TOM DUBRAVEC Cropix
‘POKAZAT ĆEMO PRAVO LICE‘

Dalić odgovorio kritičarima: ‘Dvije i pol godine jurimo sto na sat! Na Euro moramo zbog Perišića‘

Izbornik Zlatko Dalić i Mateo Kovačić najavili su gostovanje na Otoku
Piše: Dražen Antolić iz WalesaObjavljeno: 14. listopad 2023. 18:09

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić najavio je bolje Vatrene nego što su bili u četvrtak u Osijeku, te rezultat koji će nas vratiti na miran put prema Euru.

- Najvažnije je da je još uvijek sve u našim rukama, svjesni smo da je utakmica s Turskom bila loša, zaslužili smo poraz. Ne smijemo to ponoviti, pogotovo prvo poluvrijeme iz Osijeka. Igrali smo 1:1 s Walesom u Splitu, prije toga u Cardiffu, bit će borbena utakmica, velika trka i moramo na to znati odgovoriti - kazao je Dalić.

Možemo li očekivati da će Vatreni pokazati pobjednički duh?

- Moramo se skupiti, bilo je loše, ali kad dvije i pol godine jurimo sto na sat, ne možemo stalno imati uspjehe. Ovaj puta poklopilo se puno stvari, ali neću tražiti alibije. Dugo nismo bili tako loši, zbog sebe se moramo iskupiti i zaboraviti što je bilo. Ukoliko napravimo taj korak prema Euru bit će super, ukoliko ne imat ćemo velikih problema.

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati? Koji će biti vaši zahtjevi od igrača?

- Zahtjevi su agresija i formacija, dakle, biti kompaktan. Najvažnije je da popravimo agresiju, koja je bila prilično loša u četvrtak, Stajali smo daleko od igrača, nismo bili kompaktni u bloku, u lošoj formaciji, raširili smo se i bili preduboko, to smo korigirali u drugom poluvremenu. Trčali smo u prazno, svatko za sebe, potrošili smo se, a nismo napravili ništa.

Tko je prva napadačka opcija?

- Neće biti puno promjena u sastavu. Bruno Petković je ostao doma, njegova želja je jedno, a spremnost drugo. Ostali smo na Musi i Belji. Obojica su klasični centarfori, malo drugačije igraju nego što smo dosad igrali. Možda napravimo i neke promjene u zadnjem redu, nešto ćemo poduzeti. Iskreno, nemamo puno izbora, ali nadam se da ćemo napraviti najbolje.

Ivan Perišić jako nedostaje...

- Velika je šteta što smo ga izgubili, bio je jedan od najvažnijih, uvijek kad je bilo teško imao je svoj dan i riješio utakmice. Nikad nije izostajao, naučili smo se na njega, Očekujem ga brzo, to je za šest mjeseci, moramo se plasirati na Euro, pa da on tamo igra. Jako nam nedostaje, veliki je profesionalac, u ovom trenutku smo izgubili možda i jednog od najvažnijih igrača.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Imate li puno povjerenje u Dominika Livakovića, je li uzdrman?

- Livi ima puno podršku, do gola je bio najbolji pojedinac. Dogodi se takva pogreška, to je normalno, on je toga svjestan, ne vjerujem da će to utjecati na njega.

Wales je zabio gol u Splitu ubačajem iz auta...

- Spremni smo za ubačaje i preskakanje igre. Primili smo taj gol iz auta u zadnjoj minuti. To je segment igre koji moramo izbjeći, što manje im dopustiti da ubacuju iz prekida iz blizine našeg gola.

Na konstataciju velškog novinara kako Hrvatska još nije bila prvak Europe, rekao je:

- Za nas je najvažnije da se kvalificiramo, na tome je fokus. Bili smo u finalu SP-a i polufinalu, naša je ambicija uvijek velika i želimo nešto napraviti, ali ne želim da idemo tako daleko, samo da se plasiramo na Euro, pa ćemo potom ići dalje.

Pred novinarima je nastupio i Mateo Kovačić. Na pitanje koliko opasan može biti poraz u četvrtak, kazao je:

- Ovaj nas je rezultat poljuljao, nismo očekivali poraz, pogotovo ne na našem novom fenomenalnom stadionu u Osijeku, ali u nogometu se nekad dogodi da nisi pravi. Imamo šansu s Walesom pokazati pravo lice i raditi stvari koje smo tako dobro radili posljednjih godina. Wales je uvijek vrlo opasan, moraju pobijediti, ali i mi moramo jer želimo se vratiti što prije na pobjedničke staze. Vidjeli smo u Splitu da su nezgodni, ali mi smo bili bolji, imali smo kontrolu, znamo što nam je činiti, ući u utakmicu čvrsto i agresivno.

Je li teže igrati kvalifikacije nakon medalje na SP-u.

- Nije. Od Hrvatske se uvijek očekuje dobar nogomet, to očekujemo i sami od sebe, u prvom redu pobjede, ali dogodi se nekad da izgubiš. Igrali smo dobra prvenstva i dobre kvalifikacije i ranije.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Što ste si konkretno zamjerili?

- Krenuli smo loše, kasnili u duelima, nismo bili čvrsti, kompaktni, agresivni, onda ofenzivna igra dođe do izražaja, sve je krenulo loše, bili smo neefikasni prema naprijed. Nogomet daje priliku da odmah popravimo dojam i pokažemo naše pravo lice.

Prije četiri godine u Walesu je bila tvrda utakmica.

- Očekujem sličnu, borbenu utakmicu, ako ne uđeš kako treba kazne te, pogotovo što idu na sve ili ništa. Imaju odlične duge lopte, no mi imamo kvalitetu, odigrali smo mnoge teške dvoboje i očekujem da ćemo, kad u nedjelju odjenemo hrvatski dres, pokazati pravi lice.

Linker
11. svibanj 2024 17:33