Kirby Lee-USA TODAY Sports / Reuters
DOBRE VIJESTI ZA TORONTO

DVA TEŠKA UDARCA ZA NBA PRVAKE UOČI TREĆE UTAKMICE VELIKOG FINALA Warriorsi ipak igraju bez Duranta, a upitan je još jedan važan član startne petorke

Piše: HinaObjavljeno: 05. lipanj 2019. 13:12

Kevin Durant ipak neće biti spreman pomoći svojim suigračima u trećoj utakmici NBA finala u kojoj će aktualni prvaci Golden State Warriorsi ugostiti Toronto Raptorse u noći sa srijede na četvrtak (3 sata) po srednjoeuropskom vremenu, dok je upitno hoće li Klay Thompson biti u stanju zaigrati, nakon što je ozlijeđen u drugoj utakmici.

Warriorsi su bez Duranta uspjeli dovršiti konferencijsku polufinalnu seriju protiv Houstona, a potom su u četiri utakmice svladali Portland za plasman u peto uzastopno NBA finale u kojem su pobjedom 109-104 u drugoj utakmici uspjeli oteti prednost domaćeg terena Torontu. U tom dvoboju je trener Steve Kerr izgubio centra Kevona Looneyja do kraja sezone, ali je dobio 28 minuta od DeMarcusa Cousinsa koji je imao značajnu ulogu u pobjedi Golden Statea.

"Jako mi je žao zbog Looneya, kao i kad smo DeMarcusa Cousinsa izgubili u drugoj utakmici doigravanja. No, naš je posao da se prilagodimo, okrenemo budućnosti i napravimo sve što možemo da momčadi damo što veće izglede za pobjedu", izjavio je trener Golden Statea Steve Kerr koji će do početka treće utakmice živjeti u neizvjesnosti hoće li Klay Thompson biti spreman nakon što je istegnuo butni mišić ranije morao završiti nastup u drugom dvoboju u Torontu.

November 13, 2018; Oakland, CA, USA; Golden State Warriors head coach Steve Kerr (left) instructs forward Kevin Durant (35) during the third quarter against the Atlanta Hawks at Oracle Arena. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports - 11661166
Kyle Terada-USA TODAY Sports / Reuters

"Odlučit ćemo uoči početka utakmice. Meni osobno je jako teško zamisliti da neću igrati. Nadam se da ću se na dan utakmice bolje osjećati i da ću biti spreman kad lopta bude podbačena", izjavio je Thompson na konferenciji za medije dan uoči utakmice u kojoj će Warriorsi prvi put biti domaćini u finalnoj seriji.

"Ako ću osjećati bol, neću forsirati. Ovo bi mogla biti dugačka serija i bilo bi glupo riskirati pogoršanje stanja s ozljedom te propustiti sve ostale utakmice u finalu, a ne samo jednu", zaključio je Thompson.

Njegovi problemi posljedično su pojačali špekulacije o mogućem povratku Kevina Duranta već za treću utakmicu, ali presjekao ih je Steve Kerr.

"Kevin će trenirati u našem trening kampu. S nama nije trenirao, samo je došao na tretman i na video analizu. Neće igrati, ali napreduje", rekao je trener Golden Statea koji je uoči drugog finalnog dvoboja najavio da je spreman Duranta ubaciti u rotaciju već nakon jednog odrađenog zajedničkog treninga s momčadi.

Probleme s ozljedom lista ima veteran Andre Iguodala, koji je pogodio ključnu tricu u drugoj utakmici, kojom su Warriorsi zapečatili pobjedu i izjednačili rezultat u seriji na 1-1. No, Iguodala će još jednom 'stisnuti zube' i biti na raspolaganju Steveu Kerru i suigračima.

Raptorsi problemima u suparničkoj momčadi ne pridaju preveliki značaj.

"Još uvijek imaju profesionalne košarkaše i to vrlo talentirane. Bez obzira na situaciju moraš biti spreman izaći na teren i tamo ostaviti dušu i srce, pokazati snagu. Mi želimo biti oni koji će prvi stići do četiri pobjede", rekao je prvi razigravač Toronta Kyle Lowry koji je drugu utakmicu završio prije vremena, jer je gotovo četiri minute prije kraja napravio šestu osobnu pogrešku.

"To je bio čisti izraz frustracije. Napravio sam glupost. To je moja pogreška", rekao je Lowry i obećao da se nešto slično neće ponoviti u preostalim utakmicama prvog finala za Raptorse u 24 godine postojanja momčadi.

Iako se to ne ističe, svojih problema s ozljedama ima i Toronto. Kawhi Leonard je neosporno najzaslužniji igrač za povijesnu priliku koju Raptorsi imaju. I on ima problema, ali trpi bolove i nastavlja vući momčad. Nakon druge utakmice je šepajući napustio dvoranu.

U prve dvije utakmice finala ubacio je 57 koševa i imao 22 skoka, ali je Raptorsima za vodstvo 2-0 nedostajala pomoć suigrača koju je Leonard imao u prvom srazu. Trener Nick Nurse je svjestan propusta koje su imali u posljednjem porazu.

"Moramo spuštati loptu u reket, moramo imati dobar protok lopte i na to trebamo paziti. Mislim da smo u tim segmentima imali određenih rupa u drugoj utakmici", rekao je Nurse.

Toronto je u osnovnom dijelu sezone slavio u utakmici odigranoj u Oracle Areni sa 113-93, iako u njoj nije imao Kawhija Leonarda na raspolaganju. Utakmice osnovnog dijela sezone nisu pravi pokazatelj za dvoboje u doigravanju, ali nije nevažno da su Raptorsi tim trijumfom prekinuli niz od 13 utakmica bez pobjede na gostovanjima u Oaklandu.

Jedna pobjeda u sljedeće dvije utakmice koje će biti odigrane u Oracle Areni ostavila bi Toronto u ravnopravnoj borbi za NBA naslov protiv momčadi koja je trijumfirala u četiri od posljednjih pet finala.

Linker
18. travanj 2024 00:57