StoryEditor
Toni Nakić na treningu Cibone
 RANKO SUVAR/CROPIX
PIŠE: TVRTKO PULJIĆ

‘Počinje se igrati u sustavima koji su zdravi, a ABA liga nije od onih ozbiljnih liga i stradat će...‘

Tamo protokol nije sastavljen. Tamo ga nema tko i potpisati. Ova liga je pod velikim upitnikom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. rujan 2020. 22:22

Važno je imati opcije. Kad je sve čudno i kad se sezone moraju igrati, jer bilo bi posve suludo da se ne igraju. Uglavnom, sve ozbiljne lige svijeta imaju utvrđene protokole, od Eurolige od HT Premijer lige, ti su protokoli na dvadesetak stranica i u njima je definirano baš sve.

I nada da će sezone početi, doduše, većinom bez gledatelja, ali u okvirima koji su i ranije bili rabljeni. Međutim, opcije su pripremljene, postoji taj plan A (koji će se, s vremenom, pretvoriti, nadaju se svi, u plan A+, nazovimo ga tako, a to znači i s gledateljima u dvoranama), ali tu su i planovi B ili C. Taj plan B znači otprilike modificiran sustav natjecanja, s promjenama domaćinstava, recimo, dok bi onaj plan C značio izolaciju u Balonima.

Neigranje nije opcija.

I dok se zbog pandemije pripreme odvijaju na neobičan način, to su ipak pripreme i tako ih treba gledati. Nitko tu ne želi riskirati (osim iznimaka koji su prelazili granice), ali kad sezona krene, onda će se držati protokola. Zaraženi idu u samoizolaciji, ostali se testiraju i ukoliko su negativni, nastavljaju normalno s treninzima i utakmicama.

Otvaraju Gorica i Split

Efes, najbolja momčad Europe, trebao je u finalu Gloria kupa u Antalyja igrati protiv Crvene zvezde, ali nakon što se virus nastanio u jednom igraču, utakmica je odgođena. Kao što je ranije na istom turniru bila zaraza u Dnjipru, pa u Galatasarayu.
No, ti su prekidi stigli samo iz razloga jer se nije radilo o službenim utakmicama.

Španjolci su ovoga vikenda igrali Superkup, Euroliga je krenula sa svojim predsezonskim turnirima, a od petka će se igrati, ono pravo, i Hrvatskoj. Sezonu će otvoriti Gorica i Split, do nedjelje navečer svih će 14 ligaša biti u akciji. Nekima poput Cibone bit će to i prva utakmica (Zabok) nakon što je praktički cijela momčad preboljela koronavirus.

Što se tiče naših klubova, oni su u fazi kad provjeravaju u međusobnim utakmicama ono što su potpisali ovo ljeto. Posebna je pozornost na strancima, jer oni nisu stigli u Hrvatsku za basnoslovne novce i tu se uvijek radi o tome jesi li ili nisi pogodio. Kako se pak može doznati bit će tu promjena i prije nego krene sezona, navodno je Boykins iz Zadra već na izlaznim vratima, a uskoro bi Split mogao dovesti svojeg Amerikanca, ili čak njih dvojicu.

U svemu tome još se uvijek ne zna što će biti s ABA ligom, jer da ona krene kako se planira, 3. listopada, trebali bi ratne sjekire zakopati Zvezda i Partizan. Međutim, za sada izgleda da bi predsjednici dva beogradska kluba, Nebojša Čovića i Ostoja Mijailović te sjekire mogli zakopati, ali samo u glavi onoga drugoga.

A ABA lige nije od onih ozbiljnih liga, jer tamo protokol nije sastavljen. Tamo ga nema tko i potpisati, jer nitko od ljudi koji upravljaju ligom nema ovlasti potpisati bilo kakvu odluku. ABA liga, naime, ne može trenutačno zbog toga jer nije upisana na na matični Trgovački sud u Zagrebu, donositi bilo kakve odluke.
I stoga je ova liga pod velikim znakom pitanja.

Ne može se u dvorane

Što će biti od svega, pokazat će sljedeći dani. No, košarka kreće u sustavima, i to treba podvući, koji su zdravi. Oni koji nisu u novom normalnom prvi stradaju. Poput ABA lige.

I za kraj, diljem se Hrvatske tisuće djece koje se jednog dana vide kao košarkaši, ali možda i to nije važno, ali svakako oni ili njihovi roditelji vide u njima zdrave ljude, neće moći u dvorane na trening. Dvorane koji imaju u svom nazivu i školske.
Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pred koji dan je kazao, “lijepo je vrijeme, a kako sam ranije bio ministar koji je u svojoj nadležnosti imao i sport, znam da se ovo vrijeme može iskoristiti i za kondicijske pripreme na otvorenom”.
Fuchs više nema veze sa sportom - iako on to, kao kuži - barem ne u nadležnosti svog ministartsva. Ali, zapravo se njime bavi.
Bavi se, nažalost, i tisućama klinaca sportaša...

Linker
22. rujan 2020 02:23