KENZO TRIBOUILLARD Afp
TRI RAZLOGA ZA PORAZ

Evo zašto su Vatreni pali kod prve reprezentacije svijeta: Kovačić se ponavlja, bokovi neiskorišteni...

Petković je malo toga uspio napraviti, jednako teško bit će mu s Englezima, a Rebić gotovo ništa...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. lipanj 2021. 09:50

Belgija je dobila zato što igra brže, imao nadmoćnog centarfora i kvalitetniji napadački arsenal. Čak i kad dobrim dijelom utakmice ne daje gas i ne razbacuje se energijom, s vremena na vrijeme prebaci u višu brzinu i stvara šanse.


Hrvatska je bila za korak kraća, za stotinku sporija, za pokoji centimetar u skoku niža... Kod Vatrenih je poseban problem bila napadačka malobrojnost i jalovost.


Belgija je oprezno krenula u susret, bez gasa, Hrvatska je to iskoristila za posjed lopte prvih desetak minuta, iako je ideja Zlatka Dalića prvenstveno bila defenzivan blok i kroz brze akcije prijetnja suparniku. Htio je zauzdati Lukakua i kolege, pa odgovoriti kad se ponudi mogućnost. Postavio je ekipu u raspored 4-3-3 i držao ga do kraja, premda je u drugom dijelu zamijenio čak šest figura.

Čekajući ‘lucky punch’

Vatreni su se solidno pozicionirali, kontrolirali većinu zbivanja, ali ne i Romelua Lukakua, koji je radio nered i zabio. Još jednom Hrvatska nije bila dovoljno sigurna kod defenzivnih prekida, ali što je posebno upadalo u oči - nije ponudila odgovor kako misli zabiti gol.


Vatreni su s malo igrača dolazili naprijed, Vrsaljko i Barišić sramežljivo su igrali, a baš na bokovima je bilo najviše prostora i mogućnosti. Čim se opredijeliš za obrambenaškiju taktiku, a to je konkretno bila priprema za Englesku, jasno je da nećeš toliko često biti u kaznenom prostoru, no ako se pouzdaš u “lucky punch” rijetko ćeš dobivati. Osim ako je to baš taj dan.


Modrić i Kovačić u veznom redu nemaju naviku toliko ulaziti u kazneni prostor iako bi morali, držali su se previše defenzivno i baš zato trebalo je jači naglasak staviti na igru po bokovima. Pritom je Petković malo toga uspio napraviti, jednako teško bit će mu s Englezima u Londonu, a Rebić gotovo ništa...


U drugom poluvremenu Belgija je održavala rezultat, a Hrvatska napadala da se dokopa remija. No, i u toj fazi igre naši su bili bez rješenja. Tek u sudačkoj nadoknadi Brekalo je ozbiljno zaprijetio belgijskom vrataru Courtoisu.


Nedvojbeno, za uspjeh na Euru morat će se igrati trkački jači nogomet. Hrabrije napadati, a brzo se i učinkovito ekipno braniti.

image
SN

Linker
23. travanj 2024 14:51