StoryEditor
Roko Ukić
 DRAGAN MATIC/CROPIX
NOVI POVRATAK

Kapetan hrvatske reprezentacije o detaljima transfera: ‘Htio sam vrhunsku razinu, ovdje ću je i imati‘

Treći put će igrati u istom klubu, ali ovoga puta to će ipak biti na novoj adresi.
Autor: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. srpanj 2020. 19:55

Ime Roka Ukića, kapetana hrvatske reprezentacije bilo je ono koje se često spominjalo kao meta Splita, nešto malo i Cibone. Iako niti jedna od te dvije domaće opcije nije bila realna. Jer, uvijek tu stanovala ideja oko trećeg braka s Cedevitom (2014./15. i 2017./18.). Koja ovoga puta dovodi Roka Ukića s dodatkom u imenu Olimpija i ne više u Zagreb, nego u Ljubljanu.
Postalo je službeno u četvrtak ujutro, no sve je bilo jasno, o čemu su SN već pisao, danima.

Roko Ukić javio se nakon što je i formalno postao novi član Cedevite Olimpije i objasnio cijelu situaciju oko svog transfera.

- Kad je nastupila kriza oko korone, meni je bilo jasno da će moja druga sezona u Antibesu biti teško ostvariva. S obzirom na to da je klub u privatnom vlasništvu i s obzirom na financijsku krizu teško je bilo očekivati da bi mogao podnijeti moju drugu godinu ugovora. Meni je od prvoga dana bilo jasno da će u krugu mojih potencijalnih novih klubova biti Cedevita Olimpija, jer je razgovora oko mojeg ponovnog angažmana bilo i na polovici protekle sezone. Namjestile su se tu i neke druge stvari, prijelazni je rok specifičan i sada smo, eto završili posao.
 

Nedovoljno u Antibesu

Što je uopće bilo s tim ponudama Splita i Cibone?

- Jedini klub s kojim sam nešto konkretno razgovaro bio je Split, moj matični klub. Ljudi su tamo bili ultrakorektni, željeli su da dođem, ali procijenio sam da želim igrati na najjačoj mogućoj razini. Nikada nisam imao duži odmor, fizički se super osjećam, zahvalan sam Jurici Golemcu i ljudima iz Cedevite Olimpije na njihovom povjerenju i nadam se da ću ga opravdati.

Vrlo je važna priča u toj odluci bila i Ukićeva obitelj. On je već lani kazao kako je fazi karijere kad je obitelj na prvom mjestu. A Ukićevi se sele u Zagreb, u Zagrebu postoji internacionalna škola za djecu...

- Lani sam odlučio otići u Antibes zbog obitelji izabrao sam komociju s jednom utakmicom tjedno, ali što se tiče sportskog dijela te priče nisam bio zadovoljan. U proteklih 19 godina karijere uvijek sam igrao najveću moguću razinu košarke u tom trenutku. Sada sam opet u takvoj poziciji, s time da još nismo donijeli odluku hoće li obitelj biti sa mnom u Ljubljani ili u Zagrebu, jer i u Ljubljani postoji internacionalna škola.

Kako mu se dopada momčad u Ljubljani? Sve je manje više potpisano, a na playu će minutažu dijeliti Ukić i Kendrick Perry, koji stiže iz Mege.

- Na prvu mi to izgleda jako dobro, optimist sam. Naravno, pod uvjetom da se bude igrala normalna sezona. Golemac je imao dovoljno vremena svakog igrača, svako potencijalno pojačanje odvagati, napraviti tu dobar miks. Svi su gladni, od Golemca kao trenera, preko većine igrača, pa sve do mene koji ima veliku želju da napravi ono što nije uspio dva puta s Cedevitom. Jednom smo bili u finalu, drugi puta loptu daleko od finala. Volio bih napraviti nešto ekstra, ali glupo je sada davati neke najave, jer znamo da u ABA ligi postoje klubovi s većim proračunom i većih ambicija, ali mislim da ćemo biti kompetitivni za vrh ABA lige, a i u Eurokupu ćemo imati što za reći.
 

Tražio pravi program

U ABA ligi se Zvezda, koja je euroligaš, ipak nameće kao prvi favorit?

- Teško je o tome govoriti, jer momčadi još nisu završene. Zvezda je dovela novog trenera, euroligaške razine, igrači koje dovode su to također i oni jesu prvi favorit. Ali, u našem najboljem izdanju mi se nikoga ne trebamo bojati. Ostaje nam napraviti dobre pripreme i biti kroz sezonu najbolja verzija sebe.

Konačno, u odluci oko odlaska u Ljubljanu kumovala je kod Ukića i reprezentativna priča.

- Tražio sam pravi program. U Ljubljani se poklopilo da je tamo kondicijski trener Filip Ujaković, s kojim surađujem privatno već šest godina, a sada će se poklopiti da prvi puta zajedno radimo i u klubu. Golemac se, pak, dokazao kao trener velike ambicije, njegov pristup je studiozan i sve će to funkcionirati na najboljoj mogućoj razini. Sigurno je da ćemo raditi i studiozno i ozbiljno. Meni je važno da kad dođu utakmice u reprezentativnim kvalifikacijama, ali one kvalifikacijske za Igre u Tokiju budem pravi. S ovim programom ću to svakako moći.

Iako će u prosincu napuniti 36. Ali, godine su samo broj.

Linker
17. srpanj 2020 19:55