screenshot
BORAC SA ZATVORSKIM STAŽOM

BRUTALNA ŽIVOTNA PRIČA BORCA KOJI PRIJETI HRGOVIĆU Sedam godina proveo u zatvoru zbog veza s meksičkim narkokartelom, a uspoređuje se s legendom

GREGORY CORBIN Sljedeći suparnik našeg boksača, s kojim se Hrgović bori 25. V. u Oxon Hillu (Maryland), sedam je godina proveo u zatvoru zbog veza s meksičkim narkokartelom, a sebe naziva Foremanovim nasljednikom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. svibanj 2019. 23:47

Američki gradić Oxon Hill (Maryland), za američke prilike mjestašce od tek 18.000 stanovnika, za mjesec će dana postati vrlo važna postaja na planiranom putu našeg najboljeg boksača Filipa Hrgovića k svjetskom tronu. Za subotu 25. svibnja ondje je predviđena prva Hrgovićeva profi borba na američkom tlu. U Filipovoj osmoj borbi, suparnik će mu biti američki teškaš Gregory Corbin (38). Neki ga mediji nazivaju veteranom, iako on među konopcima gradi svoju ozbiljnu, profi karijeru tek od 2012. godine. Ima jedan “debeli” razlog zašto je tomu tako.

Te je godine, naime, nakon punih sedam ljeta izašao iz zatvora, zbog veza s meksičkim narko-kartelom. Dakle Corbin je baš “dobar neki dečko”, privatno. U svijetu boksa pak “naš” Greg je bio istina nekoć obećavajući klinjo, ali ne više od toga. U dobi od 25 godina dosegao je vrh. Te je godine 2005. osvojio National Golden Gloves ili Zlatnu rukavicu, načelno naslov američkog prvaka.

Puno sam ulagao u sebe

- Prvi sam put nastupio na Zlatnoj rukavici 2003. i izgubio prvu borbu. Godinu dana kasnije sam izgubio finale, da bi konačno 2005. pobjeda bila moja. Stao sam uz George Foremana - malo je pretendenciozno u intervjuu za jedan američki boksački portal rekao Greg Corbin. Pojasnio je i poveznicu s velikim Foremanom.

- George Foreman je bio jedini Teksašanin prije mene koji je osvojio teškašku Zlatnu rukavicu. Želio sam tada otići dalje, te 2006. obraniti naslov od godinu dana ranije.

To bi se možda i dogodilo da krajem 2005. nije uhićen i osuđen u Dallasu za raspačavanje droge i veze s meksičkim narko-kartelom. Dobio je sedam godina zatvora. Optužba i visina kazne sugeriraju da Corbin baš i nije bio samo “kurir” u narko-kartelu.

- Puno dugujem mnogim ljudima na mom povratku u boks. Dugujem u konačnici i sebi, zato što sam puno ulagao u sebe u amaterskoj karijeri. I ne bih ja sebe nazvao starim boksačem već sam kasno počeo, kada govorimo o profi boksu. Amaterski sam počeo vrlo rano, još sa osam godina. U redu, u toj dobi nema borbi i moram priznati da mi je majka bila izričito protiv boksa. Ocu je bilo svejedno, iako je navijao da odem u bejzbol - otkriva u intervjuu Corbin.

Zagreb, 160418.
Dvorana Novi Jelkovec.
Boksac Filip Hrgovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Kasno postao ‘profić’

Tako je kao srednjoškolac Gregory prestao trenirati boks te se okušao u košarci, američkom nogometu i bejzbolu, a boksu se vratio u 22. godini i tek se tada počeo nadmetati. U prvih 15 borbi je ubilježio pobjede, ali iskreno suparnici su mu bili nepoznati boksači.

- Imam 38 godina, jako dobro sačuvanih 38 godina - kaže Corbin.

Prgav i prljav borac

U ožujku ove godine došao je sraz s Charlesom Martinom (32) u Arlingtonu, prvim malo ozbiljnijim borcem (25-2). Borba koju je izgubio. Vrlo uvjerljivo, neovisno što je završilo diskvalifikacijom u 8. rundi, a što je opet posebna priča o Corbinu i njegovom boksačkom umijeću. Corbin je solidna masa od čovjeka (193 cm, 5 cm niži od Hrgovića), udara snažno, ali... Spor je, a čini se i da ima viška kilograma. Frekvencija udaraca mu je bila i više no dvostruko slabija od suparnika, a točnost... Procijenite sami, u trenutku prekida u 8. rundi Corbin je uputio 27 točnih udaraca, a njegov suparnik čak 107!

Posebna je pak priča njegov stil boksa koji je naglašeno “prljav” i zbog čega je uostalom i opravdano diskvalificiran nakon nekoliko oštrih upozorenja. Corbin je udarao namjerno u zatiljak, ispod pojasa, udarao je glavom... U 8. rundi je sudac rekao dosta. Jednostavno, Greg Corbin je prgav i prljav borac, spor, nepreciznih i sporih udaraca. U ovom trenutku zaista ne vidimo na koji bi način mogao ozbiljnije ugroziti Filipa Hrgovića koji samo mora ostati pribran, ne pristati na tučnjavu već se držati boksa. U tom slučaju, 26. svibnja će Hrgović imati omjer 8-0.

Linker
19. travanj 2024 09:42