Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
MARIN JAKOLIŠ

'INAČE JE U REPREZENTACIJI BIO MALO NERVOZAN' Toliko je čekao debi za Hajduk, a onda mu se dogodio najgori mogući scenarij

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 01:02

Umjesto da se govori o igri Marina Jakoliša, napadača Hajduk i njegovu debiju za splitski klub, u prvom planu je isključenje poslije samo dvije minute provedene na terenu. Sudac Matoc njegovo je odgurivanje Međimorca procijenio kao prekršaj za isključenje nakon čega su Hajdukovi izgledi za izjednačenje znatno smanjeni.

Statistika puno otkriva

Jakoliš, koji je prošlo kolo preskočio jer na vrijeme Austrijski savez nije posao potrebnu dokumentaciju, čekao je željno na svoj nastup koji je na kraju prošao neslavno. Statistika iz prijašnjih klubova kaže da mu to nije prvi put, jer je već u svojoj karijeri bivao isključivan. Ovo mu je u klupskoj karijeri ukupno peti put da je iz igre morao ranije zbog crvenoga kartona. To je dosta, previše za igrača koji igra na poziciji napadača, a ne braniča. Ukupno je u klupskoj karijeri u 109 nastupa dobio 20 žutih kartona, tri puta iz igre je morao zbog dva žuta, a dva puta je isključen izravno.

Dogodilo mu se to kao jako mladom u drugoj belgijskoj ligi dva puta. Kada je igrao u redovima Virtona, Jakoliš je isključen u 38. minuti dvoboja s Eupenom koji je na toj utakmici pobijedio s 2:1.

Ponekad nervozan

Samo tri tjedna nakon toga ponovilo se slično, no ovaj put je dobio izravni crveni karton u domaćem porazu od Liersea 2:3 pa je propustio dva iduća susreta.

Dva isključenja imao je i kasnije kada je igrao za Admiru Wacker u austrijskoj Bundesligi. Prije dvije godine na gostovanju kod St. Poltena, na teren je ušao u 65. minuti, a onda u 70. i u 72. dobio žute kartone koji su značili isključenje, a susret je završio 1:1. U idućoj sezoni imao je također isključenje u jako kratkom razmaku. Utakmicu sa Sturmom igrao je od početka, a u 65. i 66. minutu dobio je žute kartone i morao ranije u svlačionicu, a njegova momčad poražena je s 2:3.

Statistika je neumoljiva, ona pokazuje da je Jakoliš sklon kartonima, te da mora obuzdati žar u igri kako ga suci ne bi kažnjavali. Eto, dogodio mu se najgori mogući scenarij da je u debiju za Hajduk, koji je toliko očekivao, nakon samo dvije minute morao izvan igre.

Ako netko osim Damira Burića koji ga je prije Hajduka trenirao u Austriji, dobro poznaje Jakoliša i njegovu narav, onda je to svakako izbornik mlade reprezentacija Nenad Gračan pod kojim je šibenski napadač odradio 15 nastupa postigavši pet pogodaka.

U tih 15 utakmica, šest puta je bio opomenut, ali nijednom isključen. Nedavno je u prva dva nastupa mlade reprezentacije na Euru, u prva dva nastupa dobio po žuti karton, tako da ga u trećem susretu nije bilo zbog suspenzije. Nastupom u San Marinu je Jakoliš zbog svoje dobi završio karijeru mladoga reprezentativca budući da više nema pravo nastupa.

"Ovu utakmicu nisam gledao da bih mogao komentirati. Inače je u reprezentaciji uvijek bio malo nervozan, prije utakmice bi mu se individualno govorilo u vezi toga. U principu su ti kartoni dolazili bez veze, nisu bili profesionalni prekršaji. Ali, da se razumijemo, nije nikada bio konfliktan u tom smislu. Ponekad bi bio nervozan, sjećam se nekih kartona na protivničkoj polovici, kod korner zastavice, a to može biti problem", kazao je Gračan.

Linker
20. travanj 2024 21:19