Trener Partizana Željko Obradović
 LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
2. KOLO ABA LIGE

Legende srpske košarke dobile veliki pljesak u Splitu pa odnijele pobjedu: ‘Hvala gledateljima!‘

Domaći navijači velikim aplauzom pozdravili legende na klupi Crno-bijelih
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. rujan 2021. 18:50

SPLIT - PARTIZAN 59:69 (15:17, 9:21, 19:15, 16:16)

SPLIT: Perković 17p, 3a, Kedžo 9p, 3s, Runjić, Žganec 5p, 11s, 3ul, Ukić 5p, 3s, 3a, Vuko 3, Čampara 3a, Bajo, Jones 6, McLean 8p, 6s, 4a, Barič 6p, 3a. TRENER: Srđan Subotić.

PARTIZAN: Punter 7p, 4a, LeDay 15p, 11s, 4a, Zagorac 6p, 5s, Avramović 4p, 3a, Koprivica 2, Dangubić, Smailagić 12p, 13s, 5a, 5il, Miletić, Moore 9, Glas 7, Trifunović, Madar 7p, 3s, 3il. TRENER: Željko Obradović.

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelji 600. Suci: Dragojević, Koljenšić, Karović.


Split se hrabro nosio s Partizanom, no poraz nije mogao izbjeći, jer je u gosta ogromna individualna kvaliteta, ali ovo je bio ogroman korak naprijed u odnosu na izdanje protiv Crvene zvezde u Beogradu. Ta dva beogradska kluba su, inače, prvi favoriti ABA lige, s puno milijuna eura u budžetu više od Splita.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Na predstavljanju obje momčadi, na spomen Željka Obradovića začuo se pljesak, toliko dug da je trenerska legenda, deveterostruki klupski prvak Europe, morao zahvaliti gledateljima. Još jači aplauz zaslužio je Zoran Savić, koji je na parketu primio poklone od kluba s kojim je dvaput pokorio Europu (1990, 1991) kao dio moćne Jugoplastike. Savić je danas u ulozi sportskog direktora Partizana. Šteta je što odgovorni nisu imali sluha pustiti u dvoranu dva navijača Partizana na privremenom radu u Hrvatskoj (Šolta), vraćeni su im novci za kupljene ulaznice uz objašnjenje da na utakmicama ABA lige nije dopušten ulaz gostujućim navijačima. Zapravo, nije dopušten organizirani dolazak gostujućih navijača, dok za pojedince ne bi smio biti problem. Ali, da ne bi bilo eventualnih problema na tribinama, ovoj dvojici „Šoltana“ vraćeni su novci, a oni su to dosta mirno prihvatili.

Gledatelja je, unatoč neuobičajeno ranom terminu za košarku i to na radni dan, bilo duplo više nego protiv Cibone u ponedjeljak. Što će reći da je pobjeda nad Zagrepčanima izazvala pozitivan odjek, a bilo je zanimljivo vidjeti što Žuti mogu protiv moćnog Partizana s Obradovićem na klupi. Split se na semafor upisao u 3. minuti tricom Vuke, a to će biti jedina trica domaćina u prvom poluvremenu u kojem su nakon toga nanizali 19 promašaja iza luka, dakle, siromašnih pet posto. Ipak, bilo je tijesno do 12. minute kad je Žganec s 2+1 smanjio na 20:22. Šutersku nemoć Split je kompenzirao borbenošću, boljim skokom i izgubljenim loptama (8) gostiju, no to nije moglo trajati do vijeka. Početnih 5:15 iz 8. minute su anulirali serijom 10:0, uhvatili priključak. Od 15. do 20. minute Split je bio bez ubačaja, pa je Partizan s 22:28 otišao na 22:38. Trice su bile uklete, Perković 0-4, Čampara i Barič 0-3, Vuko 1-4…

Žuti zbog trica nisu bili malodušni, niti su padali s agresijom i borbenošću dok je Partizan na račun Smailagića (8 koševa, 3 skoka u napadu) izgradio plus 17 u 25. minuti (30:47). I tribinama se to svidjelo, upornost im se vratila u nešto više od dvije minute, koliko je ostalo do kraja treće dionice. Sa serijom 9:2, ukrašenom tricom Ukića sa sirenom primakli su se na 43:53.

Primakli su se i na još bliže, do 56:62 nakon što je Perković postao vruć, te u dvije minute ubacio 13 koševa (tri trice). Bliže od toga se nije moglo, jedan igrač nije mogao sve nositi u napadu, a nitko drugi se nije priključio. Nije ni Partizan briljirao, Žutima na čast što su takvu momčad ograničili na samo 69 koševa.

- Tražio sam maksimalnu ozbiljnost, jer je pravo lice Splita utakmica protiv Cibone. Neke stvari moramo popraviti, ali ne mogu igračima prigovoriti na borbenosti. Napadački još ne igramo kako bismo htjeli. Ovo je važna pobjeda za nas. Još jednom hvala gledateljima na pljesku, ovo je košarkaški grad koji je dao puno velikih igrača - rekao je Željko Obradović.

- Vrlo jednostavno, rekao je jedan veći trener od mene: bez šuta se ne može dobiti utakmica. U obrani smo bili odlični, presudio je kraj prvog dijela, previše soliranja, statiranja. Nismo odustali na minus 17, to je dobar pokazatelj. Vjerujem da ćemo s vremenom doći i do šuta - rekao je Srđan Subotić.

- Nešto se pita i Partizana, naravno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:54