‘PREVARENI SMO‘

Stranku Pametno napustilo šestero suosnivača: ‘Odlazimo zbog samovolje Marijane Puljak i Dalije‘

Nisu provedeni unutarstranački izbori. Njih desetak na čelu s Dalijom Orešković su preko noći postali punopravni članovi predsjedništva
 Joško Šupić/Cropix

Sad već bivši članovi stranke Pametno Kristina Vidan, Jakov Prkić, Ante Renić, Branimir Urlić i Sani Mardešić su ispred stranačkih prostorija u Splitu potvrdili svoj odlazak iz novopreimenovane stranke Centar i najavili daljnje korake, piše Slobodna Dalmacija.

Medijima su najavili siguran izlazak na lokalne izbore, no u kojoj kombinaciji, nisu željeli komentirati.

- Do sada nismo izlazili s detljima, ali danas ćemo objavii našu stranu priče. U stranci nisu provedeni unutarstranački izbori na način na koji je to propisano Statutom već je krnje predsjedništvo dopustilo ulazak u stranku članovima STRIP-a, njih desetak na čelu s Dalijom Orešković su preko noći postali punopravni članovi predsjedništva.

Stranka je zatim preimenovana. Sve to je izazvalo nezadovoljstvo velikog dijela članstva splitskog ogranka, dosad ih je iz stranke izašlo oko 40 - kazala je gradska vijećnica Kristina Vidan.

Napomenula je da je stranka Pametno nastala iz građanske inicijative, a svi koji su u njezinu radu godinama sudjelovali volonterski, sada se osjećaju prevareno.

Lokalni vijećnici koji su napustili stranku osnovat će nezavisni klub, najavio je vijećnik Jakov Prkić. Pridružit će im se i Renato Čupić koji je zatražio reaktivaciju mandata, čime je Nenad Uvodić ostao bez vijećničkog mjesta.

- Žao mi je da se ovo dogodilo, nisam mislio da će tako biti i svima nam je ovo teško razdoblje. Pet gradskih vijećnika izlazi iz stranke Centar, baš kao i jedan županijski.

Time stranka gubi klub vijećnika i u Gradu i u Županiji. I dalje ćemo ostati u lokalnom političkom životu, to nam je prvenstveni cilj, a što će se dalje događati, ne znam, ali nadam se dobrim i pozitivnim stvarima - kazao je.

Dodao je da su pokušali sve u svojoj moći da razuvjere predsjednicu stranke Marijanu Puljak da ovo nije dobar put za ujedinjenje, no nisu u tome uspjeli.

- Nismo u Las Vegasu da se ženimo nakon prvog poljupca. Ovo su ozbiljne stvari i trebali smo proći kroz još jedan izborni ciklus da vidimo odgovaramo li jedni drugima i nakon toga odlučimo ujediniti se ili ne.

Ovo je rezultat samovolje Marijane Puljak, Dalije Orešković i Ivice Relkovića, koji su sve izrežirali i "ubili" dvije dobre stranke koje su imale budućnost. Ova koju sad zovu Centar, bojimo se, nema budućnost, pogotovo lokalno u Splitu - zaključio je Prkić.

Županijski vijećnik Renić istaknuo je da nastavljaju dalje s još više entuzijazma i s ciljem da naprave Split ugodnim za življenje.

- Pred nama je puno posla, od zaštite i sanacije Marjana, širenja zelenih zona u gradu, sređivanja komunalnog i prostornog nereda i svega onoga što je u interesu svih građana, a ne pojedinaca i interesnih skupina - dodao je Renić.

Bivši vijećnici stranke Pametno nisu željeli nagađati u kojoj će kombinaciji izaći na lokalne izbore, tek počinju pregovarati, kažu, no otvoreni su za sve opcije.

- Odlučit ćemo u dogovoru s članovima u kojem ćemo obliku nastaviti djelovanje, kao građanska inicijativa ili stranka, ali svakako izlazimo na izbore.

Mi smo i izrasli iz građanske inicijative koja se okupila iz težnje da se u ovom gradu dokine uteg vladavine HDZ-SDP-Kerum, koja već 12 godina ne da Splitu da diše i raste - kazala je Vidan.

Pozvala je sve pojedince i skupine kojima je interes dobrobit grada da im se pridruže.

Podsjetimo, zbog izlaska pet gradskih vijećnika iz stranke, Marijana Puljak je izgubila većinu u oporbi, čime gubi i pravo na mjesto potpredsjednice splitskog parlamenta. Bivši članovi nisu željeli nagađati tko će preuzeti njezino mjesto, tek su napomenuli da o tome odlučuje Gradsko vijeće, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:34