- AFP
U ČETVRTFINALU LIGE PRVAKA

FOTO: PAŠALIĆEVA ATALANTA DO POVIJESNOG USPJEHA NA KRILIMA ČUDESNOG SLOVENCA Tražio zamjenu polovicu poluvremena, pa zabio četiri gola

Dok koronavirus kroji novu sportsku kartu Europe, nogometna Europa s posebnom je pozornošću pratila okršaj bez gledatelja na Mestalli između Valencije i Pašalićeve Atalante gdje su gosti slavili s 4:3 uz četiri pogotka čudesnog Josipa Iličića. U drugom je uzvratnom dvoboju RB Leipzig pobijedio Mourinhov Tottenham s 3:0.
Piše: HinaObjavljeno: 10. ožujak 2020. 20:16

VALENCIA - ATALANTA 3:4 (Gameiro 21', 51', Torres 67' / Iličić 3' p., 42' p., 71', 82') (4:8 agg.)

VALENCIA (4-4-2): Cillessen – Wass, Coquelin (od. 74. Čerišev), Diakhaby (od 46. Guedes), Gaya – Ferran Torres, Parejo, Kongdobia, Soler – Gameiro, Rodrigo (od 79. Florenzi)

TRENER: Albert Celades

ATALANTA (3-4-1-2): Sportiello – Djimsiti, Caldara, Palomino – Hateboer, de Roon (od 44. Zapata), Freuler, Gosens – Pašalić (od 83. Tameze) – Iličić, Papu Gomez (od 78. Malinovskij)

TRENER: Gian Piero Gasperini

VALENCIA Stadion Mestalla. Bez gledatelja. Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska).

Valencia je ugostila Atalantu pred praznim tribinima na Mestalli. Gosti su nakon 4-1 u prvoj utakmici slavili i u uzvratu sa 4-3 (2-1), a sva četiri pogotka za Atalantu postigao je Josip Iličić (3'-11m, 43'-11m, 71', 82'), dok je za Valenciju dvostruki strijelac bio Kevin Gameiro (21', 51'), a jedan pogodak postigao je Ferran Torres (67').

Sablasno prazna Mestalla dočekala je dvoboj Valencije i Atalante, a postala je još hladnijom kad su gosti već u 3. minuti postigli pogodak za vodstvo i ukupnih 5-1. Josip Iličić se prošetao kroz obranu Valencije, 'lažnjakom' na leđa bacio Diakhabyja koji mu je u padu pokupio nogu i skrivio kazneni udarac. Slovenski reprezentativac je sam izveo jedanaesterac i po sredini vrata poslao loptu u mrežu.

U 21. minuti domaća momčad je dobila razlog za malo veselja. Kevin Gameiro iskoristio je pogrešku Atalantine obrane i iskoristio ju za izjednačujući pogodak. U tom su trenutku još tri gola bila potrebna 'šišmišima' da izbore produžetak.

No, u 43. minuti je i taj scenarij propao. Nesretni Francuz Mouctar Diakhaby skrivio je još jedan kazneni udarac. Ovoga puta je rukom spriječio put lopti, što rumunjski sudac Hategan nije vidio, ali je iskoristio VAR sustav i nakon što je pregledao snimku dosudio još jedan jedanaesterac. Josip Iličić je još jednom bio precizan i postigao svoj treći od šest Atalantinih pogodaka Valenciji.

U 51. minuti utakmica je pretvorena u natjecanje Gameira i Iličića. Francuski napadač ubacio se među Atalantine braniče i sa pet metara, na ubačaj Torresa, glavom poslao loptu u mrežu za svoj drugi pogodak u ovom dvoboju.

U 67. minuti dobili smo novo ime na listi strijelaca. Iličić je izgubio loptu na sredini terena. Parejo odličnom loptom izbacio Ferrana Torresa koji je iskoristio istrčavanje gostujućeg vratara Sportiella i preciznim lobom pogodio mrežu za vodstvo 3-2.

Zanimljiva se situacija odvijala na terenu uoči trećeg Iličićevog gola. Slovenski je napadač širio ruke tražeći izmjenu zbog očiglednog umora, međutim trener Gian Piero Gasperini imao je drugačiji plan što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Nada domaćih u čudesan preokret brzo je ugasla. Otvorenu igru Valencije gosti iz Bergama iskoristili su za opasne kontranapade. Jedan takav izveli su u 71. minuti. Josip Iličić je dobio loptu na 20 metara, došetao se do ruba kaznenog prostora i preciznim udarcem sa 15 metara postigao svoj prvi 'hat-trick' u Ligi prvaka.

