TOM DUBRAVEC Cropix
DRAMA U SPLITU

Zadar u ludoj završnici na Gripama senzacionalno preokrenuo -11 u zadnjih 6 minuta i ušao u finale PH

Na krilima raspoloženih Mavre i Drežnjaka Zadrani su vizirali finale s Cibonom i borbu za naslov.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 20:07

SPLIT - ZADAR 77:84 (16:17, 20:14, 26:26, 15:27)

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelja 2000. Suci: Jovović, Hadžić i Kruljac.

SPLIT: Perković 8, Kedžo, Runjić, Žganec 5p, 7s, Ukić 12p, 3a, 3il, Vuko 13, Čampara 6, Jukić 6, Bajo, Kovačevič 3, Jones 10p, 5s, Shorter 14p, 6s, 7a.

ZADAR: Carter 13p, 11s, 3a, Marčinković, Paponja, Jordano 3, Brala, Bursać 4p, 3s, Junaković 9p, 3il, Buljan, Drežnjak 14p, 8s, 3il, Mavra 18p, 11a, Thompson 23p, 6s.

Zadar je u finalu Prvenstva Hrvatske i protiv Cibone će braniti naslov prvaka osvojen prošle godine protiv Splita, koji je u petak pao u najstorici na svojim Gripama.

Prvi put nakon 2013. godine i 13. put od osamostaljenja, Cibona i Zadar će igrati za naslov prvaka Hrvatske. Vukovi u tim finalima imaju omjer 9-1...

Bolje su na Gripama krenuli gosti, po trica i ukupno po pet poena najboljih, Justina Cartera i Dominika Mavre, Zadar je otvorio sa 7:3, 10:6, dok je na drugoj strani odgovarao samo Sani Čampara pa do osme minute prednost raste na šest razlike (14:8). Međutim, minuta odmora koju je u osmoj minuti pozvao Srđan Subotić, urodila je plodom, uzde utakmice u svoje su ruke uzeli Shannon Shorter i silno motivirani Roko Ukić, koji su na određeni način zamijenili uloge pa je Amerikanac prvo poluvrijeme zaključio sa šest asistencija, dok je splitski veteran s dvije trice i ukupno 10 poena iznio najveći teret u realizaciji.

Dobre minute dali su Subotiću i Karlo Žganec te Shawn Jones, barem što se tiče kontrole skoka, dok je obojici na drugom kraju terena velike probleme stvarao Trevor Thompson koji je u kombinaciji s Martinom Junakovićem donio Zadru puno toga dobroga ulaskom s klupe.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Serija Tonka Vuke

Nakon igre u egalu kroz veći dio druge četvrtine, Split je tricama Ukića i Maja Kovačeviča i ubačajem Karla Žganeca u samoj završnici poluvremena došao do prednosti od pet poena na poluvremenu, da bi to po izlasku iz svlačionica počelo rasti. Vezanim tricama Shortera, Tonka Vuke i Tonija Perkovića, velika se splitska serija rastegla sve do 23. minute, Žuti su napravili 16-6 za dvoznamenkastu prednost (47:37), koju je Zadar otopio za točno 29 sekundi s pet uzastopnih slobodnih bacanja - osobna pogreška, potom nakon izgubljene lopte Žganecova nesportska pa tehnička klupi Splita - Dominika Mavre i zakucavanjem Trevora Thompsona.

Tu se utakmica dodatno zakuhala, kao i ozračje na tribinama, Perkovićevu tricu je svojom tricom plus dvicom poništio Dario Drežnjak, domaće navijače dodatno je potaknuo težak Ukićev koš, zadarski dio tribina tricom za prvo vodstvo u drugom poluvremenu (53:52) podignuo je Mavra, dok je Žute “za volan” s osam poena (dvije trice) zaredom vratio Tonko Vuko. Kako na drugoj strani nitko osim Thompsona nije postigao poene šest i pol minuta, Shorter i Jones donijeli su Splitu 67:57 u 33. minuti. Na prvi ubačaj iz igre je Zadar u posljednjoj četvrtini čelao četiri i pol minute, dok na Čamparinu tricu nije odgovorio Drežnjak pa onda dodao još jednu za 70:65 na ulazu u posljednjih pet minuta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Presudio Dario Drežnjak

Na krilima tog poticaja, Zadar je do 38. minute napravio potpuni preokret. Split je bez Ukića bio bez ideje u napadu, Žganec je nizao promašaje, dok je na drugoj strani Mavra iskreirao Thompsonovo zakucavanje i tricu Antonija Jordana, da bi Carter iz tranzicije donio gostima 74:73.

Imao je Carter odgovor i na Shorterova tri bacanja, pogodio je tricu za 77:75, a na Mavrinu asistenciju točno minutu prije kraja još jednu je dodao Drežnjak i nakon što su šest i pol minuta prije kraja bili na +11, prvaci su u posljednjih 60 sekundi ušli s nedostižnih pet razlike...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:22