Jaleen Smith

 MATIJA DJANJESIC Cropix
DOBRE VIJESTI

Hrvatska na američki pogon razbila susjede uoči Eurobasketa! Nakon četiri godine zaigrao i Kruno Simon

‘Ovo je stepenica više u odnosu na ono što smo igrali u Češkoj‘, rekao je izbornik Mulaomerović.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 20:42

Hrvatska - Mađarska 84:64 (17:24, 20:11, 22:10, 25:19)

OPATIJA Dvorana Marina Cvetkovića.Gladatelja 1.000. Suci: Jovović, Roglić i Rogić.

HRVATSKA: Filipović, Smith 19p, 3s, Prkačin 4, Simon 4p, 3s, Hezonja 12p, 3s, Šarić 9p, 3a, Gnjidić 2, Marčinković, Matković 13p, 8s, Drežnjak 2, Ramljak 2p, 4s, Mavra 2, Zubac 9p, 5s, Bogdanović 6p, 5a, 4il.

MAĐARSKA: Allen 6p, 4s, 3il, Keller 2, Hanga 6p, 6s, 3a, 5il, Vojvoda 14, Sabo, Benke 9p, 5ol, Goloman, Ferencz, Perl 17p, 5s, 3il, Elingsfeld 2, Karahodžić 4, Varadi 4p, 3a.



Hrvatska je nakon neuvjerljive prve četvrtine i sporog ulaska u pokus s Mađarima odigrala tri posljednje četvrtine baš na način na koji je to poželio izbornik Damir Mulaomerović. Mantra je posljednjih dana kako je cilj biti bolji iz dana u dan, a Mulaomerović je nakon pobjede nad Mađarima od 84:64 zaključio kako je ova utakmica bila bolja od predstava od onih proteklog vikenda u Pardubicama.

- Ovo je za stepenicu bolje od onoga što smo odigrali u Češkoj. Nismo dobro krenuli, imali smo malu nervozu na početku utakmicu, nismo bili dovoljno agresivni, ali onda je od druge četvrtine sve krenulo. Završili smo s 21 asistom, odigrali puno bolju obranu. Matković je iskakao, Zubac je bio dobar u preuzimanjima, a to se odmah osjetilo i na rezultatu. Bilo mi je u glavi i da moram malo odmarati igrače, jer nas već u subotu čeka Slovenija u Celju, a tu nam je cilj pokazati kako ona međusobna utakmica s konca lipnja nije realan odnos snage ove dvije reprezentacije - podvukao je izbornik.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Poslao je Mulaomerović kontra Mađara petorku u kojoj su bili Jaleen Smith, Kruno Simon, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Karlo Matković, no vrlo brzo su Mađari preuzeli kontrolu rezultata, jer je David Vojvoda bio u šuterskoj zoni. Imali su Mađari i 26:17 u 11. minuti, no tada je Hrvatska počela igrati drugačije, puno čvršće u obrani, a već u 17. minuti imali smo i 31:31.

Jaleen Smith je pogađao otvorene šuteve (trice je na koncu šutirao 5-8), centri, Zubac i Matković su donosili prevagu u reketu, iako je Zubac otvorio utakmicu s pet promašenih bacanja, pa je ona inicijalna prednost Mađara stigla i iz tog razloga. Kako bilo, Hrvatska je na velikom odmoru vodila (37:35), iako se dogodio mali kuriozitet. Naime, Bojan Bogdanović nije ispucao niti jednu loptu u prvom dijelu, a bez poena su ostali i Mario Hezonja i Kruno Simon.

image

Krunoslav Simon

MATIJA DJANJESIC Cropix

Odmah u prvoj akciji u drugom dijelu pogodio je Simon, a kada je Bogdanović povezao dvije trice, a to su bila i njegova dva jedina šuta u 22 minute igre, Hrvatska je otišla na deset poena viška i, pokazat će se kasnije, Mađarska se tu više nije mogla vratiti.

image

Jaleen Smith

MATIJA DJANJESIC Cropix

Čekala se samo još eksplozija Marija Hezonje, a ona se dogodila od 34. do 38. minute. Do tada je Hezonja bio bez poena, a u te četiri minute strpao ih je 12, odveo Hrvatsku na preko dvadeset poena viška, pa pružio priliku Mulaomeroviću da u igru ubaci sve igrače koji su bili u dresu u četvrtak navečer. Izvan momčadi, recimo i to, ostao je tek Toni Perković.

image

Dario Šarić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Svoje je dao i Dario Šarić, pa je ukupno bila ovo vrlo gledljiva predstava Hrvatske, koja je težila i atrakcijama, pa da su ušla tri potencijalna alley-oopa, bili bi Mađari smrznuti i na minus 30. Dario Šarić, koji fizički izgleda sjajno, ovoga puta igrao je samo na poziciji četiri, bilo u paru s Matkovićem, bilo sa Zupcem.

image

Ivica Zubac

MATIJA DJANJESIC Cropix

- Možemo biti zadovoljni. Malo smo sporije ušli u utakmicu i to nam se ne smije događati, moramo od počeka biti pravi. Ali, tek se uigravamo, nismo igrali godinama zajedno, pa nam treba i vremena. Bojan i Ivica su nam se kasnije priključili, pa sve tek sjeda na svoje mjesto. Kažem, ukupno možemo biti zadovoljni - mišljenja je Dario Šarić.

Ako ide prema onom receptu koji je kazao izbornik, onda bi u subotu u Celju trebalo biti još bolje nego u Opatiji. Jasno, Mađarska nije Slovenija, bit će nam kud i kamo teže protiv Luke Dončića i prijatelja u subotu, ali za tu utakmicu neće nedostajati motiva u našoj svlačionici.

Ono što su odigrali u posljednje tri četvrtine kontra Mađara jasno kazuje da ono što rade na treninzima ima smisla. A i službene utakmice, prvo s Poljskom i Švicarskom, a onda i one na Eurobasketu su iza vrata.

Još samo jedan pokus je do tada. Samo Slovenija u subotu. A to ionako nije tek neka utakmica. Recimo da će na njoj, mogli bi se okladiti, Bojan Bogdanović opaliti više od dvije lopte...



Smith i službeno Hrvat

Jaleen Smith je uoči utakmice protiv Mađarske i službeno preuzeo hrvatsku putovnicu te su time otklonjene sve dvojbe oko toga hoće li naturalizirani Amerikanac moći zaigrati za Hrvatsku i u službenim utakmicama. Smith sada nema nikakve prepreke zaigrati na prve dvije utakmice pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., protiv Poljske i Švicarske, 25. i 28. kolovoza, kao i na Eurobasketu koje slijedi kasnije, od 1. do 18. rujna, a vjerojatno i u sljedećih pet, šest godina...

Inače, kao i ostatak reprezentacije i stožera, tako i Smith tijekom intoniranja državne himne drži ruku na srcu...

Linker
23. travanj 2024 22:26