ANTE CIZMIC/CROPIX
VELIKA ČAST

VIDEO: Ponajbolji hrvatski sportaš dobio - počasnu klupu: ‘Ako Jordan kaže da je Kukoč najbolji...‘

Ispred zgrade u kojoj je Toni odrastao postavljena je kamena gromada oblikovana u klupu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. rujan 2020. 13:49

Nema baš previše smisla obrazlagati kako se to Tonija Kukoča već godinama zaobilazi u izboru za prijem u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, riječ je o nepravdi za koju objašnjenja nema, ali kad već oni koji biraju zatvaraju oči pred neumoljivim činjenicama, legendarnu sedmicu Jugoplastike sjetila se skupina entuzijasta i počastila ga na najljepši mogući način.

Naime, pred zgradom u kojoj je Toni Kukoč odrastao, a koja je od dvorane na Gripama udaljena pišljivih sto metara, u subotu u 11.07 sati postavljena je kamena gromada oblikovana u klupu, teška više od tri tone. Klupa je posvećena jednom od najboljih, ako ne i najboljem košarkašu Hrvatske svih vremena.

Na toj klupi uklesano je sljedeće:

- Između običnog koša i dobre asistencije uvijek izaberem dobru asistenciju. To mi je draže – davna je izjava Kukoča altruiste, zapamćena od ovih entuzijasta, čija je ideja o neobičnom spomen obilježju rođena u prosincu prošle godine.

Evo što o tome kaže Sergije Vujnović, glavni motor ove neobične akcije, navijač koji ne propušta utakmice na Gripama, a vrlo često zna osvanuti i na gostovanjima. Vujnović je, vrijedi i to notirati, jedan od samo dva navijača Hajduka, koji je uživo na stadionu JNA gledao epsko finale Kupa Jugoslavije 1991. godine između Bijelih i Crvene zvezde. Ono koje je odlučio pogotkom Alen Bokšić.

- Mi entuzijasti imamo i svoju WhatsApp grupu, a baš u prosincu je krenula rasprava tko je najbolji europski košarkaš svih vremena. Nama je najdraža izjava Michaela Jordana. Ako on kaže da je Kukoč najbolji, onda se o tome više nema što pričati.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Vujnović je ovu kamenu klupu opisao kao „odmor za dušu i tilo“ u dnevnom boravku, a zahvalio je svima koji su sudjelovali u stvaranju spomen obilježja Toniju Kukoču. Najprije Tamari Plastić, ravnateljici Klesarske škole iz Pučišća, čiji su srednjoškolci odradili sav posao. Zatim tvrtki Berica koja je kamenu gromadu dostavila do Splita, pa tvrtki Batalić Stobreč, koja je preuzela gromadu i postavila je ispred Kukočeve zgrade. Zapravo, sve je počelo od Jadrankamena iz Pučišća, koji je donirao tri tone teški kamen u jednom komadu. Svi uključeni su posao odradili potpuno besplatno.

Kukoč je planirao biti u Splitu ovoga ljeta i sudjelovati u samom događaju, no epidemija korona virusa odgodila je njegov dolazak u rodni grad. Ipak, da ne bi sve prošlo bez njega, poslao je poruku preko video linka.

- Strašno bih volio da sam tu s vama. Nadam se da će se to dogoditi što prije i da ću pogledati to meni važno mjesto. Hvala vam svima što ste me se sjetili, što cijenite moju karijeru i moj doprinos košarci i Splitu.

Linker
23. travanj 2024 15:03