Neven Spahija ima priliku dokazati se i u Kini
 GETTY IMAGES
IZAZOV NA DALEKOM ISTOKU

Trofejni hrvatski trener u kineskoj avanturi! Bivši hrvatski izbornik preuzeo klub Yao Minga!

Bila je to ponuda koju nije mogao odbiti, a stigla je u Orlando, dok je bio s momčadi Grizzliesa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. rujan 2020. 15:24

Neven Spahija (57) nije više dio NBA svijeta, od srijede je službeno imenovan trenerom Shanghai Sharksa i vodit će ovu momčad u kineskoj CBA ligi.

Ponuda iz Kine stigla je na Spahijinu adresu za vrijeme Balona u Orlandu, dok je tamo bio s momčadi Memphis Grizzliesa, o njoj je izvijestio Taylora Jenkinsa, prvog trenera Memphisa, ali i rukovodeće u klubu, jer bila je to ponuda koju trofejni hrvatski stručnjak nije mogao odbiti.

Nakon što je Memphis u play-inu ostao bez NBA doigravanja, Spahija je krenuo u Kinu, u kojoj se nalazi već dva tjedna.
Naime, iako je bilo sve dogovoreno sa Sharksima, Spahija je po dolasku u Šangaj morao u izolaciju. Na nju je navikao u posljednjih pola godine, jer bila mu je to treća ukupno, nakon što je iz SAD-a stigao u Hrvatsku, pa još pri povratku u Balon u Orlandu, sada je slijedila i ona u Kini.

Čim je Spahija izašao iz izolacije, Shanghai Sharksi su i službeno objavili kako će im novi trener biti Neven Spahija.

Nova ofenziva Sharksa

Shanghai Sharksi su u svijetu košarke poznati kao momčad u kojoj je stasao Yao Ming, najveći kineski košarkaš svih vremena i član Hall of Famea. Štoviše, Yao Ming je 2009. postao i vlasnik ove momčadi, nakon što je ona pretrpjela financijski brodolom iz kojega ga je upravo izvukao Ming. Ming je do 2017. bio u klubu, a onda je postao predsjednik Kineskog saveza. Sada se, pak, kako se može razaznati, kreće u novu ofenzivu u Šangaju, jer je u klub ušla i velika financijska injekcija s novim vlasnicima. Shanghai Sharksi, naime, od 2002. nisu osvojili naslov prvaka u CBA ligi. Prošlu sezonu su, pak, zaključili na 16. mjestu (od 20 momčadi u CBA ligi), sa skorom 16-30.

I prije nego što je Spahija preuzeo klupu momčadi iz Šangaja, ona je dovela dva američka igrača, oba su poznata i sasvim je sigurno kako je i Spahija sudjelovao u njihovu dovođenju. Riječ je o Jimmeru Fredetteu te Marcusu Denmonu.
Neven Spahija neće biti jedino nekinesko ime na klupama CBA klubova. Naime, legenda CBA lige i bivši NBA košarkaš Stephon Marbury vodi Bejing Royal Fighterse, slovenski stručnjak Memi Bečirović je na klupi Jiangsu Dragonsa, dok je srpski stručnjak Aleksandar Kesar trener Fujian Sturgeonsa.

I da, prije nego što je potpisao Spahija za Shanghai Sharkse, klupu Beijing Dusksa preuzeo je talijanski trener Simone Pianigiani.

Osvojio 14 velikih trofeja

Spahiji će ovo biti deseta država u kojoj će biti trener. Naime, osim što je bio trener u Hrvatskoj (Cibona u dva navrata, prije toga i u omladinskom pogonu Zrinjevca, na klupi Gradina, ali i košarkašica šibenskog Elemesa), Spahija je vodio u Sloveniji Krku (bio i u omladinskom pogonu Olimpije), u Rusiji Saratov, u Italiji Roseto (koincidencija s novim klubom hrvatskog trenera je da Roseto, kao i Shanghai ima u imenu Sharks), u Litvi je vodio Lietuvos Rytas, u Izraelu dva puta Maccabi Tel Aviv, u Španjolskoj Baskoniju i Valenciju, u Turskoj Fenerbahče, a bio je asistent u NBA momčadima Atlanti Hawskima i Memphis Grizzliesima.

Spahija je tijekom svoje karijere osvojio s Valencijom Eurokup 2010., bio je prvak Španjolske s Baskonijom (2008), dva puta prvak Izreala s Maccabijem (2007., 2018.), dva puta prvak Hrvatske s Cibonom (2000., 2001.), prvak Litve s Rytasom (2006.), prvak Turske s Fenerom (2011.), prvak Slovenije s Krkom (2003.). Ima i dva osvojena hrvatska kupa s Cibonom (2000., 2001.), osvojenu Baltičku ligi s Rytasom (2006.), španjolski Superkup s Baskonijom (2007.) te Turski kup s Fenerom (2011.). Ukupno je to u riznici ovog Šibenčanina 14 velikih trofeja.

Neven Spahija bio je i izbornik Hrvatske između 2001. i 2005., vodio je našu reprezentaciju na dva Eurobasketa, 2003. i 2005. godine.

Linker
25. travanj 2024 18:51