Slavlje igrača Nizozemske

 GABRIEL BOUYS Afp
SKUPINA D

VIDEO: Poraz Poljaka, džoker s klupe dvije minute nakon ulaska u igru donio pobjedu Nizozemskoj

Poljska je povela u 16. minuti, ali je Nizozemska bila bolja momčad i zasluženo došla do tri boda
Piše: Hina, SNObjavljeno: 16. lipanj 2024. 16:55

Poljska - Nizozemska 1:2 (Buksa 16./Gakpo 29., Weghorst 83.)

Hamburg, Volksparkstadion

POLJSKA: Szczesny - Bednarek, Salamon, Kiwior - Frankowski, Zielinski, Romanczuk (od 55. Slisz), Zalewski (od 78. Piotrowski) - Urbanski (od 55. Swiderski), Buksa ⚽, Szymanski (od 46. Moder)

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 87. Van de Ven) - Reijnders, Schouten, Veerman ? (od 62. Wijnaldum) - Simons (od 62. Malen), Depay (od 81. Frimpong), Gakpo ⚽ (od 81. Weghorst ⚽)

Pogotke pogledajte OVDJE.


U dvoboju 1. kola D skupine EURA u Hamburgu su nogometaši Nizozemske svladali Poljsku s 2-1 (1-1).

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Pogotke su za Nizozemsku dali Cody Gakpo (29) i Wout Weghorst (83), dok je za Poljake strijelac bio Adam Buksa (16).

Nizozemska je teškom mukom i preokretom svladala Poljsku i opravdala ulogu favorita EURA. Nizozemci su za pobjedu i dva gola ispalili čak 21 šut prema vratima, pokazavši zavidnu neefikasnost, dok Poljska bez svoje prve zvijezde Roberta Lewandowskog ipak nije mogla više od minimalnog poraza.

Obje momčadi su "osakaćene" došle na EURO - Poljacima su se ozlijedili gotovo svi napadači, a Nizozemci imaju izostanke u veznom redu. Tako je relativno nepoznati Adam Buksa predvodio napad Poljske u odsutnosti Roberta Lewandowskog dok je u nizozemskom veznom redu bili relativno neiskusni Tijjani Reijnders i Joey Veerman.

Nizozemci su počeli živahnije, s dvije poluprilike Codyja Gakpa i Reijndersa, ali su Poljaci poveli iz svog prvog napada u 16. minuti. Strijelac je bio upravo 21-godišnji Buksa, koji je bio najviši na prvoj vratnici nakon kornera Zielinskog i glavom pogodio mrežu Nizozemske.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

"Oranje" su nakon primljenoga gola imali dvije velike prilike - u prvoj je centaršut iz kornera dočekao Virgil van Dijk i pucao po sredini gola, što je vratar Wojciech Szczesny obranio, a odmah potom Memphis Depay promašio cijeli gol.

Ipak, u 29. minuti Nizozemci su poravnali. Nathan Ake je poslao loptu koju je primio Cody Gakpo, čiji je udarac pogodio nekog od poljskih braniča i promijenio smjer, tako da Szczesny tu nije mogao ništa.

U 42. minuti Jakub Kiwior je primio točan pas i u situaciji jedan na jedan s golmanom odlučio pucati uz lijevu vratnicu, ali je drugi najmlađi vratar u povijesti EURA, 21-godišnji Bart Verbruggen to obranio.

U samoj završnici živahnog prvog dijela, u kojem je Nizozemska imala čak 13 udaraca na gol, šutevi Gakpa i Depaya su bili neprecizni.

Koemanova momčad je odlično počela drugo poluvrijeme, skoro pet minuta igrala se "viktorija" na poljski gol, ali bez učinka, dok je na drugoj strani Kiwior u 59. minuti iz izgledne pozicije pucao u vratara.

image

Xavi Simons

ODD ANDERSEN Afp

Nizozemska kanonada iz svih pozicija se nastavila, no nisu uspijevali probiti poljsku obranu na čelu sa Szczęsnyjem. U 81. minuti Koeman uvodi svog "jokera" Wouta Weghorsta, a nizozemski div samo dvije minute kasnije zabija za 2-1. Napadač Hoffenheima je iz prve opalio loptu dodanu od Akea i pogodio s desetak metara sami kut.

