Aleksandar Petrović iz vremena dok je bio hrvatski izbornik

 JAKI FRANJA/CROPIX
STRUČNI KOMENTAR

‘Idem na Kamenita vrata zapaliti svijeću za zdravlje doktora košarke. Daleko najbolji hrvatski igrač!‘

‘Imamo 6-7 igrača TOP razine. Ali, ostali to ne mogu pratiti. A tako ne možeš do medalje...‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. rujan 2022. 20:27

Aleksandar Petrović za SN analizira utakmicu Hrvatska - Grčka (85:89):

Prva stvar koju ću napraviti je otići do Kamenitih vrata i zapaliti svijeću za zdravlje Krune Simona. Ovo što je on danas odigrao protiv Grka bila je prava škola košarke. Hoćeš ‘jedan na jedan‘, hoćeš ‘čitanje‘, hoćeš trice, prodore, pa i pametnu igru u obrani. Svaka čast Smithu, ali Simon je bio naš daleko najbolji igrač.

Da krenem ispočetka. Odlično smo otvorili utakmicu jer smo imali kvalitetnu defenzivnu tranziciju koja je zbunila Grke, koji se nisu tome znali prilagoditi. Onda smo se rekao bih mi odlučili malo zaigrati, prihvatiti brzu košarku, a to nismo u stanju igrati, posebno ne protiv ovako brzih Grka kojima Antetokounmpo igra na poziciji ‘petice‘, a brži je od svih. Stoga su nam Grci brzo i lako uzvratili i stvorili veliku prednost. Neću reći da je to prvo poluvrijeme odlučilo utakmicu, jer smo imali napad za izjednačenje u zadnjoj minuti, ali bitno nam je otežalo posao.

image

‘Doktor‘ Kruno Simon

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Treću četvrtinu, kao i četvrtu smo pokazali puno dobrih stvari. I uvjerili smo se da imamo šest do sedam igrača s kojima možemo igrati na visokoj razini na ovom turniru. Ostali to očito ne mogu pratiti i to će nam biti problem. Možemo mi sa šest, sedam igrača dobiti i jaku utakmicu, ali ne možemo do medalja, jer treba nam veća rotacija igrača. Ovako će se ovih sedam previše trošiti.

Žao mi je što Zubac u tom napadu za izjednačenje nije odmah pucao, jer je imao otvorenu poziciju prema košu, nego je išao fintirati, pa mu je Antetokounmpo zalijepio bananu.

Kad gledam ono što je radio Antetokounmpo, pomislim kako sam u dvije utakmice kao izbornik Hrvatske i Brazila slavio protiv tog čudesnog igrača. Međutim, Antetokounmpo je tada igrao na poziciji ‘četvorke‘, a sada ga izbornik Itoudis koristi isključivo na ‘petici‘. Stoga je velika razlika između ovog i ‘onog‘ Antetokounmpa. Doduše, u obrani bih ga kad stoji dalje od koša pokušao čuvati s nižim igračem, jer više igrače poput Zupca lako probija, obrana se onda mora skupljati oko njega, a to otvara prostor za šutere poput Dorseyja, koji nam je ubacio 27 poena. S manjim i bržim igračem ispred sebe, Antetokounmpo bi teže probijao tu prvu liniju, a onda bi bilo manje prostora za grčke šutere.

Da zaključim s nama: Pokazali smo puno dobrih stvari. O Simonu sam sve rekao, a Smith je imao odličan šuterski učinak. Ostali igrači imali su bljeskova i dobrih perioda, ali mogu oni bolje. Dobro je što nas sutra čeka Velika Britanija, koja je daleko najslabija momčad u skupini, pa bismo je trebali dobiti na krilima dobre igre danas, čak i ako će umor igrača s velikom minutažom ostaviti traga. Teže bi nam bilo protiv Ukrajine i Estonije koje puno više trče. I koje su ipak znatno jače od Britanaca.

Linker
23. travanj 2024 21:04