Foto: Damir Krajac / CROPIX
KAKO JE SVE POČELO

JEDAN OD NAJBOLJIH IGRAČA HNL-A OBJASNIO ZAŠTO I KAKO JE OTIŠAO IZ DINAMA 'Te dvije priče nemaju veze jedna s drugom!'

MIRKO MARIĆ Napadač Osijeka i vodeći strijelac Prve HNL o propalom transferu na Otok, protivniku u polufinalu Kupa, prvenstvu i o svojoj karijeri
Piše: Darko RužićObjavljeno: 07. veljača 2020. 22:25

Kao mjehur od sapunice puknuo je mogući transfer Mirka Marića u Birmingham. Lijepo je zvučalo, već su šuškali veliki novci, a na kraju od svega ništa - veliko ništa. Vodeći strijelac Prve HNL je ostao tu gdje je i bio, u Osijeku.

- Ne žalim. Sve je to normalno u profesionalnom nogometu. Uvijek sam isticao da sam punu afirmaciju stekao u Osijeku i tu sam, sretan i zadovoljan. Da, lijepo je sve zvučalo, lijepo bi bilo da sam otišao u Birmingham. U tom je klubu i moj bivši suigrač iz Lokomotive Ivan Šunjić, ali bilo i prošlo - kazao je osječki napadač Mirko Marić.

Je li vas Šunjić zvao, nagovarao.

- Ne, iskreno ne, nismo se uopće čuli.

Jeste li razočarani ostankom?

- Ni u kojem slučaju. Kada se neki transfer treba realizirati, sve strane moraju biti zadovoljne. A, koliko znam, klubovi se nisu uspjeli dogovoriti - kaže Marić.

Sve se događalo u tišini i pod velom najveće tajne.

- Da, ali bila je to prava strka, sve u posljednjem trenutku pri samom kraju prijelaznog roka. Opet kažem, na to se više ne osvrćem.

Dakle, pogled mu je uperen unaprijed, k onome što dolazi. Eto, sada Bijelo-plavi znaju i tko im je protivnik u polufinalu Kupa.

Gotovo da su dobili što su htjeli, sučelit će se s Rijekom koja je eliminirala Dinamo.

- Specifično je natjecanje u pitanju. Nitko ne pamti finaliste, nego samo pobjednika. Nema tu drugog mjesta. Ako hoćeš osvojiti pokal, moraš na putu do tog uspjeha sve pobijediti. Tko je taj koji može reći da je s Rijekom lakše, iako svi žele izbjeći Dinamo, pa ona je i prošle sezone osvojila Kup, brani ga, a na Rujevici nikome nije lako. Neće biti ni nama. Morat ćemo biti u svom najboljem izdanju, igrati najbolje što znamo i u tom trenutku možemo, a da nam je cilj proći u finale to ne moram ni naglašavati - izjavio je Marić.

Dolazak Erosa Grezde izazvao je i promjenu formacije u kojoj igra Osijek. Je li to baš stvarno nešto sasvim novo, tih 3-4-3?

- Ne, pa slično smo igrali i do sada. Makar nam dolazak Grezde donosi dodatnu kvalitetu, Grezda je ofenzivniji od onih koji su prije njega igrali u našem napadu. I on je sada iskusniji, a njegove kvalitete i brzina bit će nam dodatna snaga, donosi veliku probojnost i uvjeren sam kako će dokazati da nam je veliko pojačanje.

Možda već ove subote protiv Intera?

- Dobro bi bilo.

Trenutačno čekate svoj prvi proljetni gol, do kada.

- Nadam se ne dugo. Volio bih ga postići i protiv Intera, ali od toga je važnije da kao momčad izborimo pobjedu. Samo, neće nam biti lako. Dva puta smo se već propisno namučili s Interom, dva puta smo morali stizati njegovu rezultatsku prednost, dva puta su nam prvi zabili. Ako ne uđemo u igru na pravi način uvijek može biti muke.

Vodeći ste na tablici strijelaca, jasno je želite na tom mjestu i ostati, tko vas najviše ugrožava.

- To je moja borba, ali opet naglašavam. Momčadski je rezultat najbitniji. Prošle godine mi je zamalo izmaknula titula najboljeg strijelca. Nadam se da ove neće. Potrudit ću se, a što se konkurencije tiče, ona je stvarno jaka. Oršić, Caktaš, Čolak, Lovrić, sve su to vrsni igrači i strijelci. Tim će mi biti draže ako ja budem najbolji.

Dvije različite priče

Bili ste igrač Dinama, pa otišli u Lokomotivu, potom došli u Osijek. Iz Hajduka su žučno komentirali odlazak vašeg donedavnog suigrača Boška Šutala u Atalantu i ocijenili to neuspjehom svoje skautske službe i klupske politike. Da se jednog dana neće i Dinamo oglasiti sa sličnim pričama, jer u Maksimiru vas očito nisu prepoznali?

- Ne mogu te dvije priče stati u jednu. Šutalo je nešto sasvim drugo, Osijek ga je prigrlio, dao mu prigodu i eto što se dogodilo. Ja sam u Dinamo došao vrlo mlad, bila je u njemu jaka konkurencija za napadačka mjesta pa sam završio u Lokomotivi, a ona je prva naplatila moj odlazak. Sada sam Osijekov i tu prestaju dani početka moje karijere. Sada je neko drugo vrijeme i u potpunosti se osjećam kao Bijelo-plavi, kao onaj kojem su ovaj klub i grad dali mogućnost napretka. Bilo je na tom putu i ovog i onog, ali samo je u glavi Osijek, ni o kome drugom ne razmišljam niti se osvrćem za prošlim vremenom - kazao je Mirko Marić.

Linker
17. travanj 2024 08:16