Screenshot: YouTube
POVRATAK IZ MRTVIH

CIJELI BOKSAČKI SVIJET PRIČA O KONTROVERZNOM KRAJU MEČA GODINE! Nevjerojatno što je 'preživio': 'Ja sam s dva nokauta apsolutni pobjednik meča!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. prosinac 2018. 10:41

Spektakularni meč za WBC pojas svjetskog teškaškog prvaka između aktualnog prvaka Deontayea Wildera i izazivača Tysona Furyja završio je neodlučeno odlukom sudaca, ali nakon napetih 12 rundi, dominacije, pa dva rušenja i povratka Tysona Furyja, boksački svijet je zadovoljan, ali i podijeljen zbog kontroverznog završetka borbe.

Fury (27-0-1, 19 KO) je plesao i eskivirao, ubadao prednjim direktima, ponekad spajao kombinacije, sve u svemu - kontrolirao je meč. Devet ili deset rundi bilo je njegovih. Da bi na kraju bio u nokdaunu, pridigao se i jedva završio meč, vratio se iz mrtvih. Jedan dio navijača smatra da suci to nisu smjeli dopustiti, dobar dio da je upravo Fury bio bolji tijekom većine meča (i u sporne prve četiri runde) i da je zaslužio pobjedu.

Wider je često na udaru kritika zbog svoje nedotjerane tehnike, ali tu ‘rupu’ redovito uspijeva popuniti strašnim udarcima iza kojih se očito skriva jedna nevjerojatna snaga.

‘Brončani bombarder’ je do borbe s Furyjem imao 39 nokauta iz 40 susreta, a ‘Kralj Cigana’ je u noći sa subote na nedjelju postao tek drugi čovjek koji je s njim dogurao do odluke sudaca. Bermane Stiverne je bio prvi, ali je Wilder u njihovom revanšu unutar samo jedne runde uspio završiti kanadskog teškaša. Tako da je zapravo Fury trenutno jedini borac koji nije izgubio i koji je preživio bombe 33-godišnjeg Amerikanca.

Boxing - Deontay Wilder v Tyson Fury - WBC World Heavyweight Title - Staples Centre, Los Angeles, United States - December 1, 2018  Deontay Wilder knocks down Tyson Fury   Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Andrew Couldridge / Action Images via Reuters
Tyson Fury i Deontay Wilder

No, bio je Wilder u Los Angelesu jako blizu još jednog prekida. U devetoj rundi sjajnog dvoboja je po prvi puta u meču rušio svog izazivača, da bi isto ponovio i u posljednjoj, ali na jedan puno brutalniji način.

Pravo je čudo što se Fury nakon jedne strašne kombinacije uspio pridići i dočekati meč na nogama. Wilder je povezao dva udarca, Britanac se srušio, djelovao beživotno, a onda se u posljednjoj sekundi brojanja uspio vratiti na noge i odvesti meč do odluke koja je bila podijeljena (115-111, 110-114, 113-113) te nam je donijela neriješeni ishod i vjerojatno njihov novi susret.

"Ja sam s dva nokauta apsolutni pobjednik meča. Ne vjerujem da je Fury bio sposoban za nastavak borbe nakon tih udaraca. I ja sam tu kriv. Previše sam forsirao, htio sam ga nokautirati i navijačima pružiti spektakl", rekao je Wilder, ali i pokazao veličinu, poštovanje prema protivniku.

"Obojica smo dali sve što smo imali, sve što smo mogli dati, i to je jedino bitno. Nas dvojica smo najbolji na svijetu i imamo veliko poštovanje jedan za drugoga", rekao je Wilder nakon meča i poželio revanš.

A isto je navijačima nakon meča obećao i Tyson.

"Borit ćemo se ponovno u uzvratu, to je sigurno. Wilder i ja smo najbolji na svijetu. Postoji još jedan, ali on je pilić! Joshua, gdje si?", poručio je Fury prvaku u verzijama WBA, IBF i WBO Anthonyju Joshui (22-0, 21 KO).

Fury je nako meča rekao ono što misli dobar dio boksačkog svijeta, da j ezaslužio pobjedu unatoč rušenjima.

"Bio sam srušen, ali i dalje mislim da sam trebao pobijediti. Kralj Cigana se vratio! Svijet napokon zna istinu", poručio je u svom stilu Fury.

Procurile sudačke kartice: Evo kako su bodovane runde

Sudac Robert Tapper dodijelio je pobjedu Furyju sa 114-112 iako je prvotno krivo zbrojio bodove (114-110).

Alejandro Rochin je pak bio uvjeren da je aktualni prvak napravio više od Britanca te je presudio u korist ‘Brončanog bombardera’ sa 115-111, dok je Phil Edwards smatrao da je ishod neodlučen (113-113). U konačnici smo dobili neriješeni rezultat podijeljenom sudačkom odlukom.

Linker
25. travanj 2024 15:40