Mario Hezonja

 REAL MADRID BASKET/FACEBOOK
POTVRDA VELIKOG TRANSFERA

Novi Hrvat u Kraljevskom klubu! Real službeno objavio dolazak Marija Hezonje u Madrid

Bivši igrač Uniksa iz Kazanja novi je član svlačionice trofejnog španjolskog sastava.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 12:18

Ono o čemu se spekuliralo nekoliko mjeseci, zapravo, od onoga trenutka kad su ruski klubovi izbačeni iz Eurolige, dobilo je potvrdu u četvrtak. Mario Hezonja (27), hrvatski reprezentativac vraća se u Španjolsku, ali ovoga puta ne u Barcelonu iz koje je otišao kao peti pick NBA drafta u NBA, nego u redove najljućeg rivala. Dubrovčanin je potpisao dvije godine ugovora s Real Madridom i time je madridski klub, nakon ranijih potpisa Sergija Rodrigueza i Džanana Muse vjerojatno zaključio roster za nastupajuću sezonu.

Uostalom, Real bi po svemu sudeći već ranije sve završio da u klubu nije trajala drama oko odlaska Pabla Lasa, čovjeka koji je vodio klub od 2011. naovamo. Laso je imao srčani incident u završnici prošle sezone, pa je momčad preuzeo nekadašnji trener Unicaje Chus Mateo i dotadašnji Lasov pomoćnik, te je s Realom osvojio naslov prvaka.

Laso se želio vratiti na klupu, ali je klub procijenio da zdravstveno stanje legendarnog trenera to ne dopušta i imenovan je Mateo kao trajno rješenje na klupi. Neke glasine koje su se pojavile sugerirale su kako se Lasu nije dopala ideja nove momčadi...

Kako bilo, Real je zadržao praktički sve igrače od lanjske sezone (nema više Thompkinsa, Taylora, kao i ranije odstranjenog Heurtela), a stigao je veteran iz Milana Sergio Rodriguez, kao i MVP ACB lige za lanjsku sezonu, Džanan Musa.

Dolazak Marija Hezonje treba promatrati kao dolazak igrača koji će promijeniti krvnu sliku momčadi, jer iza Hezonje je najbolja sezona u karijeri u kojoj je u 25 odigranih utakmica za Uniks u Euroligi bio na prosjeku od 14,2 poena i 6,1 skokova, s čime je bio osmi strijelac i skakač Eurolige ukupno. Bio je drugi po skupljenim defanzivnim skokovima (5,5), puštajući ispred sebe samo Georgiosa Papagiannisa (6,0).

Hezonja će u Realu moći puniti pozicije od dva do četiri, posebno će biti zanimljiva opcija u kojoj bi mogao na oba krila dijeliti petorku s Gabrielom Deckom, pa u toj nižoj postavi, bez obzira bio na petici Walter Tavares, Vincent Poirier ili čak i niža varijanta s Geurschonom Yabuseleom, Real bi mogao biti opak...

Mario Hezonja počeo je karijeru u Dubrovniku, onda je igrao za mlađe selekcije Zagreba dok nije prešao u Barcelonu, iz koje je otišao put NBA lige. Tu je igrao za Orlando, New York i Portland, da bi se prije godinu i pol dana vratio u Europu, te odigrao za Panathinaikos drugi dio sezone. Prošlo je ljeto potpisao za Uniks, doveo ga je Velimir Perasović i u toj je sezoni briljirao, ne samo u Euroligi, nego i u VTB ligi, gdje je izabran za MVP-ija sezone.

Dolazak Hezonje u Real Madrid samo je nastavak niza hrvatskih igrača koji su igrali za kraljevski klub, a niz je započeo legendarni Dražen Petrović, a igrali su za Real i sadašnji izbornik reprezentacije Damir Mulaomerović, kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović, bili su tu i Ante Tomić, Marko Tomas, pa i prvi stranac u dresu Hrvatske, Dontaye Draper...

Dodajmo i da novi trener Unicaje Chus Mateo jako voli Hrvate, dok je bio u Unicaji, prvi igrač mu je bio Luka Žorić...

Linker
19. travanj 2024 20:33