U 89. minuti po lijevoj strani je prošao Jakub Piotrowski, dodao do Karola Swiderskog čiji udarac čudesno brani mladi nizozemski vratar.

U ovoj skupini u ponedjeljak igraju Francuska i Austrija.

Gotova je utakmica. Nizozemska je pobijedila s 2:1 i tako okrunila bolju igru svoje momčadi. Završilo je Oranje utakmicu s 21 udarcem, 6 u okvir vrata, ali ni Poljska nije bila bez svojih prilika. Dapače, Poljaci su imali 7 udaraca u okvir gola i devet ukupno. No, precizan je bio samo Buksa dok su strijelci za Nizozemsku bili Gakpo i Weghorst.

90+2. Evo i jedog udarca iz daljine. Okušao se u njemu Moder, ali je Verbruggen bio na mjestu.

90. ? Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89. ⚠ Fantastična šansa za Poljsku. Piotrowski je odlično probio lijevu stranu i ubacio u sredinu gdje je Swiderski dobro pucao, ali je Verbruggen izvukao loptu iz kuta svojeg gola. Piotrowski nije bio dovoljno brz da zakuca odbijenu loptu u mrežu.

83. ⚽ GOOOL! Nizozemska vodi 2:1. Tek što je ušao u igru, precizan je bio Weghorst. Dobio je dobru loptu s lijeve strane od Akea, a Weghorst ju je snažno, iz prve, smjestio u poljsku mrežu.

81. ⇔ Koeman ide po pobjedu. Mijenja napadače za zadnjih desetak minuta - ušli su Weghorst i Frimpong umjesto Gakpa i Depayja.

78. ⇔ Još jedna zamjena kod Poljske. Ušao je Piotrowski umjesto Zielinskog.

74. Dobra prilika za Nizozemsku nakon kornera. U skoku je najviši bio De Vrij, ali je lopta ipak prošla iznad gola.

70. U drugom poluvremenu jako je aktivan Dumfries. Opet je probio desnu stranu i zaprijetio Poljacima, ali Szczesny je dobro istrčao i zaustavio ovaj pokušaj.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

65. Novi udarac Nizozemske, ovaj put je zaprijetio Dumfries koji je pucao s desne strane. Lopta je otišla na drugu stranu.

62. ⇔ Prve dvije izmjene u redovima Nizozemske. Izašli su Veerman i Simons, ušli Wijnaldum i Malen.

59. Dva puta brani Verbruggen. Prvo je dobro pucao Kiwior nakon jednog ubacivanja, ali vratar Nizozemske je bio na mjestu. Nakon toga se lopta odbila do Zielinskog koji je pucao po sredini vrata što nije bila teška zadaća za Verbruggena.

55. ⇔ Dvije izmjene za Poljsku. Izašli su Urbanski i Romanczuk, ušli Swiderski i Slisz.

54. Brzu su akciju odigrali Nizozemci. Nakon što je obrana Oranja zaustavila jedan poljski napad, otvorila se brza kontra. Gakpo je vukao loptu, dodao do Simonsa koji nije imao najbolji kut za bolji udarac pa je lopta otišla iznad gola.

image

Xavi Simons

ODD ANDERSEN Afp

52. Nije se nastavilo u ritmu prve minute drugog dijela. Nakon šanse Dumfriesa nismo vidjeli puno toga.

46. Odmah nova velika prilika za Nizozemsku. Dumfries je spustio s desne strane, a Szczesny se žestoko ispružio kako bi došao do lopte ispred Depayja.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme s jednom izmjenom u redovima Poljske. Ušao je Moder, izašao Szymanski.

Gotovo je prvo poluvrijeme, rezultat je izjednačen - 1:1. Nizozemska je bila bolja momčad, imala čak 13 udaraca od kojih su četiri išla u okvir gola, ali nije ni Poljska bila bez svojih šansi. Preko Bukse su Poljaci poveli, a Nizozemska je izjednačila golom Gakpa.

45+1. Velika šansa za Nizozemsku u samoj završnici utakmice. Pucao je Depay, Szczesny je bio savladan, ali lopta je otišla tik uz vratnicu.

42. ⚠ Ovo je bila velika prilika za Nizozemsku. Ake i Simons su na lijevoj strani izbacili cijelu obranu Poljske. Lopta je došla u sredinu do Gakpa koji ju s nekoliko metara nije uspio ubaciti u mrežu.

