Ante Cizmic / CROPIX
ANALIZA ROBERTA MATTEONIJA

GRUBI PREVID SUCA, LOVRENOVE POGREŠKE, ALI I NEKI POTEZI ZLATKA DALIĆA Ovo su tri glavna razloga zbog čega nismo uspjeli pobijediti Wales

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. listopad 2019. 13:38

Nizozemski sudac Björn Kuipers u trećoj minuti nadoknade prvog dijela grubim previdom dopustio je Walesu da postigne izjednačujući gol. Prekršaj nad Kovačićem bio je tako očit da je teško razumjeti suca takvog rejtinga kako nije vidio da je Davies odnio stajnu nogu hrvatskom igraču. Rezultat tog previda je slijedeći: Wales je, do tada praktično "mrtva" momčad, izjednačio i vratio se u život.

Kovačić je zbog udarca ozlijeđen (koljeno?) i izišao je s terena. Lovren je zakasnio kod Baleova finiširanja akcije i još je zbog prosvjeda dobio žuti karton zbog kojeg neće igrati sa Slovačkom! Prije nego se dogodila tehničko-taktička nekontrolirana reakcija Vatrenih u drugom dijelu, čini mi se vrlo jasnim da je ovakav rasplet u finišu prvog dijela umnogome promijenio odnose na terenu…

Do tada Hrvatska je imala utakmicu pod punom kontrolom. U pravo vrijeme je povela Vlašićevim golom i to je dodatno donijelo mirnoću našima. S Modrićem kao zadnjim veznim, uz Kovačića, diktirali se posjed i potpuno smirili domaćine. Na terenu i na tribinama. Wales je imao jedan udarac u okvir gola, djelovao potpuno nemoćno, daleko od gola Livakovića. Doduše, Hrvatska se prilično zadovoljila posjedom i držanjem domaćina na distanci, ali je zato djelovala prilično jalovo prema naprijed.

Takva igra, bez opasnosti za gol Velšana relativno je mogla biti OK dok se ne razbudi suparnika, ili ne primi pogodak. Upravo ono što se nama dogodilo, bez obzira na previd suca. Zašto Hrvatska nije bila bolja prema naprijed? Čini se da je iz pozadine dolazilo manje impulsa, pogotovo od Kovačića. S obzirom na Modrićeve godine i nužnost racionalizacije snage unutar tri dana, očekivalo se da Kovačić, inače hitar igrač, pokuša nešto više prema naprijed. Recimo da se probije između prvih linija domaćina, uz Vlašića destabilizira njihov blok i tako stvori višak za lakšu ugrozu njihova gola…

U nastavku, kada se Wales digao i pojačao agresivnost, ušao je Rakitić umjesto Kovačića, a to je samo pogoršalo situaciju. Rakitić je vidljivo nespreman za puni ritam igre, sporiji je od Kovačića i još se više "spustio" prema liniji stopera. Tako smo imali više igrača natrag, a manje u sredini, što su domaći koristili da bi više napadali i udaljili Vatrene od svojega gola. Dodatni problem našoj ofenzivi predstavlja neučinkovitost bočnih igrača.

Barišić je, doduše, morao motriti na Balea pa se nije htio odveć ubacivati naprijed, dok je Jedvaj imao nešto više slobode, ali on nema ni trku, ni hitrinu, a ni tehnički potencijal za bočne prodore. Tako su Petković, Perišić (u grču) i Brekalo bili prilično odvojeni i neučinkoviti, jer su ih domaćini lakše čuvali. Jalovost te naše igre bila je evidentna, pa se, recimo, Brekalo još počeo stalno vraćati prema sredini kako bi dobio više loptu, čime je naš napad bio još taktički neuredniji.

Ulazak Rebića umjesto Petkovića nije to popravio. Štoviše, izgubili smo sidruna za razigravanja, a dobili napadača koji je tehnički "tanji". Bilo je možda logičnije da Rebić zamijeni Perišića na boku i donese više dubine. Ili da se možda u drugom dijelu izbornik odlučio za neki plan B u taktičkom smislu (recimo 4-3-3). Nastavio je sve isto (4-2-3-1), iako s različitim profilom igrača. Momčad je motorički momčad dodatno pala izlaskom Kovačića, a djelovala je i kao da ne može nikako promijeniti ritam i povezati linije. Potvrdilo se što smo najavljivali, da će Brozovićevo neigranje biti veliki problem…

TRI GLAVNA RAZLOGA ZAŠTO NISMO SLAVILI U CARDIFFU:

POGREŠKA SUCA

U konačnici nije glavni krivac što nismo pobijedili, ali je očitim previdom kod pogotka domaćih usmjerio utakmicu u sasvim druge tijekove. Pustimo sve te priče da su naši bili slabiji, što je točno, ali do tog previda bili su gospodari utakmice. Ovakve utakmice upravo jedan detalj može bitno promijeniti. I to se, nažalost, za Hrvatsku, i dogodilo.

MUKA PO STOPERIMA

Opet je Lovren zakasnio kod gola (Bale), kao u sličnoj situaciji u Bakuu. Dekoncentriran, na trenutke nelogičan, kao u slučaju kad je nepotrebno uletio u tijelo domaćem igraču u kaznenom prostoru, iako je lopta išla van. Garnirao je nastup i suvišnim kartonom zbog kojeg ga neće biti protiv Slovaka. On i Vida nisu čvrsti kao što su bili, definitivno.

DALIĆEVA SUZDRŽANOST

U kvalifikacijama izbornik pokazuje relativno nesnalaženje kada stvari tijekom utakmice ne idu u pravom smjeru. Nije stvar tek u izmjenama, jer za razliku od Bakua, u Cardiffu je ušao s tri svježa igrača. Ključno je da ako jedan plan igre ne ide, onda bi trebao postojati plan B. Dakle promijeniti taktičku priču, a ne samo par pojedinaca unutar sustava koji ne funkcionira dobro.

Linker
18. travanj 2024 18:16