ANTE CIZMIC Cropix
HT PREMIJER LIGA

Zadar slavio u Splitu i stigao do svoje treće pobjede u domaćem prvenstvu, Shorter i Runjić predvodili goste

Košarkaši Splita poraženi su u 4. kolu HT Premijer lige od Zadra rezultatom 83:89
Piše: Ivan RenićObjavljeno: 21. listopad 2022. 18:29

SPLIT - ZADAR 83:89 (15:21, 24:23, 22:27, 22:18)

SPLIT: Sullivan (8), Lisica, Gizdavčić (2), Kalajžić (11), Runjić (15), Shorter (19), Jukić (12), Dubravčić, Nelson (8), Mavra (8), Šarić

ZADAR: Davis Jr. (2), Jordano (13), Klarica, Sikirić (2), Žganec (12), Čampara (17), Matulina, Lakić (5), Drežnjak (17), Božić, Ramljak (14), Šantelj (7)


U ranom terminu, od 16 sati, neuobičajenom za košarku, igralo se na Gripama. Razlog za to je utakmica Hajduka i Dinama, najveći hrvatski nogometni derbi. A u onom košarkaškom bolje su se snašli Zadrani ostvarivši tako svoju treću pobjedu u domaćem prvenstvu. Split je, s druge strane, nakon tri uvodne upisao i prvi poraz.

Nametnuli su se Zadrani od početka kao bolja momčad. Valja priznati, u dobroj su formi ove sezone. Vjetar u leđa imali su s tribina, iako su bili u gostima. Pedesetak pripadnika Tornada glasno su bodrili svoj klub. Navijačka atmosfera tako nije bila samo na Poljudu, već i na Gripama.

Poveo je Split u živoj, dinamičnoj utakmici kakva se igrala na početku. Imali su Žuti 8:4, međutim, bila je to njihova posljednja prednost. Brzo su Zadrani uspostavili kontrolu nad susretom. Bili su u konstantnoj prednosti čitavu utakmicu. No, nije su košarkaši Srđana Subotića dali. Prednost Zadrana nije išla preko deset poena. Vraćao se Split, smanjivao, pokušavao vratiti u utakmicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bez ubačene trice bili su domaći po koncu prve četvrtine. I pokušali su samo tri puta. Proradila je zato zadarska s druge strane. Ramljak i Drežnjak zabili su po dvije. Njih dvojica predvodili su Zadar prije odlaska na predah.

Kod Splita je, očekivano, najraspoloženiji bio Shorter s 12 poena u prvom poluvremenu. Dva od tri ubačaja za tri poena njegovo su djelo, dok je Runjić u drugoj četvrtini dodao jednu. Nedostajalo je Splitu hrabrosti u šutu. Previše su se košarkaši Srđana Subotića zbijali pod košem. Baš tamo gdje je Zadrana bilo najviše. Falilo je širine, brzog protoka lopte koji bi izrodio više otvorenih šuteva.

Pod posebnim povećalom bila je, dakako, trojka koja je iz jednog kluba prešla u drugi. Mavra je iz Zadra došao u Split, dok su u suprotnom smjeru otišli Drežnjak i Čampara. Potonji je "svojima" baš zapaprio. Nakon treće četvrtine bio je na četiri trice, a sa 17 poena i prvo ime svoje momčadi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mogli su Žuti u zadnjoj četvrtini i ozbiljnije ugroziti Zadar. Prednost je "plesala" na rubu dvoznamenkaste. Na minus sedam, promašio je Runjić tri slobodna bacanja, a nedugo zatim jedno i Nelson.

Bila je to utakmica u kojoj šut nije služio Splita. Samo šest ubačenih trica (po tri Shorter i Runjić) s 27 posto uspješnosti premalo je za pobjedu. Zadar ih je, s druge strane, zabio 10.

Posljednji juriš Splita bio je minutu prije kraja kada su se približili na samo minus tri, no Zadrani su se obranili i odmah u sljedećem napadu dovršili posao. Osam razlike Zadru je bila dovoljna zaliha za novu pobjedu na Gripama.

Odmarao je Božića trener Danijel Jusup. Obje momčadi već u nedjelju imaju nove izazove u AdmiralBet ABA ligi. Žuti na Gripama dočekuju Igokeu, dok Zadar ide u Čačak kod Borca. Zadrani su već zabilježili dvije pobjede u regionalnoj ligi, dok Split još čeka na prvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 03:24