DOBRA PREPORUKA

POTRAGA ZA SAVRŠENOM ETIKETOM: Ovo su hrvatska vina u kojima ovog Badnjaka uživamo uz riblji meni

 Rawpixel
Za svako riblje jelo u kojem se uživa na Badnjak odabrali smo po jedno hrvatsko vino koje će mu baš po svemu odgovarati najbolje

Prosinac je vrijeme za ozbiljnu nabavku jer je mnogo prilika u kojima nam u ovo doba zatreba boca dobrog vina. Doduše, ove nesretne pandemijske godine broj takvih prilika bitno je manji jer manje će se ići u goste, a vjerojatnost većih proslava ravna je nuli. Međutim, tu je blagdanska trpeza koja ipak traži najbolje iz osobne arhive, a zatim su tu bliski prijatelji i uža obitelj koji također zaslužuju da se za njih otvori boca za posebne prilike.

Prilike koje slijede traže drugačije tipove vina od onih koje smo pili do sada. S posljednjim danima jeseni, s polica vinskih frižidera trebale su otići i zadnje zalihe hrskavih sauvignona ili lagašnih žlahtina i kujundžuša. Sada je vrijeme za krepka, kompleksnija i bogatija vina, kao skriveni as u rukavu za neočekivan posjet, bocu kojom se nećete osramotiti kad je dajete na poklon na Badnju večer i svakako nekoliko univerzalnih vina za sve prilike.

BADNJA VEČER

Nezaobilazni bakalar naći će svoje mjesto na najvećem broju stolova, ali bit će tu lignji, brancina, škarpina, tuna, hobotnica, a ni riječne ribe neće manjkati. Paštete od tune, od bakalara i drugi riblji namazi također će se servirati na taj dan, kao i marinirani inćuni, slana srdela i druga sitna konzervirana riba.

1. Bakalar na bijelo (macerirana bijela vina, zreliji rajnski rizling, pušipel classic)

Kosovec, Škrlet selekcija 2017.
Cijena: 130 kn. Kvaliteta: 91/100

Orange varijanta škrleta. Mutno vino svijetle jantarne boje s nešto taloga. Miris je lijep, malo na kvasce, malo na cider, malo na agrume, osobito na grejp i klementine. Okus je živ i jako intenzivan, iznimno dugačkog trajanja, s jasnim taninskim okvirom i efektnim začinskim finišem. Slojevito vino s puno svježine i velikim potencijalom za čuvanje. Zbog intenziteta i živosti s lakoćom se nosi s aromatičnim i kremasto-masnim jelom poput bakalara na bijelo i nepogrešivo čisti nepce.

image
Kosovec Škrlet

2. Bakalar s krumpirom (svježe malvazije intenzivnog okusa, svježi pošip, maraština)

Benčić, Malvazija Magus 2019.
Cijena: 50 kn. Kvaliteta: 86/100

Ovdje ide klasičnija varijanta bijelog vina poput standardne malvazije, kao što je ovaj lijepi primjerak s položaja Šeget u zapadnoj Istri. S jakim malvazijskim tekom na zrelo voće poput dinje i breskve te ugodnog mirisa na koštuničavo voće. Posjeduje neki rustikalni šarm i posljedični visok intenzitet okusa koji se lako nosi s intenzitetom bakalara. Iako kiseline nisu odveć visoke, posjeduje i svježinu koja ostaje dugo u ustima.

image
Benčić magus malvazija

3. Lignje na žaru, oslić na lešo (pinot bijeli, laganiji pinot sivi, svježe graševine, silvanac)

Sirovica, Pinot bijeli 2019.
Cijena: 43,75 kn. Kvaliteta: 86/100

Fini, lagani i elegantni pinot bijeli, izvrsnog balansa između svježine i voćnosti. U ustima je blag i živ istovremeno, elegantan, ali intenzivnog okusa i dugačkog trajanja. Arome su herbalno voćnog profila, finiš je mineralan, slan i kiselkast. Jako lijepo vino. Može ga se uživati samog, kao osvježenje tijekom toplih dana, a još bolje će funkcionirati uz laganiju hranu poput bijele ribe na lešo ili lignji sa žara.

image
Sirovica Pinot bijeli

4. Brancin, orada (svježa graševina, debit, svježa malvazija, unoaked chardonnay)

Galić, Graševina 2019.
Cijena: 64 kn. Kvaliteta: 89/100

Nije toliko bitna sorta za ovaj tip ribe koliko da vino odiše svježinom, da ima barem nešto mineralnosti i da nema ostataka šećera. Upravo kao ova uzorna graševina, s aromama srednjeg intenziteta od kojih se najviše ističu citrusi, zatim herbalnost, pa blaga mineralnost i konačno svježe jabuke. Okus je osvježavajućeg karaktera, lagan je, a istodobno intenzivan, s atraktivnim herbalnošću i citrusima na finišu.