39. Smirio se ritam u posljednjih nekoliko minuta. Nizozemska je i dalje aktivnija, ali je Poljska uspjela malo smiriti igru.

32. Dobra sada šansa za Poljake. Pucao je Kiwior, ali je Verbruggen bio na mjestu.

29. ⚽ GOOOOL! Nizozemska ima 1:1. Gakpo je najopasniji igrač dosadašnjeg dijela utakmice. S lijeve je strane ušao u sredinu i potegnuo prema golu, Salamon je skrenuo loptu u drugi smjer i zbunio Szczesnog.

25. Iz minute u minutu sijevaju prilike Nizozemaca. Sada je Gakpo sve zakuhao na lijevoj strani, ali je poljska obrana uspjela izbaciti loptu u korner ispred natrčalog Reijndersa.

23. Opet Simons za Depayja, ovaj put po desnoj strani. Nije bio najbolji kut za šut pa je i završilo dosta neprecizno.

22. Nova šansa za Nizozemsku. Simons je spustio loptu za Depayja, on žestoko pucao, ali je lopta otišla iznad grede.

image

Memphis Depay

ODD ANDERSEN Afp

20. ⚠ Kakav udarac Van Dijka! Nakon kornera je stoper Nizozemske žestoko opalio iz voleja, ali je Szczesny nekako to obranio.

16. ⚽ GOOOOL! Poljska vodi 1:0. Dominirala je Nizozemska, ali gol je zabila Poljska. Korner je izveo Zielinski, najviši u skoku je bio Buksa i to je 1:0 za Poljake.

image

Adam Buksa

CHRISTOPHE SIMON Afp

15. ? Imamo i prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Veerman nakon starta na Szymanskom.

14. Puca sada i Simons s dvadesetak metara. Brzu su akciju odigrali Nizozemci na lijevoj strani te je Veerman prebacio loptu desno gdje je utrčavao Simons čiji udarac je prošao uz vratnicu.

13. Evo dobre prilike za Poljsku. Zaprijetio je Buksa, ali i da je sve bilo preciznije ne bi bilo ništa od gola jer je poljski napadač bio u zaleđu.

12. Posjed lopte dosta toga govori o prvim minutama ove utakmice. Nizozemska je u svojim nogama ima 73%, a Poljaci 27%.

9. Lijepa akcija Nizozemske završila je udarcem Reijndersa pored gola. Sve je počelo nakon što je Gakpo iznudio još jedan korner nakon kojeg Nizozemska nije uspjela doći do prave prilike, ali je lopta ostala u njihovom posjedu. S desne strane je upućena lopta u sredinu gdje je bio Reijnders koji ipak nije bio precizan.

6. Nizozemska je jako agresivno ušla u utakmicu. Imali su jedan udarac i još dva ulaska u šesnaesterac. Poljska teško kontrolira loptu.

4. Gakpo je odlično ušao u utakmicu. Sjajno je primirio jednu dugu loptu, povukao je naprijed i zaprijetio poljskoj obrani. No, nije imao suigrače na pravim mjestima da bi bilo što ozbiljnije od ove akcije.

2. Prvi udarac na utakmici je imao Gakpo. Szczesny se ispružio i izbacio loptu u korner.

1. Počela je utakmica u Hamburgu.

Imamo i statističku najavu utakmice koju je pripremila Sofacore:

Poljska i Nizozemska do sada su se međusobno susreli 19 puta. Uspješniji su Nizozemci - slavili su u devet utakmica, sedam ih je završilo bez pobjednika, au samo tri je pobijedila Poljska. Gol-razlika je 28:19 za Nizozemsku. Posljednji susret su igrali 22. rujna 2022. u sklopu Lige nacija, a pobijedila je Nizozemska s 2:0. Strijelci su bili Gakpo i Bergwijn - prvi je danas u udarnoj postavi Oranja dok drugi čeka priliku na klupi.

image

Slavlje Nizozemaca na utakmici protiv Poljske u rujnu 2022. godine

ANDREW SURMA/DDP USA/PROFIMEDIA Andrew Surma/ddp Usa/profimedia

14:02 Stigli su sastavi obiju momčadi. Ni jedan izbornik nije iznenadio, uglavnom je riječ o najavljenim sastavima.

