Roko Prkačin protiv Zadra
 TOMISLAV KRISTO/CROPIX
POGLED LEGENDE

‘Odigrao je nevjerojatnu utakmicu, on je u TOP 3 najvećih svjetskih talenata u svojoj generaciji!‘

Dominik Mavra i Roko Prkačin u srijedu su oduševili i Damira Mulaomerovića, koji ih ‘poznaje u dušu‘
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. travanj 2021. 20:01

Povijest regionalne ABA lige 20 godina nakon njenog osnutka sad je već prilično bogata raznim velikim izvedbama hrvatskih igrača među kojima su trojica - Marko Tomas (42), Josip Sesar (41) i Marino Baždarić (40) - sa 40 + poena na utakmici i dvojica - Ante Žižić (56) i ponovo Tomas (51) - s valorizacijom većom od 50.

Međutim, ono što se dogodilo u srijedu na Višnjiku je dosad nezabilježeno. Kombinirani 71 poen dvojice hrvatskih igrača u velikom hrvatskom derbiju ABA lige, okršaju Zadra i Cibone. U toj je utakmici Roko Prkačin s 38 poena srušio klupski rekord u ABA ligi, dok ga je Mavra s valorizacijom 47 izjednačio...

- Fantastičnu, zaista fantastičnu utakmicu su odigrali Mavra i mali Prka.

Tako će Damir Mulaomerović, trener tuzlanske Slobode i pomoćnik hrvatskog izbornika Veljka Mršića, koji prilično dobro poznaje dva junaka ove naše priče jer je na kraju igračke karijere Mavri bio mentor kad je ovaj ulazio u seniorsku momčad Zagreba, dok je s Prkačinovim ocem Nikšom povezan od najmlađih dana.

- Roka sam upoznao i kroz reprezentaciju te već neko vrijeme tvrdim da se radi o momku koji će obilježiti sljedeće razdoblje hrvatske košarke. On nije samo talentiran, već je jedan od dvojice ili trojice najvećih svjetskih potencijala svoje generacije. Pritom znam kakve su mu radne navike, a trebala mu je jedna ovakva ekstra utakmica kako bi se napunio samopouzdanjem, koje je uvijek ključno za mladog igrača.

Slijedi borba utroje

Na primjeru čovjeka s druge strane možemo vidjeti još jedan važan segment. Iskustvo. Na tome je Dominik Mavra napravio razliku, donio pobjedu Zadru ključnim ubačajima na kraju.

- Kvaliteta kod njega nije sporna, pa se sa statusom i povjerenjem kakvo uživa kod Veljka isprofilirao kao najbolji igrač, vođa momčadi. Silno je sazrio od najmlađih dana kad sam ga prvi put vidio, uvijek je bio izrazito motiviran za velike utakmice, s tim da mi se čini kako je to sada na još višoj razini jer igra za Zadar, svoj klub iz njegovog grada. Izuzetno sam sretan zbog njega, ali i zbog reprezentacije jer igrača Mavrinog profila, tih kvaliteta, zbilja imamo jako malo.

Mulaomerović, jedan od najboljih playmakera u povijesti hrvatske reprezentacije, kvalitete vođe je u Mavri prepoznao još dok je ovaj bio junior. Talent Roka Prkačina uočio je pak u njegovim kadetskim danima dok je bio trener Cibone...

- Utakmice kakvu je odigrao protiv Zadra ne događaju se klincima od 18 godina. Zato i smatram da je izuzetno bitno što se Roku dogodila u još uvijek razvojnom razdoblju. Recimo, fizički je već sada moćan, dok sa svakom dobrom utakmicom dobija na mentalnoj čvrstoći, ide prema onome što je sad već svima jasno da može ostvariti - ističe Mula, koji se na kraju osvrnuo i na trenutnu situaciju u HT Premijer ligi.

- Do kraja sezone nas očekuje još puno zanimljivih utakmica, pogotovo u doigravanju, jer mi Zadar, Cibona i Split djeluju prilično izjednačeno. Zadar bih stavio nijansu ispred jer će nakon osvajanja Kupa biti rasterećeniji, tu neke probleme favoritima može napraviti i Gorica, ali po meni će se borba za naslov voditi utroje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:41