Screenshot
ZADNJI KOJI GA JE POBIJEDIO

STIPE NOĆAS U DALLASU BRANI UFC NASLOV PROTIV CIGANA, EVO KADA POČINJE 'MEČ OSVETE' 'Prva borba protiv njega, prave životinje, promijenila je sve!'

Stipe Miočić noćas u Dallasu brani UFC-ov naslov prvaka u teškoj kategoriji, a protivnik mu je borac od kojega je prije tri godine zadnji put izgubio meč - Junior dos Santos. Očekuje se da bi vrhunac večeri spektakla u American Airlines Centeru trebao početi oko 4 sata u nedjelju ujutro.
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 13. svibanj 2017. 11:56

Kad u subotu navečer uđe u oktogon nasred American Airlines Centera u Dallasu, Stipe Miočić bit će UFC-ov svjetski prvak u teškoj kategoriji nepunih godinu dana. Usprkos relativno kratkoj vladavini, ako Stipe uspješno obrani naslov protiv Juniora dos Santosa, izjednačit će rekord uzastopnih obrana naslova među teškašima koji nakon 20 godina i dalje stoji na relativno siromašnoj brojci 2.

Dok je UFC nakon formativnih godina prešao u razdoblje rapidnog rasta, a potom i potpune dominacije mješovitim borilačkim vještinama, organizacija je iznjedrila nekoliko dominantnih prvaka. Od Andersona Silve u srednjoj kategoriji, GSP-a u velteru pa do možda i najboljeg od svih, “Moćnog miša” Demetriousa Johnsona koji je prošli mjesec deseti put u nizu obranio naslov u muha kategoriji.

Istodobno ultra kompetitivnom teškom kategorijom nitko nije uspio zavladati željeznom rukom. Cain Velasquez i prije njega Brock Lesnar nakratko su izgledali kao prvaci čiji se mandat neće skoro uzurpirati, ali porazi, i donekle ozljede, brzo su srezali velika očekivanja. Kojih, prema pisanjima raznih medija, nije pošteđen ni Stipe Miočić.

Američki borac hrvatskog podrijetla naslov je uzeo Fabriciju Werdumu “nokautom iz vedra neba” pred 45.000 brazilskih navijača u Curitibi, a potom ga pred svojim navijačima obranio u Clevelandu protiv Alistaira Overeema. Tim su borbama prethodile pobjede nad Andrejom Arlovskim i Markom Huntom (nezapamćenim premlaćivanjem), što znači da je Stipe u posljednje dvije godine svladao četiri elitna suparnika, sva četiri nokautom ili prekidom borbe zbog poplave udaraca. Sasvim dovoljno da ga mnogi komentatori proglase najvećom nadom za dominantnog šampiona među UFC-ovim teškašima.

Da bi opravdao očekivanja i obranio naslov, vatrogasac iz Clevelanda noćas mora pobijediti Juniora dos Santosa “Cigana”, bivšeg UFC prvaka, a ujedno i zadnjeg borca koji ga je pobijedio, u prosincu 2014., pomalo diskutabilnom odlukom sudaca nakon pet sjajnih rundi punokrvne tučnjave. Ako pitate Miočića, to je za njega bila prekretnica.

- Ja sam danas u ovoj poziciji zbog tog meča. Borba protiv njega, protiv bivšeg šampiona, prave životinje, promijenila je sve. Već te noći sam rekao treneru da znam što sam učinio krivo i da bih ga sutra pobijedio - rekao je Stipe za FOX Sports.

Ako je suditi prema posljednjih sedam mečeva dos Santosa, u kojima je nakon svake pobjede slijedio poraz, Miočić će titulu obraniti i drugi put, iako je “Cigano” u svojoj zadnjoj borbi, protiv Bena Rothwella u Areni Zagreb, izgledao dosta uvjerljivo. No, njegov nacrt za pobjedu prije svega leži u sjajnoj izvedbi protiv Miočića u Phoenixu, tada i meču večeri. I dok se dos Santos nada reprizi, Stipe najavljuje drugačiji ishod.

- Stvari će biti puno drugačije 13. svibnja. Osjećam da mi nitko ne daje dovoljno priznanja. Svi misle da je odradio dobar meč protiv Rothwella. Super za njega. Ja volim biti u ulozi autsajdera - okrenuo je priču šampion kojega kladionice drže blagim favoritom. I najavio pobjedu: - Taj oktogon ću napustiti s pojasom oko pasa. U to se možete kladiti!

Stipe Miočić vs Junior dos Santos

Stipe Miočić

Starost: 34 godine

Visina, raspon ruku, težina: 193 cm, 203 cm, 109 kg

MMA skor: 16-2

UFC skor: 10-2

Junior dos Santos

Starost: 33 godine

Visina, raspon ruku, težina: 193 cm, 196 cm, 109 kg

MMA skor: 18-4

UFC prvaci u teškoj kategoriji s dvije ili više obrana naslova:

Randy Couture – 3, od toga dvije u nizu

Tim Sylvia – 3, od toga dvije u nizu

Cain Velasquez – 2

Brock Lesnar – 2

Najdugovječniji UFC prvaci u teškoj kategoriji

Cain Velasquez – 1281 dan (od čega 896 dana u nizu), dva puta bio prvak

Randy Couture – 1113 dana (od čega 623 dana u nizu), tri puta bio prvak

Brock Lesnar – 707 dana, jednom prvak

Linker
20. travanj 2024 05:06