FIBA
EUROPSKO PRVENSTVO

KADETI PROTIV IZRAELA POKUŠAVAJU DOHVATITI ČETVRTFINALE Sin Derricka Sharpa prijeti Hrvatskoj

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 12:01

Europsko prvenstvo za kadete, koje se igra u talijanskim Udinama, stiglo je do nokaut faze. U nju će Hrvatska ući s trećeg mjesta u svojoj skupini, nakon što je na otvaranju svladala Rusiju pa izgubila od Italije da bi na koncu sredila Njemačku. U osmini finala izabranici Mladena Erjavca, najbolji hrvatski igrači do 16 godina, igrat će protiv Izraela, drugog iz skupine B, koji je u prve tri utakmice svladao Makedoniju i Latviju te glatko izgubio od Španjolske.

Niski, agresivni, brzi

Mladen Erjavec ovako je ocijenio dosadašnja tri nastupa naše reprezentacije:

- Igrali smo izvrsno protiv Rusije, jako dobro s Njemačkom i loše protiv Talijana. Nakon tog poraza od 19 poena razlike sam rekao našim igračima da im je to škola jer na Europskom prvenstvu nema vremena za uživanje u pobjedi, što se nama dogodilo kontra Talijana, nakon što smo svladali Ruse. Ovdje nas svaki dan čeka novi izazov. Pa smo opet protiv Nijemaca pokazali pravo lice.

I stigli smo do Izraela, do osmine finala, one utakmice koja je najvažnija na ovom natjecanju, jer u slučaju pobjede idemo u borbu za medalje i za SP (na njega idu pet najboljih s EP), a u slučaju poraza u borbu za ostanak u A diviziji (ispadaju posljednje tri reprezentacije). I kakav je Izrael?

- Nizak, agresivan, brz. Odmah ću reći i ovo: ta je generacija izraelskih košarkaša svladala našu prije dvije godine na Slovenia Ballu s dvadesetak razlike, a u toj su utakmici naši imali čak 42 izgubljene lopte. Od onda su naši narasli, a Izraelci su ostali - isti.

No dobro, pa što onda?

- To je momčad s kojom se može igrati, koja je pobjediva, a mi ćemo se brinuti o sebi i našoj igri.

Trebalo bi iskoristiti visinu, koja je naša velika prednost?

- To mora doći do izražaja, a na vanjskoj je liniji da mora kontrolirati loptu. Mi moramo iskoristiti tu visinu i tu dominirati, pod oba obruča.

Prvo ime Izraela je američki dečko Emanuel Sharp. On se školuje u SAD-u, a u reprezentaciji Izraela je zato što je sin legendarnog beka Maccabija Derricka Sharpa.

- Niski bek, combo, ima ga, širok je, bucmastiji, ali vrlo prodoran, koristi tijelo na ulazu, ide u meso. Fizički je akcelerant, igra na snagu, ali mi ćemo igrati svoju obranu, nadam se da ćemo ga zaustaviti.

Braća Ivišić trebala bi kontrolirati reket i spriječiti Sharpove ulaze, otprilike, čekati na blokadu. No, što se tiče naše vrste, u kojoj za sada dominira Duje Brala s 21 poenom u prosjeku, velika je bolja u prve dvije utakmice bio vanjski šut. Onda su kontra Nijemaca u nedjelju navečer Brala, Nikola Lebo i Zvonimir Ivišić pogodili po dvije trice.

- Protiv Rusa nismo ništa pogodili, protiv Talijana jesmo nešto, a protiv Nijemaca malo više. Ide nabolje. No, rekao bih nešto i u obranu našeg šuta, jer u dvorani je ekstremno vruće, lopte klize iz ruku, ali kako nama tako i drugima. Opet, čini mi se da se dečki malo opuštaju, da ide sve to nabolje.

S obzirom na odigran prvi krug, koga bi Erjavec izdvojio kao favorite ovoga natjecanja?

- Pa tu su Španjolci, Francuzi i Turci, oni dominiraju, zatim su tu Srbi, Litavci i Talijani. To je neki krug favorita.

Vrijeme je za revanš

Naš se par osmine finala križa s onim u kojem će zaigrati Francuska i Estonija. Ako pobijedimo, igrat ćemo s pobjednikom tog dvoboja za polufinale, a ako izgubimo, igrat ćemo s poraženim za poredak.

- S Francuzima smo uoči dolaska u Udine igrali dvije utakmice u Slavonskom Brodu i tu drugu smo trebali riješiti u svoju korist, ali su nas u drugom dijelu izdominirali snagom. Znamo ih, znaju oni nas, mi smo možda jedini ovdje koji smo im u stanju parirati visinom. Što se tiče Estonije, ona igra s pet vanjskih igrača, klasični basket, jedan na pet. Ako rašire protivnika, mogu biti neugodni, Sloveniju su držali na konopcima...

No, prije svega Izrael. Ako ništa drugo, naši se dečki sjećaju tih minus dvadeset otprije dvije godine. I 42 izgubljene lopte. Vrijeme je za revanš. Baš kad to bude najpotrebnije...

Linker
24. travanj 2024 07:31