13:50 Sat vremena prije utakmice tribine stadiona u Hamburgu polako se pune. Bit će dosta navijača i jedne i druge momčadi:

image

Navijač Poljske

JOHN MACDOUGALL Afp

image

Navijači Nizozemske

ODD ANDERSEN Afp

image

Navijači Poljske

JOHN MACDOUGALL Afp

image

Navijači Nizozemske

ODD ANDERSEN Afp

image

Navijači Poljske

PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

image

Xavi Simons

JOHN THYS Afp

Najavu piše: Dražen Pinević

Skupinu D u nedjelju u Hamburgu otvaraju Nizozemska i Poljska. Te dvije selekcije imale su velikih momčadi u povijesti, a sastale se čak 19 puta, 9 puta bolja je bila Nizozemska, 7 puta Poljska, a tri utakmice su završile egalom. Posljednja je bila u Ligi nacija prije dvije godine kada su Nizozemci u Poljskoj slavili 2:0. Inače, posljednji put Poljaci su pobijedili Nizozemsku 1979. u kvalifikacijama za Euro. Nizozemska s dvije pobjede protiv Kanade i Islanda, s osam zabijenih i nijednim primljenim golom u pripremnim susretima, dolazi na Euro.

Ronald Koeman ima poletnu momčad s vrlo jakom zadnjom linijom i napadom, ali je sredina bez De Jonga mala nepoznanica na velikoj sceni. Kako će reagirati novi igrači na tim pozicijama, to je glavno pitanje kada je riječ o nizozemskom nastupu na Euru. - Proizvodimo dobre mlade igrače, dobro radimo, ali to ne znači da ćemo uvijek pobjeđivati. Mislim da su mnoge zemlje zavidne na broju središnjih braniča koje imamo u momčadi. Svi oni igraju za velike klubove. Osjećamo da imamo još puno kvalitete u ovoj momčadi. Ako to uspijemo i stvorimo atmosferu s puno podrške navijača, onda bi Nizozemska mogla imati nevjerojatan turnir. Veliki talent Najviše se očekuje od Xavija Simonsa, ali Koeman je tu čvrsto na zemlji.

- On je veliki talent koji svjesno bira gdje će igrati. Namjerno je odabrao otići iz Pariza u PSV, a potom je prešao u Leipzig kako bi otišao na razinu više. Nevjerojatno se dobro razvija. Ponekad želimo previše, prerano od ovih mladih igrača. Morate im dati vremena, uključujući i nizozemsku reprezentaciju. To je drugačije od igranja u klubu. Ali to su tipovi igrača koji će postati velike zvijezde jer imaju toliko kvalitete i jer su igrali na najvišoj razini od malih nogu.

U prvi plan mnogi guraju priču o Koemanu i Lewandowskom, jer je Koeman bio trener Barcelone i njegova procjena o dovođenju Poljaka bila ‘ne’. No, Koeman i danas misli isto. - Da sam u to vrijeme bio trener Barcelone, volio bih ga imati kao broj devet, ali mislim da je to bilo puno novca i da ako imate ekonomskih problema, morate dobro analizirati svoje troškove. Po mom mišljenju, rijetkost je dobiti svoju najbolju plaću u dobi od 35 godina. Rijetko koji klub troši novac na veterane ako ga nema, ali to je odluka Barcelone. Poljaci imaju problema s napadačima. Lewandowski neće igrati, ali se dobro oporavlja i mogu ga očekivati ubrzo. Swiderski je imao problema, no trenirao je punom snagom i njegov nastup je moguć, ali je realniji od starta napadački dvojac Buksa - Piatek. Ostatak momčadi je OK, svladali su u pripremama Tursku i Ukrajinu i izbornik Probierz može biti zadovoljan.

- Svi su došli na Euro u želji da ga osvoje. U nogometu je sve moguće, tako da ovo nije samo obična izjava. Želimo dobro igrati na turniru, to nam je najvažnije. Nalazimo se u jakoj skupini i svjesni smo velikih očekivanja naših navijača. Najvažnije je da oni budu zadovoljni. A Nizozemska? Analizirali smo 20 njihovih utakmica, imamo respekt prema Nizozemskoj, ali ih se ne bojimo. Ne želimo samo biti dio spektakla, nego i igrati nogomet - zaključio je poljski izbornik.

Linker
11. rujan 2024 19:49