OSTACI VELIKOG RATA

U Puli pronađeno oko 60 tona eksplozivnih sredstava u kojima je bilo 5 tona eksploziva

Uništavanje se odvija u strogo kontroliranim uvjetima i nema opasnosti za građane. Područje će se kasnije otvoriti za građane
 Goran Sebelic/Cropix

U Puli je pronađeno oko 60 tona eksplozivnih sredstava u kojima je bilo 5 tona eksploziva, od ručnih bombi do topničkih projektila. Riječ je o neeksplodiranim sredstvima iz Drugog svjetskog rata pronađenih na Vallelungi u sklopu velike akcije čišćenja tog bivšeg vojnog područja. Već je jučer počelo i njihovo uništavanja na obližnjoj Marleri koje će trajati dva tjedna tijekom kojih će se čuti dvije eksplozije dnevno u razmaku od sat do dva.

Uništavanje se odvija u strogo kontroliranim uvjetima i nema opasnosti za građane, a po dovršetku čitave akcije područje će ponovno biti otvoreno za građane.

image
Goran Sebelic/Cropix

„Čim su otkrivene eksplozivne naprave, svjesni da to može predstavljati opasnost za zdravlje naših građana, odmah smo pokrenuli inicijativu da se ovaj prostor zaštiti i ogradi kako ne bi bilo slobodnog pristupa i da ne bi došlo do eventualnih neželjenih posljedica. Nakon toga pokrenuli smo postupak uklanjanja pronađenih sredstava i ovim se putem želim zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane bez kojih samostalno ovo ne bismo mogli učiniti“, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić te podsjetio kako je država bivše vojno područje proglasila besperspektivnim i predala Lučkoj upravi Pula na upravljanje, a koja je u čitavom procesu pružila logističku potporu.

image
Boris Miletić kod eksplozivnih sredstava
Goran Sebelic/Cropix

„Za čitavo ovo područje imamo razvojne planove koji će sigurno u budućnosti značiti veliki gospodarski rast i razvoj“, zaključio je Miletić.

Nakon što je Lučka uprava Pula od države u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Vallelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata. I od tada je bivša vojna zona zatvorena za posjetitelje.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Prva faza uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava okončana je u veljači 2020., a uključivala je čišćenje drveća i niskoga raslinja. Situacija s pandemijom COVID-19 usporila je i prolongirala nastavak radova te je krajem lipnja 2020. dovršena druga faza sanacije terena koja je obuhvatila zbrinjavanje pronađenih sredstava i pripremu trase za dolazak oklopljenog bagera u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite, Oružanim snagama Republike Hrvatske, Protueksplozijskom službom te Policijskom upravom istarskom. U rujnu ove godine započela je treća i završna faza uklanjanja neeksplodiranih naprava. Radovi su trebali biti okončani tijekom rujna, ali pronađena su sredstva i na dijelovima terena gdje se nisu očekivala.

image
Goran Sebelic/Cropix

Voditelj protueksplozijske službe MUP-a Marijan Nikolaus rekao je kako su tijekom akcije pregledali 10 tisuća četvornih metara na Vallelungi te je uklonjeno više od 8 tisuća metara kubnih različitog građevinskog materijala među kojima i ispod kojih je bilo oko 60 tona eksplozivnih sredstava.

image
Marijan Nikolaus (za mikrofonom)
Goran Sebelic/Cropix

Govoreći o planovima za budućnost ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos rekao je kako će se na tom području izgraditi putnički terminal za pomorski promet koji bi primao i najveće brodove do 400 metara.

image
Dalibor Brnos (za mikrofonom)
Goran Sebelic/Cropix

„Ono što nas očekuje je ishodovanje lokacijske dozvole i razgovor s potencijalnim investitorima. Projekt će imati značajne gospodarske efekte ne samo za grad Pulu, nego i za cijelu Istarsku županiju“, zaključio je Brnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11