JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
PRVI CILJ JE OSTVAREN

Split je ostao u ABA ligi! Žuti poslušali Kukoča i razbili Sarajlije, a i na Cibonu će - odmorni

Gosti iz Sarajeva nisu loše krenuli, ali bilo je pitanje vremena kad će prevagnuti na stranu Žutih.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. svibanj 2021. 20:45

Košarkaši Splita bit će i sljedeće sezone dio regionalne elite, ABA lige u kojoj su ostanak osigurali pobjedom protiv Sparsa u majstorici odigranoj na Gripama. Za razliku od onoga prošlog tjedna, kad je Žute također gledao Toni Kukoč, koji je u utorak prije utakmice primio sliku kao poklon za ulazak u Kuću slavnih, Split nije dozvolio bilo kakvo iznenađenje. Prema Tonijevom savjetu - na svojoj "inauguracijskoj" konferenciji za novinare govorio je o tome kako igrači Sparsa ne mogu pogoditi izvana pa je obrambena agresivnost na šutu potpuno bespotrebna - momci Mile Karakaša u majstorici su se od početka skupljali u reket, dok su na drugoj strani ritam udarali veterani, kapetan Mateo Kedžo - šest od šest iz igre - i Roko Ukić - četiri od četiri za tri poena - za riješavanje pitanja pobjednika već do poluvremena.

I to je zapravo najbolja vijest za Split koji je prije druge utakmice polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske - igra se sutra pod Tornjem niti 22 sata nakon što je posljednja sirena oglasila kraj majstorice na Gripama - dobio priliku odmoriti svoje ključne igrače. Točnije, Ukić je odigrao tek 14 minuta, Luka Babić 19, Marko Luković 16, Marin Marić niti 14... Dovoljno da Žuti ostanu donekle svježi za okršaj s Vukovima i priliku da dvokorakom izbore finale doigravanja.

image
Toni Kukoč i predsjednik Splita Edo Blažević
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Iako o tome na Gripama - navodno - nisu uopće razmišljali. Odnosno svi su iz splitskih redova pričali kako će na Spars baciti sve što imaju. I na tome Karakašu i igračima definitivno treba čestitati. Jer zaista su na Sarajlije od prve sekunde bacili sve što su imali. Bez obzira što su nakon prve četvrtine imali samo tri razlike, bilo je jasno da se radi samo o trenutku kad će ova utakmice potpuno otići na stranu domaćina. I to se nije trebalo dugo čekati jer su Žuti u prvih pet minuta druge četvrtine napravili seriju 16-2, poveli 35:18, nešto kasnije tricom Ukića i okruglih 20 razlike (44:24), da bi u drugi dio krenuli s 8-2 i ubili svaku nadu gostima.

Split je u najvažnijem razdoblju sezone uhvatio najbolju formu. Tri pobjede u šest dana s kombiniranih +65 - Spars je "popio" okruglih 50, Cibona je u međuvremenu ostala na -15 - potvrđuju tu tvrdnju. Karakaš je sa svojim momcima pokazao da je bio u pravu kad je u najtežim trenucima - vezani porazi od Krke, Borca, Zadra i Partizana prije tek nekoliko tjedana - govorio kako ništa nije izgubljeno jer se sve još uvijek može popraviti. I popravilo se. Split je kroz dodatne kvalifikacije osigurao ostanak u ABA ligi i na korak je od finala doigravanja u kojem se želi potući za konačni cilj ove sezone, naslov prvaka Hrvatske...


SPLIT - SPARS 90:60 (19:16, 28:10, 21:18, 22:16)

SPLIT - Mala dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Pukl, Petek i Majkić.

SPLIT: Đoković 6, Perković 11, Perasović 7p, 5s, Kedžo 13, Ukić 12p, 4a, 3il, Marčinković 6p, 3s, Bajo 8p, 7s, Čampara 9p, 4s, 5a, Babić 2p, 3s, 5a, Vranković 2, Luković 6p, 3a, Marić 8p, 4s, 3a.

SPARS: Zahiragić 7p, 4a, 4il, Klavžar 5p, 4s, 3a, 5il, Hasandić 7p, 4a, 3il, Gegić 6p, 4s, Ilić 6, Memić 5p, 3s, Kamenjaš 11p, 7s, 4il, Buza 11p, 4s, Mičić, Livadić, Orelik 2p, 3a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 04:02