SRDJAN VRANCIC/CROPIX
PREKRETNICA KARIJERE

Napokon veliki protivnik? Evo s kime bi se mogao boriti Hrgović! Del Boy nikad nije bježao od borbe...

‘Želim težak meč, ali svi samo pričaju, nitko ne želi potpisati ugovor‘, kaže Hrgović nakon nove pobjede
Piše: Ivan Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 09. studeni 2020. 11:52

Na licu Rydella Bookera, preumornom i presumornom za 39-godišnjaka, vidi se da ga život nije mazio. Nekad davno bio je perspektivan teškaš, borio se i protiv velikog Jamesa Tonyja, pa naglo propao kad su mu pronašli kilogram kokaina. Umjesto pod svjetlima Las Vegasa završio je u tamnoj ćeliji Bellamy Creeka, gdje je iza rešetaka proveo duže od 12 godina. Nakon odslužene kazne vratio se boksu, čak i dobio nekoliko mečeva, ali godine u kojima je mogao biti izazivač, da parafraziramo Marlona Branda iz “Na dokovima New Yorka”, davno su prošle.

Pa ipak, u toj nesretnoj, isprekidanoj, “što bi bilo da je bilo” karijeri, Rydell Booker uvijek je dočekao gong na kraju posljednje ugovorene runde. Sve do svojeg 30. profi-meča i Filipa Hrgovića.

Bez milosti

Hrvatski teškaš prema nekadašnjem sparing-partneru nije pokazao previše milosti i u Miamiju je slavio sudačkim prekidom u 5. rundi. Bila je to jedina moguća odluka nakon što je Booker (26-4, 13 KO) od 2. runde bio izložen pravoj kanonadi udaraca, kojima je Hrgović (12-0, 10 KO) od pozamašnog trbuha pa sve do izmučenog lica suparnika trasirao put prema prekidu.

Filip je prvu rundu počeo nešto opreznije, ali već u drugoj je salvom krošea i direkata oborio Amerikanca kojeg je samo gong spasio od prekida. Hrvatski teškaš je strpljivo radio u naredne dvije runde, “power punches” sjedali su na suparnika iz svih kutova i nakon kraja četvrte sudac je upozorio Bookerov kut da će uskoro doći do prekida ako njihov pulen nešto ne učini. Minutu kasnije Booker je pretrpio prvi poraz prekidom u svojoj karijeri.

- Baš je čvrst, mislio sam da će pasti puno ranije. No, bio sam i ja malo krut i ukočen. Trebao sam ga pustiti da baca više udaraca i onda mu uzvratiti kontrom. Onda bi sigurno pao, ali nisam stao s udarcima, iako se on stalno pokrivao - komentirao je Hrgović izdržljivost svojeg suparnika.

Lagan posao

Da se Booker u tom segmentu ima čime pohvaliti svjedoči i podatak da je prije godinu dana izdržao svih 10 rundi protiv Bugarina Kubrata Puleva (28-1, 14 KO), koji će se idućeg mjeseca boriti protiv Anthonyja Joshue za WBA, WBO i IBF titule prvaka svijeta. A ono što Pulev (koji i nije nešto čuven po teškim šakama) nije uspio u 10 rundi, Hrgović je završio za manje od 5.

Stoga, iako Booker i nije previše prepoznatljivo ime, Filipov nastup protiv njega bio je dovoljno impresivan i uvjerljiv da bi ostatku kategorije još jednom dao da znanja da je spreman i za puno ozbiljnije dečke. Upitan nakon meča uključuje li to i tercet Fury-Joshua-Wilder, Hrgović je ispravno procijenio da za njih još ima vremena.

- Mislim da prije tih imena koja ste spomenuli moram imati nekoliko težih protivnika, velikih imena, ali nivo ispod tih likova. Takve suparnike sada tražim - rekao je Filip pa pojasnio na koga se to odnosi:

- Želim težak meč. Puno je Instagram-boksača koji samo pričaju, a nitko ne želi potpisati ugovor za meč sa mnom. Michael Hunter, Zhang Zhilei, Joe Joyce, Daniel Dubois, Alexander Povetkin, Dillian Whyte, Derek Chisora... Sa svima njima se želim boriti i pobijediti ih. To bi mi bila priprema za najbolje u kategoriji.