image
Galić graševina

5. Škarpina, kovač, grdobina (pošip, malvazija punijeg tijela, macerirani pušipel ili rebula)

Rizman, Pošip Nonno 2019.
Cijena: 130 kn. Kvaliteta: 90/100

Svjetlije žutozlatne boje sa zelenkastim refleksom. Intenzivnog i slojevitog mirisa u kojem se isprepleću začinske note koje podsjećaju na kremu od lješnjaka sa zrelim voćnim tonovima breskve i marelice, pa i s nešto blage herbalnosti. Okus je zaobljen, kremozan na sredini, s dosta voćne slasti na finišu. Odličnog je balansa i s dobrim potencijalom za čuvanje.

image
Rizman Nonno pošip

6. List, riba od kamena (nijansu razvijenija vina koja suptilnošću dozvoljavaju da plemenita aroma ovakvih riba dođe do izražaja)

Zdjelarević, Z.W.S. Chardonnay 2018.
Cijena: 75 kn. Kvaliteta: 89/100

Zelenkaste boje sa žućkastom nijansom. Finog mirisa, razvijenog, u kojem voćnost polako odlazi, ali se javlja nova, kompleksnija, kvaščano-voćno-tercijarna komponenta. Okus je intenzivan, srednje punog tijela, nešto blažih kiselina, s naglašenom zrelošću, ali i s dosta svježine istodobno. U savršenoj ravnoteži trenutno. Vrlo lijepo vino za posebne trenutke i hranu koju obilježava mineralnost.

image
Zdjelarević chardonnay

7. Svježi losos (bijela, rose i jantarna vina s naglašenijim kiselinama)

Šoškić, Riesling Old Selection 2018.
Cijena: 54 kn. Kvaliteta: 87/100

Dublje limunskožute boje koja naginje zlatnoj. Jako atraktivnog mirisa na dinje, limun i livadno cvijeće. Okus je srednje punog do punog tijela, živahan i jasno naglašene kiselosti, ali s finom slasti na finišu koja ga uravnotežuje. Aromatski i punoćom podsjeća na kasnu berbu.

image
Šoškić riesling

8. Svježa tuna, skuša (laganiji pinot crni, macerirani pinot sivi, suhi i strukturirani rose)

Bolfan, Pinot noir 2018.
Cijena: 78 kn. Kvaliteta: 90/100

Jako lijep primjerak pinota crnog. Elegantan i bogat istovremeno, s baršunastom teksturom na jeziku i pregršt crvenog voća i slatkih začina u aromama. Maline, crveni ribiz, šumsko voće, biskvit s trešnjama i vanilija su najistaknutiji. Vino je živo, blagih i mekanih tanina, ali dugačkog trajanja. Klasičan primjerak sorte.

image
Bolfan Pinot noir

9. Pašteta od tune, riblja pašteta (zreliji pjenušac, svježa malvasija dubrovačka, macerirani pušipel ili rajnski rizling)

Misal, Millenium n/v
Cijena: 100 kn. Kvaliteta: 88/100

Zreliji tip pjenušca, u skladu s prirodom malvazije na kojoj je baziran. Dublje žućkaste boje, izraženog mirisa te svježeg i krepkog okusa. Aromatski se nalazi u zoni zrelog i prezrelog voća poput jesenskih jabuka, krušaka, s jasnom kvaščanom notom svježeg kruha u pozadini. Okus je kremozan, odlično doziranih kiselina koje daju čvrstu kičmu, dugačkog je trajanja i osvježavajućeg karaktera.

image
Misal Millenium brut

10. Smuđ, pastrva (zreliji tip graševine, rajnski rizling kasne berbe)

Krauthaker, Mitrovac Graševina 2019.
Cijena: 73 kn. Kvaliteta: 93/100

Stilski graniči između graševina svježijeg tipa te zrelih i cvjetnih aroma kao što graševine s Mitrovca znaju. Odiše svježinom, puna je okusa, dugačkog je trajanja i pokazuje ozbiljan potencijal za odležavanje. Idealna forma i njezino najljepše izdanje s potpuno izgrađenim aromatskim profilom slijedi kroz koju godinu.

image
Krauthaker graševina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:27