Facebook
OSMI PROFESIONALNI ISPIT

PROSLAVLJENI HRVATSKI BOKSAČ O PREDSTOJEĆOJ HRGOVIĆEVOJ BORBI 'Zaista ne vidim kako Corbin može nauditi Filipu'

EL ANIMAL OPET U AKCIJI Željko Mavrović o ranonedjeljnoj borbi našeg trenutačno najboljeg boksača u gradiću Oxon Hillu nedaleko Washingtona protiv američkog izazivača
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. svibanj 2019. 12:37

Prije dvije godine Cher. Prošle godine Britney Spears. Prije mjesec i pol, pak, Mariah Carey. Sada... Filip Hrgović! Ne, ne ide naša prva teškaška rukavica u pjevače, ali ima nešto što ga spaja sa spomenutim pop-zvijezdama. To je MGM National Harbor, velebno odmaralište i hotel najviše kategorije s dvoranom od oko 3000 mjesta, u američkom gradiću Oxon Hillu (Maryland), 16 km od Washingtona.

Riječ je, dakle, o dvorani u kojoj su održani spomenuti koncerti, ali i dvorani u kojoj će u subotu navečer Filip Hrgović imati svoj osmi profesionalni boksački ispit i prvu borbu izvan Europe, na američkom tlu. Ulog je WBC međunarodni pojas svjetskog prvaka koji je Hrgović osvojio u Zagrebu, u rujnu prošle godine u Areni (nokautom protiv Amira Mansoura). Pojas koji je već jednom obranio, u Draženovu domu u Zagrebu, početkom prosinca prošle godine (jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Kevina Johnsona). Sada pojas brani drugi put, iako sam Hrgović odavno tvrdi da taj pojas nije kruna, temeljni cilj njegove karijere. Izazivač je Gregory Corbin (15-1), 38-godišnjak koji je od 2005. do 2012. bio u zatvoru zbog preprodaje droge.

Prljavost neće pomoći

Nakon izlaska iz zatvora posvetio se u punoj mjeri sportu, odnosno profesionalizirao u boksu i nanizao dojmljivu brojku od 15 pobjeda. Dojmljiva je ipak više statistički jer kada se pogledaju suparnici mu i njihov omjer prije meča s Corbinom, tu nema baš “kapitalaca”. Čak 11 od 15 koje je pobijedio imali su uvjerljivo negativan omjer boksačkih mečeva. Navedimo samo neke - Greeley 14-45, Woods 6-17, Russell 2-15, Pauley 5-19, Novaria 6-22 itd. Dvojica su bili debitanti, a dvojica su imala pozitivan omjer prije sraza s Corbinom, ali... Gray 2-1 i malo bolje Santos 12-2.

Screenshot: Facebook

Kada je Gregory Corbin prvi put “naletio” na malo ozbiljnijeg borca, Charlesa Martina (25-2), izgubio je. To je bilo nedavno, Corbinova prethodna borba, u ožujku ove godine. Gledajući tu njegovu borbu, prvi je dojam koji se stvara da je Corbin spor, s viškom kilograma, ali i vrlo “prljav borac”. Uostalom, tako je i izgubio meč, diskvalifikacijom.

- Prljavost koju iskazuje Corbinu neće puno pomoći, a ovo drugo dvoje što ste izdvojili, kako sporost tako i višak kilograma, što je, uostalom, i povezano, točno je - kaže Željko Mavrović, hrvatski boksački as, koji će za RTL Televiziju biti i jedan od stručnih sukomentatora predstojeće Hrgovićeve borbe.

- Corbin je tip boksača za kojeg ja ne vidim na koji bi način mogao ugroziti Filipa Hrgovića u ovom trenutku.

U koju biste klasu boraca smjestili Corbina u pogledu Hrgovićeve karijere, odnosno je li mu on dosad najjači suparnik?

- Iskreno, ne vidim da je on neka opasnost. On je samo jedan u nizu koji će potvrditi Hrgovićev skor. Učestalost borbi donosi neke bodove na rang-ljestvici. Hrgović je sada među prvih 15 teškaša svijeta, mislim 13. On je tu, pri samom vrhu.

Zagreb, 081218.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
Fight Night Zagreb - on the hunt!, Filip Hrgovic brani svoj medjunarodni WBC teskaski pojas protiv Amerikanca Kevina Johnsona.
Na fotografiji: Heavyweight, 8 rundi, Filip Hrgovic - Kevin Johnson (USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Kako ocjenjujete Hrgovićev odlazak u SAD, rad ondje, malo i u svojevrsnoj izolaciji od doma, od koliko hrvatskih, toliko i europskih medija, menadžera? Je li to najbolji put?

- Apsolutno! To je za Hrgu odlično, maknuti se od poznatih ljudi koji bi mu na neki način “smetali”. Bliski ljudi, prijatelji traže od tebe neku pažnju, odvajanje vremena, a u trenucima u kakvim je sada, za to više on vremena nema. Ne smije imati.

Hrgoviću je ovo pak prva borba izvan Europe, prva na američkom tlu. Uostalom, tako u SAD i najavljuju Hrgovićevu borbu kao “američki debi”. U čemu je specifičnost borbi u SAD, u čemu se one razlikuju od Europe? Sjećate se sigurno i svoje prve takve...

- Hrgović je profesionalac i nije tip koji bi patio na neku svoju publiku i samo pred njom može biti pravi i slično. On svuda i u bilo kojem ringu može dati maksimum. Osobno, nikada nisam osjećao razliku. Ona je mogla postojati samo u vremenskoj razlici, ali kako je Hrgović već dulje vrijeme u Americi, na Floridi, tu za njega nema razlike - drži Željko Mavrović.

Dvoboj Hrgović - Corbin na rasporedu je u subotu navečer po istočnoameričkom vremenu, odnosno po našem vremenu u ranim satima nedjelje, 26. svibnja, otprilike oko 3 sata.

Linker
22. travanj 2024 08:07