StoryEditor
 ANTE CIZMIC/CROPIX
ODGOĐENA ODLUKA

Završena sjednica klubova ABA lige: Najvažnija tema, ultimatum Partizana, nije stavljena na dnevni red...

Današnja sjednica Skupštine nije trajala niti pet sati, a nova će morati biti održana za dva tjedna
Autor: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. lipanj 2020. 16:47

Ovoga puta sjednica Skupštine ABA lige nije trajala gotovo preko sedam sati, nije stigla ona niti do petog sata online diskusije, ali za tako što postoje dva razloga.

Prvi je taj što oko goruće teme - a ona je nakon dopisa Partizana postala može li FMP kao de facto, ali ne i de iure drugi klub Zvezde igrati ABA ligu - nije donijeta odluka, taj prijedlog Partizana nije uvršten na dnevni red zbog kasnog podneska, ali se zbog njega i cijele situacije mora održati nova sjednica ili nastavak ove, a ta će biti za dva tjedna. Drugi je razlog da sjednici u ponedjeljak nije nazočio Nebojša Čović, čelnik Zvezde...

Partizan osporava prijenos vlasničkih prava Metalca (koji je igrao ABA ligu onu sezonu prije nego li su je preuzeli klubovi, a od tada se ABA liga nije upisala nanovo na Trgovački sud u Zagreb) na FMP. Iako, kako se može saznati, svi ostali klubovi su šutke ispratili Partizanove vapaje za prekidom incestuozne veze Zvezde i FMP-a, zbog koje, realno, ABA liga ne može biti regularna, a to dovoljno govori o tome kako se ponašaju klubovi u ovoj ligi. I oni su jedini razlog zbog čega ABA liga ima toliko problema.

Ukoliko Partizan i za dva tjedna bude ustrajao na uskraćivanju povjerenja FMP-u, a prema svemu sudeći to se može promijeniti samo u slučaju da Partizanu bude iz krugova srpske vlasti naređeno da se povuče, onda FMP-a neće biti u ABA ligi. Naime, oko ove točke nema preglasavanja, već novog vlasnika, a FMP bi to tada bio, moraju potvrditi svi članovi ABA lige. I Partizan. Ili može i ovako, da Cibona ili Zadar glasaju protiv FMP-a, ili samo jedan od ta dva kluba, FMP više ne bi bio u ligi. I samim time bi ta liga počela biti regularna.

Pa pričekajmo dva tjedna i nakon toga će se znati žele li klubovi regularnu ili neregularnu ligu. Jer samo se o tome radi. Još nešto, ta sjednica za dva tjedna bit će i posljednja, barem njezin otvarajući dio, za Domagoja Čavlovića, direktora Cibone na mjestu predsjednika. Iza njega bi ABA ligaše trebao voditi u sljedećoj sezoni Zoran Tošković iz FMP-a, nekadašnji odvjetnik Zvezde. Ili Tošković to neće moći...

Nakon što je na prethodnoj sjednici proširena ABA liga, sada je pala odluka da će se i ABA 2 liga igrati s 14 klubova. U njoj će igrati, uz hrvatsku Goricu i Sutjeska, Lovćen (Crna Gora), Sloboda Užice, Zlatibor (Srbija), Široki, Spars (BiH), MZT, Rabotnički (Makedonija) te Helios (Slovenija), a preostala četiri kluba dobit će pravo da za 50.000 kupe pozivnicu za ABA 2 ligu, a ti su klubovi Mladost Zemun (filijala Partizana), Studentski grad (filijala Budućnosti), Podgorica i Sloboda Tuzla, dok je na čekanju, ako netko odustane, Borac iz Banja Luke (filijala Igokee).

Kako je razvidno, MZT ostaje u ABA 2 ligi, jer je na sjednici u ponedjeljak predstavnik Primorske iznio jamstva da će taj slovenski klub i u sljedećoj sezoni nastupati u ABA ligi, a uskoro bi trebao dobiti i jamstvo slovenskog saveza za igranje tamošnje prve lige. No, Primorska ima dva tjedna do nove sjednice da te tvrdnje i dokaže ABA ligašima. ABA liga bi trebala početi s novom sezonom 19. rujna, a tjedan dana kasnije i ABA 2 liga, dok se Superkup uoči nove sezone neće igrati.

I za kraj Liga je uprihodila od kazni u posljednje dvije sezone 600.000 eura, više od polovice tog iznosa u protekloj sezoni. Sav novac je i naplatila, pa je u situaciji kad ABA liga nema generalnog sponzora ovo i najveći financijski poguranac za ligu. Posao disciplinskog suca obavlja zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić, a svoj posao, očito je, radi odlično...

Linker
29. lipanj 2020 17:21