Brojne dileme

Od tih imena, jedino Kinez Zhang (22-0, 17 KO) ne spada u vrh teške kategorije, iako je novom pobjedom, izborenoj netom prije Hrgovića, na Boxrecovoj ljestvici ušao među top 40. Odnedavno je njegov promotor Eddie Hearn, koji s braćom Sauerland brine i za Hrgovićevu karijeru, pa hrvatsko-kineski meč vjerojatno i ne bi bilo preteško ugovoriti. Suprotno važi za Duboisa i Joycea koji su pod paskom promotora Franka Warrena. Dubois (15-0, 14 KO) je po mnogima najbolji od plejade mladih teškaša u usponu, a 35-godišnji Joyce je srebrni olimpijac iz Rija. Njih će se dvojica sučeliti 28. studenoga i za očekivati je da će se pobjednik potom koncentrirati na suparnike iz top 15, a poraženi će vraćati “mojo” protiv nešto slabijih suparnika. Teško da će i jedan i drugi u dogledno vrijeme na Hrgovića.

Povetkin (36-2-1, 2) i Whyte (27-2, 18 KO) spadaju u top 10 teške kategorije, ali njih dvojica prvo moraju odraditi uzvrat spektakularne borbe iz kolovoza. U toj makljaži Whyte je dva puta rušio Povetkina, samo da bi ga Rus uspavao aperkatom koji kandidira za nokaut godine. Revanš je trebao biti u studenome, ali je zbog Povetkinova pozitivnog testa na covid odgođen. Hrgović im zasad nije na radaru.

image
Derek Chisora, koji je prije desetak dana namučio Usika, za Hrgovića bi bio idealna stepenica prema vrhu
AFP

No, zato bi za meč mogao biti zainteresiran Derek Chisora (32-10, 23 KO). “Del Boy” je već godinama lik u čijim se rukama nalazi ulaznica za teškašu elitu i koji nikada nije bježao od borbe. Prije desetak dana je izvrsnog Usika natjerao da se dobro naradi za pobjedu u 12 rundi. Na kraju, tu je i Michael Hunter (18-1-1, 12 KO), kojeg niz organizacija vodi kao 6. ili 7. najboljeg teškaša današnjice, što nam se čini pretjerano. Prije godinu dana izborio je remi protiv Povetkina, a od tada se nije borio. Za Hrgovića bi bio možda i idealni test i stepenica prema najboljima u kategoriji.

Prvi pravi, veliki meč očekujem u veljači 2021.