Slovenski nogometaš se pobrinuo da njegova momčad ostvari još jednu pobjedu. Nova dobro odigrana kontra u 82. minuti, u kojoj je Freuler proslijedio loptu do Iličića, završila je preciznim udarcem slovenskog napadača za konačnih 4-3.

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić bio je u početnoj postavi Atalante, a igrao je do 83. minute.

U srijedu su na rasporedu nove dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka. Liverpool na Anfieldu hvata zaostatak od jednog pogotka (0-1) protiv madridskog Atletica, a PSG će pred praznim tribinama Parka prinčeva pokušati nadoknaditi zaostatak (1-2) protiv dortmundske Borussije.

VALENCIA - ATALANTA 3:4 (Gameiro 21', 51', Torres 67' / Iličić 3' p., 42' p., 71', 82') (4:8 agg.)

VALENCIA: Cillessen - Gaya, Coquelin, Diakhaby, Wass - Soler, Kongdobia, Parejo (C), Ferran - Gameiro, Rodrigo

ATALANTA: Sportiello - Djimsiti, Caldara, Palomino - Gosens, Freuler, De Roon, Hateboer - Pašalić - Gomez (C), Iličić

-------------------------------------------

RB LEIPZIG - TOTTENHAM 3:0 (Sabitzer 10', 22', Forsberg 87') (4:0 agg.)

RB LEIPZIG: Gulacsi - Klostermann, Upamecano, Halstenberg - Mukiele, Laimer, Sabitzer (C), Angelino - Nkunku, Schick, Werner

TOTTENHAM: Lloris (C) - Aurier, Alderweireld, Tanganga, Dier - Sessegnon, Winks - Lo Celso, Alli, Lamela - Moura

-------------------------------------------

KRAJ!

90'+1' - Druga zamjena kod Tottenhama. Izašao je Aurier, u igri je Walcott.

87' - GOOOL! Emil Forsberg je, niti minutu nakon što je ušao, iskoristio jednu gužvu u šesnaestercu Tottenhama i poentirao za 3:0!

87' - Ništa od ulaska Danija Olma, trener Julian Nagelsmann uveo je Emila Forsberga kao treću izmjenu umjesto kapetana Marcela Sabitzera.

83' - Posljednja zamjena kod Atalante. Izašao je Mario Pašalić koji je odigrao solidnu utakmicu, a mijenja ga Adrien Tameze, dakle Iličić će morati odigrati utakmicu do samoga kraja.

82' - GOOOL! Kakva večer Josipa Iličića! Napadač Atalante tražio je zamjenu već uoči trećeg gola, međutim trener Gian Piero Gasperini nije poslušao slovenskog centarfora, što se pokazalo dobitnom kombinacijom... četvrti pogodak 32-godišnjeg napadača za 4:3 protiv Valencije na Mestalli!

80' - Prvu zamjenu radi Jose Mourinho. Iz igre će Lo Celso, ulazi Gedson Fernandes.

79' - Odmah reagira i trener Valencije Albert Celades. Umjesto Rodriga u igri je Alessandro Florenzi.

78' - Promjena kod Atalante. Izlazi kapetan Alejandro Gomez iako trostruki strijelac Josip Iličić već neko vrijeme širi ruke tražeći izmjenu zbog očiglednog umora, zamijenit će ga Ruslan Malinovski.

74' - Druga promjena kod Valencije. Izašao je Francis Coquelin, priliku dobiva Denis Čerišev.

71' - GOOOL! Čudesni Josip Iličić sjajno je pogodio s ruba šesnaesterca i upisao hat-trick u osmini finala Lige prvaka! Ako je i bilo nade, možemo reći da su sada sve lađe igračima Valencije potopljene...

67' - GOOOL! Nakon što je asistirao za drugi, 20-godišnji napadač Ferran Torres lijepim je 'lobom' prevario Sportiella i zabio za preokret na Mestalli! Sada je 3:2 za Valenciju, što znači da im je potrebno još tri gola za prolaz, međutim nada umire posljednja...

