Sanjin Strukic/Cropix / ALL
'U VELIKOJ SU KRIZI'

HRVATSKA LEGENDA I INSAJDER ODLIČNO POZNAJE STANJE U REDOVIMA DINAMOVOG PROTIVNIKA 'Oni bi Dinamu bili idealan ždrijeb za proljeće!

STRUPAR & MORNAR Bivši hrvatski ‘Belgijci’ uoči današnje utakmice Dinama i Anderlechta u posljednjem kolu skupine D Europske lige
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. prosinac 2018. 18:44

Anderlecht u Maksimiru za kraj sjajne, povijesne europske jeseni. Krajem kolovoza, kad smo saznali Dinamove protivnike, postojala su, recimo, dva plana za prezimljavanje u Europi. Plan A izgledao je vrlo ambiciozno: izboriti u prva četiri kola 10 bodova, pa u zadnja dva još koji bude li potrebno. Plan B bio je realniji, zadržati izglede do zadnje utakmice, a onda protiv Anderlechta u Maksimiru san pretvoriti u javu.

Naravno, plan A odmah je bio bolja opcija, jer znamo kako je dosad završavao Dinamo kad je u zadnjem kolu o nečemu odlučivao. Malo je onih koji su uopće mislili da zadnja utakmica neće odlučivati o Dinamovoj sudbini, da će Modri Anderlecht dočekati kao prva momčad skupine. Idealno, nema što.

Ipak, utakmicu treba odigrati, treba i pobijediti, za stanje duha, za navijače, pa i za novac.

- Bez obzira na sve očekujem Dinamovu pobjedu. Modri su i u Bruxellesu pokazali da su bolja momčad, sigurno će ići po tri boda, neće se opustiti - kaže Branko Strupar, bivši belgijski reprezentativac, koji je u toj zemlji ostavio dubok trag. Doduše, nije igrao Anderlechtu, ali je tom klubu redovito zabijao. Međutim, dobro poznaje situaciju u svim tamošnjim klubovima. Čudi ga i situacija u koju je došao Anderlecht.

Očita kriza

- Očita je kriza na svim razinama, ne samo rezultatska. Iskreno, mene je jako iznenadilo što je na klupi i dalje Hein Vanhaezebrouck. Očekivao sam da će ga smijeniti, potražiti neko novo rješenje, međutim on je i dalje tamo. Valjda misle da još može nešto promijeniti. U svakom slučaju, Dinamo je favorit, bilo bi lijepo okruniti sjajnu jesen još jednom pobjedom i s takvim gardom krenuti u nastavak natjecanja.

Dinamo na proljeće, kako sad stvari stoje, može igrati s još nekim belgijskim klubovima. Genk i Standard mogu biti drugi u skupini, tada bi bili potencijalni suparnici (u trenutku dok smo ovo pisali nije bilo jasno hoće li i Brugge biti u tom bubnju).

- Gledajući belgijsko prvenstvo, najbolji nogomet igra moj Genk. I kad izgubi, igra jako dobro, doduše, možda malo i pada u formi. Standard nije ta razina, u ovom je trenutku možda nešto bolji od Anderlechta. Po meni, borba za naslov u Belgiji vodit će se između Genka i Bruggea. A što se Europe tiče, sve su to klubovi s kojima Dinamo može igrati, u ovom je trenutku Dinamo dobar i nema se razloga bojati tih klubova. Volio bih neke Belgijce i na proljeće, ima tamo naših igrača, bili bi to zanimljivi dvoboji. Dinamu, svakako, prihvatljiv ždrijeb.

Slično razmišlja i Ivica Mornar. On je igrao baš u Anderlechtu, ne prati, kaže, duboko situaciju u bivšem klubu, ali osnovne crte ipak zna. Kao i što se tiče belgijskog nogometa.

- Ždrijeb? Pa, mislim da bi belgijski klubovi Dinamu bili dobar ždrijeb i za proljeće. Zapravo, Dinamo je kvalitetan, dobar i mora gledati samo sebe. Ako si pravi, nije ti bitno protiv koga igraš - govori Mornar, koji se isto čudi rezultatima Anderlechta. Od onog četvrtfinala Europske lige - 11 utakmica, osam poraza i samo jedna pobjeda!?

- Definitivno rezultati koji nisu razina Anderlechta i koji nikoga ne zadovoljavaju. Kažem, ne pratim sve toliko pomno da bih mogao preciznije analizirati, ali vidio sam neke utakmice i to nije dobro. Ušao je Anderlecht u neku rupu, krenuo loše u sezonu, mijenjao se sustav igre, igrači, kad uđeš u crni niz, teško se iščupati. Međutim, ne mislim da će u Zagrebu igrati revijalnu utakmicu, Anderlechtu nema nevažnog susreta. Iako je ispao, želi pobijediti, pobjeda bi puno značila, pogotovo na psihološkom planu.

Sve funkcionira

Nije Mornar želio previše pričati o našim igračima u Belgiji, to je nezahvalno.

- Vidim da dosta njih ne igra u klubovima, zašto je tako, ne znam. Neki su ozlijeđeni, neki možda nisu u formi... Vidim da je i Santini počeo dobro igrati i zabijati pa je onda stao, ali normalno je to s obzirom na to u kakvom je stanju momčad. Ne može on zabijati bez igre; kako će dobiti loptu ako nema šansu za gol, ako mu je nitko ne stvori. U Anderlechtu su, kao u Hajduku ili Dinamu, očekivanja uvijek velika i kad nešto ne ide kako treba, onda su i igrači pod kritikama.

Mornar je također usporedio Santinija i Petkovića.

- Da, slični igrači, s tim da je Petković možda raznovrsniji, tehnički kvalitetniji. Ni jedan ni drugi nisu prebrzi, Santini je baš centarfor, Petković može igrati i druge pozicije. Ali vidite što je nogomet, Santini je protiv Španjolske imao zicer u prvih 20 minuta, da je zabio, ne bi završilo sa 6:0, vjerojatno ni 6:1, a njega bi se hvalilo. Koliko je i Mandžukić bio osporavan u reprezentaciji kad mu nije išlo, a onda je bio nezamjenjiv.

U zaključku, kad govorimo o Dinamu...

- Odličan, posložen, ima igru, sve linije funkcioniraju. Trener Nenad Bjelica i sam je rekao da je on birao igrače, po karakteru i svojoj viziji, i sad se vidi koliko je to važno. Možda i važnije od same kvalitete jest da se igrači uklapaju u trenerovu ideju. Dinamo je pogodio s Nenadom Bjelicom na trenerskoj klupi.

Utakmicu Dinama i Anderlechta (četvrtak, 21.00) te veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru (nedjelja, 15.00) pratite na Arenasportu 3, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 16:59