StoryEditor
Damir Markota u dresu Mornara iz Bara
 ABA LIGA
REGIONALNA LIGA

ABA liga došla na ideju kako završiti sezonu! Po uzoru na NBA želi se organizirati Balon u Banja Luci

Partizan ‘slučaj FMP’ predao na arbitražu međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lausannei
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. srpanj 2020. 19:05

Na posljednjoj sjednici Skupštine ABA lige nije se raspravljalo o tome može li FMP nastaviti natjecanje, zbog sukoba interesa u povezanim odnosima sa Crvenom zvezdom, na što upozorava Partizan.

Ostavljeno je Partizanu da se o tom pitanju odredi samostalno i on je to učinio. Naime, Partizan i dalje ne želi dopustiti prijenos vlasničkih prava s Metalca na FMP, a kako shvaća da nitko drugi - pa ni hrvatski klubovi! - ne želi baviti tim problemom, koji je evidentan, kompletnu će dokumentaciju o povezanosti FMP-a i Zvezda proslijediti na neovisno međunarodno tijelo.
Partizan je u odluci spominjao FIBA-u, ali ona ionako ne priznaje ABA ligu, pa je pitanje o čemu bi FIBA uopće tu raspravljala. Druga je adresa mnogo zanimljivija, jer Partizan je zaključio da će cijeli slučaj predati na CAS, sportski sud u Lausannei.

Pri tome su zaključili kako do odluke tog tijela neće praviti probleme s funkcioniranjem ABA lige, odnosno FMP će moći krenuti u sezonu, ali ukoliko CAS (ili FIBA) donese odluku da je ovdje riječ o sukobu interesa protivnom pravilima Društva, onda se FMP isti čas mora izbaciti u ABA 2 ligu.

S tim u svezi nije nevažno napomenuti kako je Zvezda s ABA ligom dogovorila povlačenje tužbe jer ista nije upisana u Trgovački sud u Zagrebu od 2015. godine. U tom prijedlogu nagodbe - a tu kao nema sukoba interesa - stoji i da se FMP-u mora osigurati vlasnički udio u Društvu.
Što će od svega biti, teško je reći, vidjet će se na novoj sjednici Skupštine ABA lige. Ona mora donijeti i odluku što će biti sa sezonom, jer kako sada stoje stvari i onaj termin na početku listopada prilično je upitan. S druge strane regijom već ide priča da bi, “po uzoru na NBA”, mogao biti organiziran Balon, i to u Banja Luci, pa bi se tamo igrao dobar dio ili cijela sezona. Opet, ta priča je posve suluda, jer domaća će se prvenstva svakako igrati, a gotovo je sigurno da HKS ne bi dopustio Ciboni, Zadru i Splitu mjesec ili više dana odsustva iz Premijer lige da bi igrali natjecanje koje oni ionako ne priznaju...

Linker
30. srpanj 2020 19:05