I SAMI SE ČUDE

Iz Štampara pokušali objasniti ogromnu razliku u podacima o novozaraženima u Zagrebu: ‘Neobično‘

Zagrebački zavod izvijestio je o 922 novozaražene osobe od 966 testiranih, a u Stožeru kažu da je novih slučajeva 322
 Zeljko Puhovski/Cropix

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na presici je objavio da su u posljednja 24 sata ukupno 922 novooboljele osobe. No u podacima objavljenima na Twitteru stranice Koronavirus.hr navedeno je kako su u Zagrebu novozaražene 322 osobe.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar na presici je danas kazao da je na Štamparu obavljeno 966 testiranja te da su u Zagrebu 922 novooboljele osobe, u što ulaze i oni iz drugih lokacija za testiranje (HZJZ, Klinika za infektivne bolesti i ostali).

- Zbog čega je ovako velik broj, zaista ne znam. Zaista je vrlo velika razlika između platforme Nacionalnog stožera i ovih brojeva. Ali ovo je životan broj - kazao je Šostar.

Na upit portala Dnevnik.hr odakle tako velika razlika, iz Nacionalnog stožera kazali su da oni imaju podatak o 322 novozaražene osobe te da se za pojašnjenje treba obratiti gradskom stožeru.

U NZJZ-u Dr. Andrija Štampar pojasnili su da u statistiku Nacionalnog stožera ulaze podaci prikupljeni od 8 ujutro pa do idućeg dana u 8, dok u Štamparu evidentiraju nalaze od 20 sati do istog vremena idućeg dana.

- Konkretno, u naš današnji izvještaj ušli su podaci od 31. listopada u 20 sati pa do 1. studenoga u 20 sati - ističu u NZJZ-u. Ipak, vele kako je i njima ovako velika razlika u podacima za posljednja 24 sata bila neobična.

Navode i kako oni u izvještaju objavljuju ukupan broj zaraženih u cijelom Zagrebu, iz svih laboratorija na području grada u kojima se obavljaju testiranja, te da su od početka dosljedni u izvješćima. Naglašavaju i da oni ne dobivaju podatke o ukupnom broju testiranih, već samo ukupnom broju zaraženih, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:47