ALOJZ TOMAŠEVIĆ

Požeškom županu potvrđena presuda za obiteljsko nasilje nad suprugom, ali ne mora u zatvor

Tako je nakon nešto više od tri godine okončan postupak u kojem se ovom bivšem HDZ-ovcu sudilo za obiteljsko nasilje
Alojz Tomašević i supruga Mara
 Danijel Soldo/Cropix

Alojzu Tomaševiću, požeško-slavonskom županu potvrđena je presuda od deset mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno kojom je u siječnju ove godine proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom.

Odlučujući o žalbama Općinskog državnog odvjetništva te Tomaševića, odnosno njegova odvjetnika Željka Damjanca, Županijski sud u Karlovcu u drugostupanjskom je postupku odbacio sve prsitigle žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu koju je izrekao Slaven Vidmar, sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Tako je nakon nešto više od tri godine definitivno okončan postupak u kojem se ovom bivšem HDZ-ovcu sudilo za obiteljsko nasilje zbog čega je i izbačen iz stranke, a nakon što je odbio zahtjev predsjednika stranke i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku na svoju dužnost. Tomašević je i dalje župan, a lokalni HDZ ga održava na vlasti.

Tako će ostati najmanje do svibnja sljedeće godine kada se održavaju sljedeći lokalni izbori, jer Tomašević s uvjetnom presudom može ostati na izabranoj dužnosti. Da je presuda bila bezuvjetna morao bi odstupiti. Činjenicu da je pravomoćno osuđen nisu željeli komentirati ni on ni njegov branitelj.

- Nemam komentara - odgovor je kojeg su nam dali i Tomašević i Damjanac, a puno rječitija nije bila ni bivša Tomaševićeva supruga i njegova žrtva.

image
Mara Tomašević
Danijel Soldo/Cropix

- Ne bih ništa komentirala. Za mene je to završena priča, a građani neka sami iz svega što se dogodilo prosude i procijene - kazala nam je Mara Tomašević, koja je u siječnju, neposredno nakon izricanja presude izjavila da je „uglavnom zadovoljna.“

- Trebalo je izreći neku kaznu, pa makar i ovako malu. Neka žene vide da treba prijaviti nasilje, valjda će im ovo biti poticaj – rekla je tada Mara Tomašević, koja već dulje vrijeme ne živi sa suprugom. On se odselio u svoju roditeljsku kuću, a ona je ostala živjeti u njihovoj kući skupa s obitelji jednog od njihovih sinova.

Podsjetimo, fizički napad zbog kojeg je župan završio na optuženičkoj klupi dogodio se početkom listopada 2017. u njihovoj kući kada ju je „više puta udario po glavi, potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator.“

U obrazloženju presude sudac Vidmar je istaknuo da je Tomašević svojoj supruzi, na njezine zahtjeve da razgovaraju o svom odnosu zbog sumnje da on ima ljubavnicu, uzvraćao negiranjem i odbijanjem razgovora, ali joj i „u nakani da je omalovaži, učestalo govorio da je luđakinja, da je glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te ju šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan.“

Također, u srpnju 2016. godine, „nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 03:52