Zlatko Dalić
 Tom Dubravec / CROPIX
USUSRET OKRŠAJU U SPLITU

FOTO: DALIĆ UOČI MAĐARA IMA DILEMU, ALI OSTAO JE TAJNOVIT! ZA SVOJE IGRAČE IMA SAMO JEDNU MOLBU 'Mi smo ekipa koja zna igrati nogomet, ali...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2019. 21:46

Sutra ćemo vidjeti je li hrvatska reprezentacija zrelija i odgovornija nego u ranijim ciklusima i neće dopustiti dramu do kraja nego uzeti bodove koje mora, i po planu nastaviti put prema Euru, ali i je li država kadra organizirati da nastup Vatrenih na Poljudu bude isključivo praznik sporta. Što bi otvorila vrata novim dolascima nacionalne vrste u Split…

Zlatko Dalić ima gotovo kompletan kadar, osim dugo odsutnog Šime Vrsaljka, od bitnih igrača ne može računati jedino na Andreja Kramarića, i ovih se dana bavio enigmatikom. Popunjavao je križaljku koga upisati u postavu za ogled s Mađarima, a kome dati šansu tri dana kasnije u Cardiffu. Izbornik je paralelno pripremao dvije utakmice i ovaj je put sigurno da neće kopirati jedanaestoricu.

Ivan Rakitić je dokapetan, vratio se u tabor, Dalić ga je prigrlio poput oca iz prispodobe o izgubljenom sinu, a Rakitić je zadnjih godina jedan od najboljih veznjaka na svijetu.

- Respektiramo protivnika i neće nas zavarati činjenica da im nedostaju tri igrača. Dobili su nas u Budimpešti, i moramo biti oprezni. No, bitni smo mi, naša ekipa i pristup. Znamo da za pobjedu moramo dati sve od sebe – kazao je Dalić.

Nekoliko dana bistrio je konačan sastav, ali o njemu nije htio govoriti pred novinarima:

- Znate koliko vjerujem našim igraćim i ekipi. Moj je posao da napravim rezultat, sačuvam atmosferu i kuću. Isto tako moram popraviti svoju formu, nakon Azerbajdžana, tamo nisam bio u formi, u prvom redu moram popraviti samoga sebe.

Kako do pobjede?

- S obzirom da smo na Poljudu, da će biti sjajna atmosfera, najvažnije je da igramo s pameću, a ne srcem. Ne smijemo srljati i ulaziti u nervozu. U Slovačkoj smo to napravili fantastično. Mi smo ekipa koja zna igrati nogomet, ali kada uđe u nervozu, onda se izgubi. Očekujem od svojih igrača i molim ih za strpljivu igru. Sastav? Vidjet ćete ga sutra! Ja toliko vjerujem tim igračima i znam da će svatko od njih dati maksimum.

Kakav je za njega dolazak kao izbornika u Split?

- Veseli me da smo tu. Mene je Hajduk u neku ruku odgojio, možda nisam ni sanjao da ću doći ovdje kao izbornik. Prije kao trener Hajduka. Očekujem zajedništvo i sjajnu podršku. Imamo kvalitetu, dosta velik izbor igrača i moramo gledati kako da posložimo cijelu utakmicu.

Prije dvije godine postao je izbornik:

- Od Ukrajine živim najljepše dane svoje sportske i nogometne karijere i nadam se da će se ovdje u Splitu nastaviti. Karijera mi je doživjela procvat prije dvije godine, a sada imam dobru ekipu i drago mi je što idem s njom u nove izazove - konstatirao je Dalić koji je itekako zaslužan jer se osobno angažirao da Split bude domaćin. I jasno da mu je osobito bitno da sve prođe na najbolju način, i što se tiče igre i atmosfere na stadionu.

Svi dresovi koje će nositi naši igrači ići će na internetsku aukciju za zakladu Vatreno srce, a utoliko utakmica ima i taj humanitarnu karakter. Iako su ovog časa glavni bodovi za plasman na Euro, Vatrenima treba još pet ili šest da bi bili sigurni i da bi nastavili kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima. Ozračje sugerira da bi trebalo biti dobro, ali nogomet uvijek krije zamke.

Linker
17. travanj 2024 13:38