Kyle Terada-USA TODAY Sports
CHASE CENTER

FOTO/VIDEO: TVORNICA NOVCA U KALIFORNIJI Pogledajte novi spektakularni dom Warriorsa, velebno košarkaško borilište od pola milijarde dolara

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. kolovoz 2019. 11:13

Otkad su 1962. stigli iz Philadelphije, šesterostruki NBA prvaci Warriorsi dva puta su se selili s jednog na drugi kraj Kalifornijskog zaljeva, a nakon što su 1971. iz San Francisca došli u Oakland, sada su napravili put u suprotnom smjeru. Srećom po navijače, ne predaleko, odnosno samo preko mosta, gdje ih čeka novi dom, velebni Chase Center, čija je gradnja trajala nešto više od dvije godine i koštala je pola milijarde dolara.

Oracle Arena, barem što se tiče Warriorsa i NBA lige, otišla je u povijest kao dvorana u kojoj su se prvi put naslovom prvaka okrunili Raptorsi, peterostruki uzastopni finalisti nisu je zatvorili kako su planirali. Međutim, to ne znači da će Golden State u Chase Center preseliti s bilo kakvim gubitkom. Dapače. Jer nova dvorana dobila je i neslužbeni naziv “tvornica novca” s obzirom na to da godišnje pretplate za pojedine lože idu i do milijun dolara, a za njih već postoji red čekanja.

Google Cloud lože

Dvorana je sagrađena na terenu površine 84.000 četvornih metara, kapacitet tribina je 18.064, a opremljena je najluksuznijom opremom među kojom se ističe gigantski semafor visok 25, a širok 16 metara. Pojedinačne ulaznice (utakmica ili koncert) za 44 lože kretat će se u rasponu od 4 do 40 tisuća dolara, dok u ponudi postoje i 32 Google Cloud lože za 1,2 do 2,25 milijuna dolara godišnje. Takav aranžman uključuje butlera, sobu na cjelogodišnje korištenje i mjesto uz teren, bilo za utakmice Warriorsa, koncerte ili druge događaje.

Ono što sve ovo čini posebnim je činjenica da je Chase Center financiran privatnim novcem, odnosno da je u 100-postotnom vlasništvu Golden State Warriorsa, čiji je pak većinski suvlasnik Joe Lacob (63), biznismen težak tri milijarde dolara.

August 26, 2019; San Francisco, CA, USA; Exterior overall view of the Thrive City West Plaza at Chase Center. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports - 13266318
Kyle Terada-USA TODAY Sports

A u godinama koje dolaze će se Lacobovo bogatstvo još povećati, kao što će se povećati i vrijednost Warriorsa, koju Forbes procjenjuje na 3,5 milijardi dolara. Uostalom, zbog ove dvorane nitko nije ni dovodio u pitanje nove ugovore Stephu Curryju (2017. potpisao na 5 godina za 201 milijun), Klayu Thompsonu (190 milijuna za 5 godina) i Draymondu Greenu (100 milijuna za 4 godine), kao ni onaj D’Angela Russella (117 milijuna za 4 godine) koji je stigao iz Brooklyna u zamjenu za Kevina Duranta.

Igrači su kap u moru

Uglavnom, platna lista Warriorsa za sljedeću sezonu penje se na 133 milijuna, godinu kasnije bit će 140, a za 2021./22. već su se obvezali na 147 milijuna dolara. Računajući “porez na luksuz” (stavka u Kolektivnom NBA ugovoru za one koji probijaju Salary cap) to može doći do ukupno pola milijarde samo za igrače...

U San Franciscu se pak nitko time ne zamara jer se radi o “kapi u moru” za zaradu koju donosi Chase Centar, nova najbolja NBA dvorana.

Linker
20. travanj 2024 04:12