Roko Prkačin je briljirao u susretima s Goricom

 RANKO SUVAR Cropix
SAMO JE TROFEJ BITAN

Mladi kapetan Cibone puca od optimizma uoči finala doigravanja i jasno poručuje: ‘Želimo dvostruku krunu‘

Roko Prkačin je u polufinalu protiv Gorice povezao dvije odlične predstave i odveo Vukove u finale
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. svibanj 2022. 20:32

Roko Prkačin je u završnici sezone dosegnuo punu formu i 19-godišnji kapetan Cibone nakrcan optimizmom dočekuje finale doigravanja. Do tamo je Cibona stigla s dvije pobjede nad Goricom. U obje je utakmice Roko Prkačin bio čovjek s kojim se obrana Gorice nije mogla nositi. Stavio je 26 u prvoj utakmici, onda još dodao i 30 u drugoj polufinalnoj, s time da je na sve blokirao Matu Kalajžića u posljednjoj sekundi kod plus 1, čime je Cibone i definitivno ušla u finale. Tamo je nije bilo tri godine, a Roko Prkačin je igrao, tada kao 16-godišnjak i to finale u kojemu je Cibona pomela Cedevitu baš uoči njezinog preseljenja u Ljubljanu.

S obzirom da će se u petak u drugom polufinalnom paru odigrati majstorica, početak finala je zakazan za ponedjeljak. Vukovi analiziraju do sada učinjeno i čekaju protivnika u velikom finalu. Roko Prkačin, pak, kaže o svojim utakmicama protiv Gorice:

"Ma, svakom se može otvoriti..."

Korisno iskustvo iz 2019.

OK, ali Prkačin u posljednje vrijeme izgleda baš onako kako bi trebao. Pun energije, vuče nakon skoka loptu naprijed, ide na svaki skok, u napadu kažnjava “miss-matcheve”, radi sve ono zbog čega i jest najavljen kao nova velika priča hrvatske košarke.

"To sve i jest moj igrački forte, pa sam samo radio ono što mogu i to se spojilo u dvije dobre utakmice. S obzirom što se sve događalo u ovoj sezoni, s obzirom da me tri mjeseca nije bilo na terenu, s ovime što sada pružam moram biti i više nego zadovoljan."

A kako diše svlačionica koja je na pragu dvostruke krune?

"Ušli smo u finale i finale je velika stvar, ali stvari tretiramo normalnim i glave su nam mirne. Želimo dvostruku krunu i ako je želimo dohvatiti moramo ostati fokusirani, mirni, moramo igrati kao što smo igrali do sada. Držati se s dvije noge na zemlji."

U petak će Cibona doznati i tko će joj biti protivnik u finalu. Ima li Roko Prkačin želju, s kim se radije upustio u utakmice za naslov, sa Splitom ili Zadrom?

"Ne znam, doista ne znam. U posljednjim utakmicama smo dobivali i jedne i druge, ali ovo je finale. I znam da će bilo tko da nam dođe na megdan biti nezgodan. Neće nam biti lako, to je sigurno, znam da nas čeka teška finalna serija. I doista ne znam tko bi nam više od te dvije momčadi više odgovarao, jer sam siguran da će nam tko god stigne u finale biti i te kako konkurentan."

Hoće li moći što koristiti ono iskustvo koje je prikupio prije tri godine kada je Cibona posljednji puta bila prvak, ali i igrala svoje posljednje finale?

"Ha, pa to ću znati kad stupim na teren. Jest, bio sam tada u momčadi, čak sam i nešto igrao, pa mi je to sigurno jedno iskustvo. Sasvim je jasno da će biti prisutna i nervoza, jer to je ipak finale, ali opet nije to jedna utakmica, 40 minuta. Igra se na tri dobivene, krećemo od 0-0 i stoga nema razloga da ne uđemo u to finale na pravi način."

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Dolazi i reprezentacija

S obzirom da je on kapetan, bilo je zanimljivo čuti i reakciju oko događanja u klupskim uredima. Sa svojih su pozicija otišla predsjednik Mario Petrović i direktor Mauro Lukić, kako dišu igrači po tom pitanju?

"Mi imamo puno povjerenje u ljude koji vode klub i vjerujem da oni sve rade kako bi nama igračima bilo najbolje. Oni pokušavaju nam osigurati što je moguće bolje uvjere, a ukoliko su te ostavke nešto što bi nam pomoglo u tom smislu, onda bih skinuo kapu za takav potez i predsjedniku i direktoru, jer gospodski je potez odreći se svojih pozicija za našu bolju budućnost."

Kad završi sezona, kakav je plan za ljeto Roka Prkačina?

"Znate već da ne izlazim na NBA draft ove godine, a za konkretniji plan čekam da se završi sezona. Dolazi tada i reprezentacija. Planove nisam konkretno skrojio, vidjet ću kad se završi finale, tada će biti puno toga jasnije."

A osobna želja uoči finala?

"Nema tu osobnih želja, cilj i želja je uzeti pehar, sve drugo je nevažno."

Roko Prkačin ga želi podići, nakon tri, četiri ili pet utakmica finala, sasvim mu je svejedno. U petak će doznati i protiv koga će igrati u finalu, ali na kraju dana, takav je ostavio dojam, ovisit će tu ponajviše o Vukovima.

Još posljednji korak

Nisu morali raditi dodatno niti u četvrtfinalu, niti u polufinalu, sve su riješili u po dvije utakmice. Imali su najbolji rezultat od svih hrvatskih klubova u ABA ligi, osvojili su Kup Krešimir Ćosić i kao prvi su ušli u doigravanje za prvaka.

Preostaje još posljednji korak. Još tri pobjede za jednu sasvim pristojnu sezonu. Nakon lanjske koja je bila možda i najgora u povijesti kluba, bez iti jednog finala, ova je bila napredak.

I Roko Prkačin je u tome dao svoj obol. Tamo u prosincu, kad se ozlijedio, kad je morao na operaciju, o ovakvom kraju sezone i formi u kojoj igra mogao je samo maštati.

Sada je to realnost.

Roko Prkačin u dvije utakmice protiv Gorice

56 poena

24-32 iz igre (75%)

1-3 trice (33,3%)

7-12 sl. bacanja (58,3%)

17 skokova

3 asistencije

1 blokada

1 ukr. lopta

5 izg. lopti

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 19:33