje postaviti taj dio momčadi. Pogodio je s uvođenjem Weghorsta koji je pogodio 18 sekundi nakon ulaska i to ovog napadača gura u prvi plan. No, Depay kojem je Weghorst najbliža zamjena jedan je od ključnih igrača ove momčadi, a Koeman nije tip za velika iznenađenja. No, ipak je napravio neka. Recimo de Vrija je pretpostavio de Lightu, u sredini igra s potpuno novom trojkom na koju je bio najveći fokus u prvoj utakmici…

Stefan de Vrij protiv Francuska će biti izložen velikim opasnostima.

- Francuska ima samo vrhunske igrače, svejedno je koji će igrati. Imaju veliku brzinu, tehnički su sjajni, vrlo jaki u tranziciji. Na to se stvarno moramo pripremiti. Moramo biti strpljivi u posjedu lopte, to će biti jako važno.

Ronald Koeman koji se protiv Poljske proslavio kopanjem nosa i uz nade navijača vjerojatno riješio svoj najveći problem kaže nakon Poljske, a uoči Francuske.

- Trebalo je biti 4:1 za nas nakon sat vremena. Igrali smo jako dobro, ali nismo mogli zabiti gol. Na kraju je bilo opasno, ali smo imali sreće i postigli smo drugi gol. Imali smo dvije prijateljske utakmice i zabili osam komada, znači možemo i da smo zabili četiri koliko smo trebali rekli bi ste da smo na razini Njemačke. Nije bilo 100 posto dobro samo jer nismo ranije riješili pitanje pobjednika.

Hoćete li mijenjati napadače?

- Ne znam, znam samo da će to protiv Francuske biti poppuno drugačija formacija i potpuno drugačija utakmica. Francuska ima više kvalitete od Poljske, igraju drugačijim stilom, prostori će nam biti drugačiji, a mi želimo pobijediti i u toj utakmici - zaključio je Ronald Koeman.

Linker
21. lipanj 2024 23:33