"Beštija" se vratila! Filip Hrgović, naš najbolji boksački profesionalac, nakon nove, vrlo dominantne pobjede, ovog puta prekidom protiv Rydella Bookera, vratio se iz SAD-a u Zagreb. Svjež, odmoran, bez i najmanjeg ožiljka ili moguće modrice, što također ponešto govori o lakoći s kojom je riješio 12. suparnika u dosadašnjem dijelu profesionalne karijere. Na temu lakoće pobjede u floridskom Hollywoodu minule nedjelje po našem vremenu, te kasnije zafrkancije s Bookerom kojem je Hrgović spomenuo kako ga je "sudac spašavao...", rekao je Filip vrlo kratko.
- To je bila tako, mala šala. Sudac je donio dobru odluku s prekidom borbe. Booker je bio bodovno daleko iza mene u tom već trenutku, nije imao ni malo kontrolu nad mečom. Nije se mogao vratiti nikako. Nije jednostavno imalo smisla dalje, samo bi dobio još više batina.
To je sasvim dovoljno o onom što je bilo, o onom iza Hrgovića. Pogled unaprijed je zanimljiviji i bitniji.
- Do kraja ove godine je plan boriti se još jednom. Točnije, 19. prosinca, a trebalo bi biti u Zagrebu. Nije to još sto posto sigurno. Bit će potvrđeno tijekom ovog tjedna. To je nešto što smo nakon meča na Floridi samo naglabali, s trenerom, promotorom i menadžerom. To je plan, a ako će biti to će se dogoditi 19. prosinca u Zagrebu.
Ono što je sigurno, bude li te predbožićne borbe, ona će biti bez gledatelja, dakle neće se raditi ni o kakvoj dvorani tima Draženovog doma ili Doma sportova.
- Vjerojatno će biti bez publike, a onda nam je dovoljan maleni prostor. U koji stanu samo ring i TV kamere. Ta borba ne spada pod ugovor s Matchroom promocijom. S njima imam po ugovoru još odraditi sigurno najmanje meč.
Prosinački meč, dođe li do njega, ne ostavlja baš puno vremena za pripremu, neovisno koji i kakav suparnik vam došao? Nakon borbe s Bookerom ste otvoreno prozivali ili bolje rečeno pozivali neke poznatije teškaše da se odvaže na sraz s vama. Oni pretpostavljamo nisu u opciji za prosinca.
- Kamp bi bio skraćen za prosinac, to da. Što se tiče onih koje sam prozivao, ta će se borba sigurno dogoditi u veljači ili ožujku 2021. To je sto posto! To je borba u kojoj bih trebao stvarno napraviti jedan veliki iskorak. To bi bila borba na kojoj bih se onda još malo pomaknuo na službenim ljestvicama za izazivača za naslov prvaka, za pojas. I da, u toj će mi borbi suparnik biti netko od onih koje sam prozivao, odnosno spominjao na Floridi.
Podsjetimo, tom je prigodom Hrgović spominjao Derecka Chisoru, Michaela Huntera, Aleksandra Povjetkina, Dilliana Whytea, Joea Joycea, Daniela Duboisa, Zhan Zhileija.
- Što se mene tiče, potpuno je svejedno tko od njih bude. Bitno je samo da napravimo dobar dogovor i da mi ta borba donese pomak na službenim ljestvicama, kako bih se stavio u položaj službenog izazivača. Naravno, i da je neko ime koje kada ga pobijedim, da to odjekne u cijelom svijetu. Kako bih dokazao samom sebi i svijetu koliko zapravo vrijedim. Svi spomenuti bi poslužili u tu svrhu. Kategorija je "živa", puno velikih imena, puno dobrih boksača.
Ima li već kod vas lagano i nestrpljenja kada će jedna takva borba? Naime, iz vaših istupa na Floridi bi se dalo za zaključiti, tako nam se čini, kao da vas živcira što vas neki od tih velikih možda dosad zaobilaze, neće u ring s vama, a istodobno vam je dosta više "lupati" borce koji su, uz dužno poštovanje svakom od njih, ali ipak klasa niže.
- Svakako. Puno sam toga prošao u amaterskom boksu, pa onda u Svjetskoj seriji i imam osjećaj da se nisam još ni zagrijao, kako se kaže. Čekam jedno veće ime, ali isto tako ne treba ni srljati. Ja sa svakim kampom, a oni su jako bitni, tu odradim po 10-12 tjedana priprema, dakle sa svakim kampom napredujem i postajem kompletniji boksač. Zato polako, ne treba to zanemariti. Korak po korak. Ipak, što se mene tiče, od početka govorim, spreman sam za svakog. Sparirao sam sa svima, u amaterskom sam se boksu borio sa svima, tako da straha nema, ne biram suparnike i ja sam spreman.
Uoči borbe s Bookerom ste na vaganju imali 110 kilograma, ili dva kilograma manje nego protiv Kartozije u Danskoj, dva mjeseca ranije. S kojom se kilažom osjećate najbolje? Koja je vaša idealna?
- Ovo sada mi je optimalna kilaža, dakle između 108 i 110. Tu se osjećam najbolje, imam dovoljno snage i brzine, dovoljno pokretan. Ajmo' reći da mi je 109 kila neka top borbena kilaža. Onih 112 za Kartoziju možda pojašnjava i 10-ak mjeseci prije toga bez borbe. Možda sam se malo opustio i to je pokazala vaga tada, 2-2,5 kile više nego sada.

Dean Bauer

Linker
18. travanj 2024 05:24