- Jedan jedini navijač sjedi na tribinama Mestalle. Njegovo je ime Vicente Navarro. Klub je nakon njegove smrti dao napraviti statuu tog dugogodišnjeg navijača koji je za života bio slijep, ali utakmice Valencije nije propuštao.

59' - Druga zamjena kod Leipziga. Izašao je Nkunku, mijenja ga Amadou Haidara.

55' - Uhh, ovo je gadno izgledalo... lopta je pogodila Mukielea u glavu i francuski je branič pao kao nokautiran. Dugo je trajala liječnička pomoć sve dok ga nisu iznijeli s terena, a umjesto njega ući će Tyler Adams.

51' - GOOOL! Gameiro je na sjajan Torresov centaršut glavom zatresao mrežu s pet metara, Sportiello je tu bio potpuno nemoćan... Valencia je izjednačila na 2:2!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Leipzigu i Valenciji. U momčadi Leipziga i Tottenhama nema promjena, dok je kod Valencije izašao dvostruki tragičar Mouctar Diakhaby, prilike će dobiti Goncalo Guedes.

45' - KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Atalanta ide na predah s prednošću od 2:1 (i ukupnih 6:2), dok će RB Leipzig u nastavak ući s vodstvom od 2:0 (i ukupnih 3:0). Očekuje se da bi u nastavku mogao ući i donedavni dinamovac Dani Olmo.

44' - Trener Atalante Gian Piero Gasperini prisiljen je na prvu zamjenu. Ozlijedio se Marten de Roon i neće moći nastaviti, zamijenit će ga kolumbijski napadač Duvan Zapata.

42' - GOOOL! Diakhaby je opet skrivio jedanaesterac, ovog je puta igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Iličić zabija novi pogodak iz novog penala!

41' - Prvi ozbiljan pokušaj Tottenhama tek u završnici prvoga dijela! Lo Celso se oslobodio čuvara i šutirao s desetak metara iskosa, a Gulacsi se ispružio na vratima i sjajno skinuo taj udarac!

- Pogledajte u fotogaleriji neviđene scene u Ligi prvaka, reporteri iz ptičje perspektive snimaju dvoboj Valencije i Atalante zbog straha od koronavirusa koji se nemilice širi svijetom.

35' - Smirio se tempo na Red Bull Areni u Leipzigu. Na sablasno praznoj Mestalli u Valenciji domaći su zaredali kornerima i nastojali doći do novog pogotka, međutim obrana Atalante zasad uspješno odolijeva naletima 'Šišmiša'.

22' - GOOOL! Angelino je majstorski centrirao i u 'trepavicu' pogodio Sabitzera koji glavom pogađa bliži kut i zabija za 2:0! Lloris je opet bio na toj lopti, ali mu je još jednom iz ruku pobjegla u mrežu...

21' - GOOOL! Nakon serije pogrešaka obrane Atalante Gameiro se sjajno snašao u šesnaestercu i zabio izjednačujući pogodak! Valenciji ipak treba još minimalno četiri gola da bi prošla u četvrtfinale...

19' - GOOOL! Ipak ništa od gola jer je Werner nakon dodavanja Angelina bio u zaleđu...

10' - GOOOL! Werner je silovito opalio po golu, međutim završilo je to u bloku... odbijanac je ponovno došao do Wernera koji šalje povratnu na vrh šesnaesterca, a kapetan Lepziga pogađa 'malu' mrežicu za 1:0! Lloris je uspio dirati loptu, no udarac je bio prejak i zatresla se mreža u Leipzigu.

3' - GOOOL! Siguran realizator je Josip Iličić koji je raspalio loptu po sredini i donio Atalanti ogromnu prednost od ukupnih 5:1!

2' - JEDANAESTERAC ZA ATALANTU! Mouctar Diakhaby srušio je Iličića i glavni je sudac Ovidiu Hategan opravdano pokazao na bijelu točku!

1' - Započele su utakmice u Valenciji i Leipzigu!

-------------------------------------------

20.00 - Poznati su sastavi. Mario Pašalić započet će utakmicu protiv Valencije od prve minute, dok je bivši dinamovac Dani Olmo ostao na klupi RB Leipziga u uzvratu protiv Tottenhama.

Linker
25. travanj 2024 19:31